Hamdi Bey,
İsterseniz benim eşimi benden daha çok düşünmeyin olur mu ? Lütfen..
Hamdi Bey,
İsterseniz benim eşimi benden daha çok düşünmeyin olur mu ? Lütfen..
ben böyle saçma şeylere vakit ayıranlarada kızıyorum
ne anlıyolar anlamıyorum
Sana katiliyorum ama tavir almak gibi bir secenegimizin oldugunu sanmiyorum...Bunlar olacak ve de engelleyemeyiz...Bir kismi hakketten sacma sapan seyler ama birkismi da kandirilma uzerine tasarlanmis komplo teorileri...Hani devletin dagittigi seylerde zararli seylerin olmasi, amerikan yardimi süt tozlarinin zamaninda zararli olduklarinin soylenmesi gibi bir güvensizlik ortamindan yararlaniliyor...Digerlerini bilmem ama bir kisminin gercek oldugunu dusunuyorum...Ornegin amerikanin kizilderilere yardim amacli dagitilan battaniyelerde hastalik mikroplari konmasi (kizil mi kizamik mi oyle bir sey)bilerek isteyerek yapilan bir savas aslinda, ama ote tarafta radyasyonun daha ne oldugu biliinmeden cocuklar uzerinde bile denendigi veya asilarda kullanilan bazi maddelerin sonradan zararli olabilecegi filan ortaya cikiyor bu bilerek degil bilmeden yapilan durum...
Cocuk asilari meseleri durumu cok iyi izah ediyor...Otistik yapabilir deniyor ama halk korkup hic asi yaptirmazsa cocuklarin yarisi hastalik yasayabilir...Gel simdi evet yapar de veya hayir yapmaz de...Her ikiside sonucu kotu isler yaratir...Biz henuz istatistiklerle yasamaya alismamisiz...Tıp ise istatistikle yasiyor...999 saglam icin 1 tane menenjitli cocuga raziyiz diyor...
Halk galeyana gelmeye hazir ister internet ister gazete ister televizyon olsun haber avina cikiyor...Kim cikip kaynak arastirmasi yapiyor, dunya saglik orgutunun yayinlarina bakiyor veya en azindan doktora danisiyor, turkiyede kac kisi bobregi calinmis diye basvurmus diye bakiliyor...Hadi bizim kaynaklarimiz kisitli arastirma yapmamiz zor ama gezeteler haberciler de magazin haberleriyle işi goturmeye o kadar hazirlar ki onlar da arastirmayip internette oldugu gibi yaziyi koymaya basliyorlar...Boyle abuk subuk bir durum...
Gormemezlige gelip sakinlesmeyi secicegiz baska bir yol gibi geliyor bana...Ben kendi adima boyle mailleri baskalarina gondermemeye calisiyorum...Hatta bir iki kere haber kaynaklarini arastirmayi denedim ama buna fazla vakit bulamayinca yokmuş farzetmeye basladim.
Firmaları karalama kampanyalarını okurum, inanmam ve forwardlemem.
Al şunu 20 kişiye gönder maillerini okumadan silerim.
Yalnız, film senaryosu gibi yazıları okuyup, dertleniyorum doğrusu, burası Türkiye her zaman her yerden bir sorun fışkırabilir diye. Bir ara Kıvançla kadıköyde yürürken birileri Kıvanç'a bir iğne batırabilir diye bayağı da ürküyordum doğrusu. Zira kimin neyi niye yaptığı belli değil. Sadece zarar vermek için bile veriyor artık insanlar.
Mine'ciğim,minedafne yazdı:
Türkancım,forum allahtan hemen silindiği için yazımın başını ben de hemen değiştirdim ama seninle ilgili düşüncelerim biliyorsun ki aynı..üzme tatlı canını..
Ben Hasan'la uzun uzun konuştum bu konuyu telefonda ve cevap yazıyordum ki forum silindi..
Aptallığıma ve cahilliğime verin lütfen, böyle bir maili buraya taşıdığım için özür dilerim herkesten..
Bundan sonra hiç kimse de böyle abuk sabuk mailleri taşımasın buraya o zaman..
Bu güne kadar Danone olsun, başka markalar olsun bir sürü mail gördüm ben buraya taşınmış, ama hiçbiri silinmedi ne hikmetse..
Eskiden, "bilgisayar yaptıysa doğrudur" fikri insanların bilinçaltına yarlaşmişti. Bir hesabın, faturanın v.b. hatalı olduğunu kabul etmek istemeyenlerin ilk söylediği laf "ama bu bilgisayardan çıktı" olurdu. Artık sanırım çoğunluk, bilgi.sayarların da hata yapabileceğini, daha doğrusu, hatalı bilgi girilirse, bilgisayar sonucunun da hatalı olacağını anladı.
