HAYIRLI GÜNLER HERKESE
ARKADAŞLAR ARANIZDA ÜRODİNAMİ VE SİNTİGRAFİ İLE İLGİLİ BİRŞEY BİLEN VARMI?
VARSA NASIL BİRŞEY BANA YAZARMISINIZ
HAYIRLI GÜNLER HERKESE
ARKADAŞLAR ARANIZDA ÜRODİNAMİ VE SİNTİGRAFİ İLE İLGİLİ BİRŞEY BİLEN VARMI?
VARSA NASIL BİRŞEY BANA YAZARMISINIZ
idrar kaçırma ile ilgili sanırım.Hamilelerde bu tür testleri yapıyorlar.Tam hatırlamıyorum ama...
sintigrafiyi biliyorum fakat çeşitleri var hastalığınız ne ? Nasıl yapıldığını mı soruyorsun ?
Mesane disfonksiyonlarının tanı ve tedavisinde ürodinami altın standarttır.
http://med.cu.edu.tr/urology/DersNot/bolum11.htm
İDRAR KAÇIRMA
Ürojinekoloji kadınlarda idrar kaçırma,rahim ,idrar torbası sarkması ile ilgilenen kadın hastalıkları ve doğum üst dalıdır.Hastanemizde bu bölüm 7 yıldır hizmet vermektedir.Birimimizde ürojinekoloji ile ilgili tüm dünyada uygulanan en modern tanı araçları bulunmaktadır.En güncel tedaviler başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Ürojinekoloji kliniğimizde ürodinami cihazı,FESS cihazı,sistoskopik görüntüleme sistemi ve ultrasonografi cihazı bulunmaktadır.
Tüm testler Klinik Şefi Doç. Dr. Süha SÖNMEZ, Şef.Muav. Op.Dr. Levent YAŞAR,Başasistan Op. Dr. Yakup ŞENSOY ‘ un oluşturduğu ürojinekoloji ekibi tarafından yapılıp değerlendirilerek tedavi planlanmaktadır.
1) İdrar kaçırma nedir?
Kişinin istemi dışında onu sosyal yada hijyenik olarak rahatsız eden idrar kaçırma anormal kabul edilir.
2) Hangi durumlarda idrar kaçırma normal kabul edilir?
Üç yaşından küçük çocuklarda, ileri yaşta gözlenen bunamada ve mantık bütünlüğü bozulan psikiyatrik hastalarda idrar kaçırma normal kabul edilir ve tedavi edilmez.
3) İdrar kaçırmanın sebepleri nelerdir?
Gebelik, aşırı kilo, çok çocuk doğurma, zorlu doğumlar, kalıtımsal sebepler, menapoz, ve sigara içimi idrar kaçırmanın bilinen en sık sebepleridir.
4) Kaç tip idrar kaçırma vardır?
En sık gözlenen iki tip vardır. Birincisi stress tip dediğimiz öksürmek, hapşurmak,ıkınmak gibi karın iç basıncının arttığı durumlarda görülen idrar kaçırmadır. İkincisi şiddetli işeme arzusu ile birlikte ve tuvalete giderken idrar kaçırma şeklinde olan tipidir. Bazen ikisi bir arada da olabilir.
5) Toplumdaki sıklığı nedir?
Tüm kadın popülasyonu içinde %20 oranında gözlenir. Zorlanma sonrası idrar kaçırma 35 yaştan sonra acil tuvalete gitme isteğiyle olan ise 55 yaştan sonra daha sık gözlenmektedir.
6) İdrar kaçırma tipinin önemi nedir ?
Hangi tip idrar kaçırma olduğu mutlaka ayrılmalıdır. Bu ayrımın sonucunda ilaç yada ameliyat tedavisine karar verilir.
7) İdrar kaçırmanın hangi tipte olduğuna nasıl karar vermektesiniz?
İlk önce kapsamlı bir sorgulama yapmaktayız. Daha sonra detaylı bir jinekolojik muayene yapıyoruz. Rahmin yumurtalıkların durumu hakkında muayene ile fikir sahibi oluyoruz.Ultrasonografi ile rahim ve yumurtalıklara tekrar bakıyoruz.idrar yollarında iltihap olup olmadığını araştırıyoruz. Daha sonrada ürodinami testi denen test ile idrar kaçırmanın gerçekten var olup olmadığı ve varsa tipini belirlliyoruz.
8) Ürodinami nedir? (Resim)
Ürodinami idrar kaçırmasının varlığını ,şeklini gösteren basınç ve idrar akışını ölçen bilgisayar sistemine denir.
9) Ürodinami nasıl yapılır?
Çok basit ve ağrısız bir yöntemdir. Küçük bir idrar sondası ile idrar torbasına sıvı verilirken basınç değişimleri kaydedilir. Bir takım manevralar ile idrar kaçağı olup olmadığı test edilir. Bu esnada sorulan sorularla idrar torbası hakkında fikir edinilir. İdrar çıkış kısmının fonksiyonları ölçülür. En son işeme grafisi yapılarak idrar yolları ve kasları hakkında fikir sahibi olunur.
10) Ürodinami sonrası ne yapılır?
