Amerikan Salgın Hastalıkları Önleme Merkezi (CDC) kuş gribi (H5N1) virüsünden korunmak için hayati öneme sahip uyarılar yayınladı. CDC'ye göre tavuk eti ve yumurta yemenin bir sakıncası yok ama iyi pişmiş olması şartıyla...
Kuş gribi virüsünden korunmanın yolları şöyle:
* Her türlü kümes hayvanından uzak durun. Bunlara güvercin, yaban kazı ve bıldırcın da dahil.
* Kuş gribi salgının görüldüğü bölgelerden uzak durun. Çünkü hastalığın aynı zamanda insanlardan insana geçme olasılığı güçlendi.
* Ellerinizi sık sık yıkayın. Çünkü virüsler
yoğun olarak hastaların dokunduğu nesnelerde veya hasta hayvanların bulunduğu zeminlerde birikiyor.
* Kuş gribi virüsü 70 derece ısıda ölüyor. Bir başka deyişle pişmemiş kümes hayvanlarının eti veya kanından virüsün insana geçme ihtimali çok yüksek.
* Tavuk veya hindi eti yiyebilirsiniz. Ancak iyi pişmiş (70 derece) olmasına dikkat edin. İçi iyi pişmemiş veya kanlı tavuk etinde virüs bulunması ihtimali var.
* Yumurtanın da iyi pişmiş olması gerekiyor. Sarısı veya akı pişirilmesine rağmen hala sıvı kıvamdaysa virüs ölmemiş olabilir.
* Pişmemiş tavuk etlerini koyduğunuz tabakları açıkta bırakmayın ve mutlaka yıkayın. Tavuk etini keserken eldiven kullanın.
* Yumurtaları da buzdolabınıza yerleştirmeden önce sıcak sabunlu suyla yıkayın.
* Çiğ tavuk etine dokunduğunuzda mutlaka elinizi sabunla yıkayın.
8 soruda kuş gribi
1. Nasıl yayılıyor?
Kuşlar arasında dışkı ve solunum yoluyla bulaşıyor. 1 gram tavuk dışkısında 1 milyon kümes hayvanına bulaşmaya yetecek virüs bulunuyor.
2. İnsana nasıl geçiyor?
İnsanların hayvanlara yakınlaşmasıyla bulaşıyor. Hayvanın dışkısıyla atılan virüs solunum yoluyla insanlara geçiyor.
3. İnsandan insana geçiyor mu?
Şimdilik hayır... Ancak Dünya Sağlık Örgütü'ne göre H5N1 virüsü sürekli olarak değişime (mutasyon) uğruyor ve yakın gelecekte insandan insana geçmeye başlaması çok yüksek olasılık.
4. İnsandan insana geçerse ne olur?
Şimdilik sadece kümes hayvanları ve kuşlarla fazla içli dışlı olanları etkiliyor. İnsandan insana geçtiğinde küresel bir salgına dönüşecek.
5. Belirtileri neler?
38 derece ve daha üstünde ateş, kızgınlık, boğazda acı ve öksürük.
6. Normal griple kuş gribinin belirtileri aynı mı?
Aslında evet... Her ikisinde de öksürük, halsizlik ve boğaz ağrısı görülüyor. Bu yüzden kuş gribinin
görüldüğü bölgelerde bulunuyorsanız ve grip belirtileri 2'nci günden itibaren ağırlaşıyorsa sağlık yetkililerine başvurun.
7. Tedavisi var mı?
Aşısının en erken 2007'de piyasaya çıkması bekleniyor. Ancak Roche'nin Tamiflu ve GlaxoSmith Kline'nın Relenza adlı antiviral ilaçları kuş gribi tedavisinde kullanılıyor. Şüphelenilen kişilere 48 saat içinde Tamiflu verilmeli.
8. Kimler risk altında?
Bağışıklık sistemi zayıf olanların ölüm riskleri daha yüksek. Kuş gribinden hayatını kaybedenlere bakıldığında 50 yaş üstü, sigara kullanan ve sağlıklı beslenmeyen kişiler oldukları görülüyor.
kuş gribi yüzünden hepimiz bir tedirginlik yaşıyoruz sanırım. umarım bu yazı biraz olsun bizi bu konu hakkında aydınlatır.