1. Sayfa - Toplam 2 Sayfa var 12 SonuncuSonuncu
Toplam 11 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.

Yardim lutfen ne yapacagimi bilmiyorum Monster hakkinda...

Arkadaslar merhaba...
    Bu gece ilk kez oglum uyumakta diretti..Oglumu normalde 9'da yatagina koyuyorum ve uyuyordu...Hele su geniz ve bademcik ameliyatindan sonra sabahlara kadar araliksiz uyumaya basladi..Tam rahatladik derken basimiza bu gece MONSTER cikti... Bu aksam bir arkadasimizin evinmdeydik gec geldik..Ben yine her zamanki gibi kuzucuklar masalini sevimli sevimli anlatip optum ve ciktim odasindan...Saat 11 gibiydi...Bir kisik ses duydum Eyup mom diye sesleniyor ne oldu annecigim diye geri cevap vermemle ciyak ciyak aglamasi bir oldu..Bende ne yapacagimi sasirdim kostum yanina..Gozleri faltasi gibi acmis bir anda ter dokmus korku dolu gozlerle mommy there is a monster in my bed dedi..Ben ne diyecegimi ve nasil tepki verecegimi bilemedim..Aldim kucagima indik asagiya salona...Biraz konusmaya calistim..Bu senin kafanda yarattigin birsey falan diye ama baktim benim dedigimden anlamiyor..Hadi o zaman gel bana goster dedim..Ciktik odasina..Bir seyler geveledi..Yatmiyacagini soyledi..Senin yataginda yatacagim dedi..Bende cok korktugu icin kendi yatagi konusunda israrci olmadim..Su anda benim yatagimda...Kafasinda Monster mevzuu dagilsin diye DVD ye Thomas'i koydum..O zaman bu aksamlik burada uyu Thomas seyrederek dedim yine optum ve indim asagiya..
    Biraz uzun oldu arkadaslar ama herseyi detayina kadar yazarsam daha iyi yardimci olabilirsiniz dusuncesinden...Neyse sizce dogrumu davrandim Ona nasil yaklasmam lazim bu gibi durumlarda... 3 yasimizin icindeyiz su anda...Daha once hic boyle birsey yasamadik..Zifiri karanlik oda da uyuyumayi hep kendi isterdi..Simdi ise isiksiz yatamiyor,birakin yatmayi odasina girmiyor...Ne yapacagim ben bir yardim lutfen...
    Simdiden tesekkurler...

Re: Yardim lutfen ne yapacagimi bilmiyorum Monster hakkinda...

Bir ara Ali Berk'de de vardı öyle bir korku. Yalnız odada bile kalamıyordu gündüz.Biz korkulacak bir şey olmadığını söylesek de vazgeçmedi. Şimdi kendiliğinden geçti. Zamana bırak bence

3. Re: Yardim lutfen ne yapacagimi bilmiyorum Monster hakkinda...

Çocuklarda karanlık korkusu

Karanlık korkusu, çocukluk döneminde görülen korkuların en yaygınlarından biridir. Sadece anneye babaya zor geceler yaşatmakla kalmaz, çocuğu da ne yapacağını bilemediği bir duruma sokar.

Her insan yaşamı boyunca korku hissini zaman zaman yaşar. Çocuklar için de korku gelişimlerinin bir parçasıdır. Birçok korku çeşidi geçicidir, gelişimle ilgilidir. Çocukların kendilerini tehdit eden uyaranlara gösterdikleri normal tepkilerdir. Bu gelişimsel korkular, günlük yaşamın sürdürülmesini etkilemezler. Bebeklikten itibaren her yaş grubunda farklı korkular normaldir. Bu "normal" sayılan korkular, çocuğun günlük yaşantısını devam ettirmesine engel olmadığı sürece doğal karşılanmalıdır.

2 yaşına kadar bebeklerin yüksek seslerden, büyük hayvanlardan, değişik objelerden korkmaları normaldir. 1 yaşındaki bebeklerin buna ek olarak anne-babadan ayrılmaktan ve yabancı kişilerden korkmaları, 3-4 yaşındaki çocukların hem anne-babadan ayrılmaktan, hem de karanlıktan korkmaları doğaldır. 5 yaşından itibaren bu korkulara ek olarak dış dünyadaki tanımadığı, kendisine zarar verebileceğini düşündüğü insanlardan korkma başlar. 6 yaşında bu korkulara doğaüstü varlıklardan korkmalar eklenir (hayalet, canavar, vs.)