Kaydedilmiş bilgisayar verileri hastamızın muayene bulguları ve şikayetleri ile birleştirilerek hangi tür tedavi yapılacağına karar verilir.
11) Ürodinami sonucunda ne bulunur?
İdrar kaçırmanın tipi ve derecesi tespit edilmiş olur.
12) İdrar kaçırmanın hangi tipinde ne tür tedavi uygulanmaktadır?
Her tip idrar kaçırmada öncelikle ilaçla yada egzersizle tedavi yapılmaya çalışılır. Bu tedaviler yetersiz kalıyorsa yada ürodinami sonrası ameliyat tedavisi uygun görülürse ameliyatla tedavisi seçilir.
13) Hangi tip idrar kaçırma ilaçla yada egzersizle tedavi edilir.?
Ürodinami sonucu aşırı idrar hissi ile idrar kaçırma yada idrar torbasının istemsiz kasılması durumunda bu tedavi seçilir. Fakat stres tip idrar kaçırmanın hafif durumlarında da bu tedavi faydalı olabilir.
14) İlaç tedavisi nedir ve ne kadar süre ile yapılır.?
İlaç tedavisi idrar torbasının istem dışı kasılmalarını önlemek ve idrar torbasının kapasitesini artırmak için yapılır.Genellikle 3 ay süre bu tedavi için yeterlidir.
15) Egsersiz tedavisi nedir?
Genital bölge kaslarını kuvvetlendirici Kegel egzersizleri dediğimiz egzersizleri hastalarımıza öğretip uygulatıyoruz. Yada FESS tedavisi yapılır.
16) Kegel egsersizleri nasıl ve kadar süre ile yapılır?
Gazınızı kaçırmamak için kendini tuttuğunuz zaman yada idrar yaparken devamlı yapmayıp keserek yapmaya çalışın bu esnada kastığınız genital bölge kaslarını hissedin.Yada ayakta durduğunuzu düşünün rahminizin içinde bir cisim var ve onu düşürmemeye çalışıyorsunuz.İşte bu kasma hareketini her gün 30 kez yapmalısınız. Bunu hızlı ve yavaş kasma ve gevşeme şeklinde yapmalısınız. Bunu yaparken karın kaslarınız kasılmamalıdır. Altı ay süre ile yapılırsa genital bölge kasları kuvvetlenir ve idrar kaçırmanız durabilir.
17) FESS tedavisi nedir?(Resim)
Elektirik akımı veren ve rahim içine yerleştirilen bir cihazla yapılır.Verilen bu elektrik akımı rahim ve idrar torbası kaslarını aralıklı olarak kasarak kuvvetlendirir ve istem dışı kasılmalarını önler. İki tip idrar kaçırmada da başarı sağlanabilir.Uyarının dozu hastaya göre ayarlanmaktadır.
18) FESS tedavisi ne işe yarar ve ne kadar süre ile yapılır?
Bu küçük elektrik akımları sayesinde o bölgenin kaslarını kuvvetlendirir, sinir sistemini düzenler.her seans 20 dakika kadar sürer. 1,5 aylık tedavi genellikle yeterlidir.
19) FESS tedavisini kimlere ve nerde yapıyorsunuz?
Ürodinami sonucunda uygun görülen hastalara yapılmaktadır. Hastamızda ürojinekoloji kliniğiniğimizde bu tedaviyi yapmaktadız.
20) Ameliyat tedavisinin amacı nedir ve nasıl yapılmaktadır?
Ameliyatta amaç sarkmış idrar torbası ve idrar yolunu normale döndürmek, rahimde sarkma varsa bunu düzeltmek ve genital bölge kaslarını kuvvetlendirmektir.
21) Ameliyat nasıl yapılır?
Yukarıda söylediğimiz amaçlarla rahimden yada karından yapılır.
22) En sık yapılan ameliyatların şekli hakkında kısaca bilgi verirmisiniz?
İdrar torbasını normal pozisyona getirmek amaçlanır.Beraberinde rahim sarkması da varsa bu durumunda tedavisi aynı ameliyatta yapılmaktadır. Kliniğimizde hastanın durumuna göre bütün ameliyatları yapmaktayız.
23) Ameliyat başarı oranı nedir?
Başarı oranı %90-95 tir.
24) Sistoskopi nedir?
Kameralı bir sistem aracılığı ile idrar yolu torbasını içini görmek için uygulanan yöntemdir. Ürodinamiye yardımcı olarak yada idrar torbasında taş, ur, kronik iltahap düşündüğümüz hastalarda uygulamaktayız
http://www.suleymaniyedogumevi.gov.tr/k_h_detay.php?recordID=12
--------------------------------------------------------------------------
SİNTİGRAFİ
Kalp (miyokard perfüzyon) sintigrafisi
Kemik sintigrafisi
Tiroid sintigafisi
DMSA böbrek sintigrafisi
DTPA ve MAG3 böbrek sintigrafisi
Gastroözofajiyal reflü sintigrafisi
Galyum sintigrafisi
Hepatobiliyer sistem sintigrafisi
İyot tarama
MIBG sintigrafisi
Beyin sintigrafisi
İyot tedavisi
http://www.hacettepe.com.tr/bolumdetay.aspx?id=227