Güncel olan soorunumuzsa, Mine'nin belirttiği "Internet Inancı" Tıpkı dün bilgisayar konusunda olduğu gibi, bugün de Internet üzerindeki bilgilere inanmak gibi bir bilinçaltı durumu oluştu. Bunun nedeni, sanırım, Internet kelimesinin neredeyse "bilgi" kelimesiyle özdeşleşmesi.
Evet. Internet neredeyse sonsuz bir bilgi ve iletişim kaynağı. Ama bu kaynak, bazen kötü niyetli, bazen de muzip ve muzur insanların da kullanımına açık ve onlara da, neredeyse sınırsız bir özgürlük sağlıyor.
5-10 USD gibi bir ücret ödeyip, milyonlarca e-mail yollama olanağı olunca, hem reklam amaçlı, hem dolandırma amaçlı hem de yasa dışı bilgi toplama amaçlı e-mailler ortalıkta dolaşıyor. Üstelik bunların sayısı, normal haberleşme mesajlarından çok daha fazla.
Internet kanalı ile okuduğunuz bir habere veya bilgiye, gazete ve televizyonlardan daha fazla güvenmek anlamlı değil aslında. Ama dedim ya bu iş biraz bilinçaltı şartlanma ile ilgili. Ben zamanla bunun normale döneceğini düşünüyorum. Ama bu süreçte pekçok kişinin canı yandı ve yanmaya devam edecek.
Özellikle e-mail ile yapılan aldatmacalardan birkaç örnek ve uyarı:
1- Güvenliğinizle ilgili konularda, gelen maillere güvenmeyin. Örneğin bankanızdan, telefon şirketinizden gelen mailleri, o kuruluşun sitesine kendi linklerinizle bağlanıp kontrol etmeden asla güvenmeyin.
2- Size kolay para vaadeden mailler %99,99 dolandırıcılık amaçlıdır. bunlara cevap bile vermeden silin. Cevap vermeniz, elinizi verip kolunuzu kurtaramamanızla sonuçlanabilir.
3- Yardım maillerinin nereden geldiğine ve ilk mesajın tarihine dikkat edin. Örneğin 3 sene önce, sakatlar derneği tarafında dağıtılan tekerlekli sandalyelerle ilgili mail hala ortada dolaşıyor. Ya da kan aradığınız, yardım topladığınız hasta çocuk çoktan iyileşmiş ya da ölmüş olabilir.
4- bir mesajı arkadaşlarınıza forward ederken, ya da cevap verirken, mesajın içindeki e-mail adreslerini silin. Bu tür mesajlar, spam mesaj yollayıcıların en güvenilir e-mail toplama yöntemidir.
5- "bu mesaj bilmemkaçbin kişiye ulaşırsa, falanca firma bilmemnereye yardım edecek" yazan bir mesaj alırsanız, gülün ve silin. Bir mesajın kaç kişiye veya kaç kişi tarafından yollandığını ölçecek bir teknoloji yok.(en azından henüzyok). Bu nedenle bunarın gerçek olması mümkün değil. Bu tür mesajlar da, ya eğlence amaçlı, ya da e-mail toplama amaçlıdırlar.
6- Virüs ve bilgisayar güvenliğiyle ilgili mailleri (eğer siz bu tür bir sisteme abone olduğunuz için gelmemişse) çok dikkatli incelemeden ve bir uzmana danışmadan sakın birşeyleri silip kaldırmayın. hoax adı verilen sahte virüs uyarıları nedeniyle her yıl binlerce bilgisayar çalışmaz hale geliyor ve sistemin yeniden yüklenmesi gerekiyor.
7- gelen maillerdeki linklere tıklarken iyi düşünün. siz istediğiniz için gönderilmiş birmesaj değilse, bu linkler bilgisayarınıza virüs, spyware, addware programlarının yüklenmesine neden olabilir. Ya da e-maiş adresinizin, spam mail gönderenler tarafından onaylanmasına ve bundan sonra daha çok spam mail almanıza neden olabilir.
-----------
Türkancım,
ben forumu sen sildirdin sanıyordum.
ama inan bence iyi olmuş,çünkü kişilere zarar verecek isimler de içerdiğinden bence hayırlı oldu.
nitekim geçen sefer başka bir markanın halkla ilişkiler müdürü hepimize özel mesaj yazarak bizi aydınlatmaya (!) çalışmıştı..
olay dallanıp budaklanmadan silinmesi iyi oldu.
merhabalar...;
kulakları çınlasın eski bankamda latife diye bu zincir maillere çok meraklı bir mesai arkadaşım vardı...
nerede ,bu melek sizi koruyacak..,1 ay içinde milyoner olacaksınız,bilmemnenin içinde gupparak maddesi var kullanmayın..vs..vs..mailleri varsa bıkıp usanmadan bizlere gönderir dururdu...
bir de her yolladığı mailin altına not koyardı "yollamazsam başıma bir şey gelecek diye büyük rahatsızlık duyuyorum.."diye.
birgün yine çok yoğun bir gündeyiz şubeyle gırtlak gırtlağa kalmışız konuyla ilgili yoğun bir mail trafiği sürerken bir de ne göreyim latifeden aynı anda 8 tane zincir mail geldi...
bir anda gözüm kararmış...
aşşağı yukarı şöyle bir mail yazmıştım kendisine...
"latifeciğim,
biz bu zincir mailleri almaktan yorulduk fakat sen yollamaktan yorulmadın.seni tanıştığımız 3 yıldan beri tüm zincir mailleri aksatmadan bizlere gönderdin.fakat görüyorum ki hem iş yaşamında, hem özel hayatında gözünün yaşı hiç kurumadı,zengin filan da olmadın...
artık anla sevgili arkadaşım bu mailler mailboxlarımızda yer işgalinden başka hiçbir işe yaramıyor...
karşında en canlı örnek olarak ben varım...itiraf ediyorum senin gönderdiğin tüm zincirler ben de kırıldı..ama hala sağlığım ve keyfim yerinde üzerine üstlük de evlendim..
sen de benim gibi zincir kırmayı bir dene istersen en azından o zaman münasip bir koca bulabilmen kesinleşiyor..."
...
benim en sinir olduklarım onu yemeyin bunu yemeyin diye buyuran mailler...
haftada bir mutlaka farklı bir tane geliyor.kimileri belirli bir firma ürününe yönelik kimi de sağlığımızı korumak için neler yememeliyiz türünde...
eğer tüm bu maillerdeki yazılan şeyleri yemeyi durdurursak geriye yiyecek ve içecek su (ki bazı suların içinde de x maddesi var diyen mailler var) dışında hiçbirşey kalmıyor.
kısaca fotosentez yapmayı öğrenin ve öyle yaşayın diyen bir mailin ne zaman geleceğini merakla bekliyorum...
...
ben bu tür zincir mailleri okuyorum genelde...çünki yine ne saçmalamışlar diye merak ediyorum fakat hiçbir zaman yollamam
ama bu tür maillerin sona ereceğine hiç inanmıyorum.
nedeni de insanoğlunun acıma ve kendini kötüden koruma duygusunun çok kuvvetli olması!
not:bu arada ben türkanın mailini okumadım...ben siteye girdiğimde silinmişti herhalde.. konusunu bile bilmiyorum(ama yazılanlardan anladığım kadarı ile danone ile ilgili birşeymiş sanırım)
Medyanın tekelleştiği şu ortamda internetten gelen bilgilere sansür konulmasına karşıyım..Tabiiki tweety kuşu vb mesajlar değil söylemek istediğim. Ancak örn Danone'den çocğu zehirlenen arkadaşın mesajını okuduğumu hatırlıyorum yada ben Medipol Hastane'sinde bir maaşımı vererek oğluma eziyet yapılmasını seyretiğim bilgileri paylaşabilirim. İlla firma ismi yara alacak diye birbirimizi uyarma hakkımız engellenemez
Türkan arkadaşın mailinide bu kapsamda değerlendiriyorum sonuçta süzgeçten geçirecek olan akla sahibiz
Bu gün safiyane bir niyetle forum açarak buraya taşıdığım mail, o bahsettiğiniz 'zincir maillerden' değildi arkadaşlar.. Yani gönderilen ilk kişi olan eşimin bana göndermesini zincir olarak görüyorsanız bilemiycem tabii ki..
Bana da her gün onlarca zincir mail geliyor, açmıyorum bile, çünkü yahoo mail kullanıyorum ve listede belirtmediğim şahıslardan, firmalardan gelen bütün mailler doğrudan bulk'a gidiyor ve siliniyor..
Ama eşimden gelen bir maili açmamam söz konusu olamaz herhalde..
Demek ki neymiş, bir daha uyarı niteliği taşıyan böyle mailler buralara taşınmayacak, aman haaa diğer anneler de okusun diye safiyane bir şekilde düşünülmeyecekmiş..