Bebeklikten itibaren çocuklarda en sık rastlanılan korkuların başındaki " karanlık korkusu", anne-babaların pekiştirdikleri korkudur. Özellikle gece, ışıkla uyumayı alışkanlık haline getirmek, çocukların karanlıktan tedirgin olmalarına neden olmaktadır. Bu tedirginlik, başka korkularla birleştiğinde veya başka kaygılar ve sorunlar eklendiğinde daha yoğun bir karanlık korkusuna dönüşebilmektedir. Tüm korkularda olduğu gibi bu korku türünün gelişiminde de model olmak önemlidir. Yakınları, özellikle anne ya da babasının karanlık korkusu yaşadığını bilen, bu korkuya tanık olan çocuklar ister istemez karanlığın korkutucu bir şey olduğu düşüncesini geliştirmekte ve benzer korku tepkileri vermektedirler. Özellikle 3-5 yaş arasında doğal olarak kendiliğinden ortaya çıkan karanlık korkusu anne-baba tarafından uygun bir şekilde yaklaşıldığında kendiliğinden kaybolabilmektedir.

Karanlık korkusunun en tedirgin edici yanı, karanlık mekanda ne olduğunu görememek ve her türlü potansiyel tehlikeyle baş etmek zorunda kalmaktır. Hatta genellikle çocukların aydınlıkken gördükleri bir odada dahi, karanlıkla birlikte gelebilecek tehlikelere karşı tedirginlik içinde yaşamaları söz konusu olmaktadır. Böyle bir durumda çocuk, ışık yeniden yanmadıkça rahatlayamamakta, yine benzer bir şekilde, ışığı bir başkası tarafından yakılmayan bir odaya girememektedir.

Tüm bu korkuların yoğunluğu ve var olma süresi her çocukta değişiklik gösterebilir. Geçiş dönemlerinde ve yaşam akışı içinde ortaya çıkabilecek sorunlarla bu korkuların yoğunluğunun ve şiddetinin farklılaşması doğaldır. Bu gibi durumlarda çocukları rahatlatmak, güven vermek "hep yanındayız" mesajını vermek önemlidir.

Çocuğunuzun devam eden korkusunun "fobi" olduğunu düşünmeniz için, özellikle korkunun ortaya çıktığı dönemde sizin de hangi tutumu sergilediğiniz önemlidir. Örneğin, gece yatarken çocuğunuzun yaşadığı korkuyu ve kaygıyı siz de yaşıyor ve çocuğunuza belli ediyorsanız, onun da benzer kaygıları yaşamasına zemin hazırlama olasılığınız artar. Çocuklar bu gibi durumlarda daha çok, anne-babanın duygularını yaşarlar. Annesinin veya babasının kaygılı olduğunu gören çocukların elbette korku ve kaygıları artacaktır. Bu nedenle, öncelikle çocuğunuzun yaşına uygun olarak gerekli güven verilmeli, tehlikeler konusunda gerekli önlemler anlatılmalı, korkunun kaynağıyla ilgili olarak gerekli bilgiler, edinmesi sağlanmalıdır.

Özellikle ilk 6 ayda çocuğa temel güven duygusunu kazandırmak önemlidir. Eğer çocuk bu dönemde her türlü tehditten uzak olduğunu, korunduğunu, her koşulda sevildiğini ve destek gördüğünü hissedebilirse temel güven duygusunu kazanabilir. Bu desteği ve güveni verdiğinize inanıyorsanız, buna rağmen çocuğunuzun korkularının azalmadığını gözlemliyorsanız, üstelik bu korkular çocuğunuzun günlük yaşamını, uyumunu, huzurunu etkiliyorsa bu konuda bir uzmandan yardım almanız gerekiyor demektir.

Bazı durumlarda çocukların psikolojik gelişimlerinin yeterli olmamasıyla bağlantılı olarak anne-babanın yatağında uyuma eğiliminin olduğu ve bu tip yaşam krizlerinin bu eğilimi alevlendirdiği bilinmektedir. Böyle bir durumda da çocuğun gerçek ihtiyacının ne olduğu iyi saptanmalı, bunun gerçek bir korku mu, gelişim dönemiyle ilgili bir davranış mı, yoksa anne-babanın yatağına dönmek için kullandığı bir bahane mi olduğunun iyi ayırt edilmesi gerekir.

Sibel SALUR
    Danışman Psikolog
    Tanaltay Psikolojik Danışmanlık Merkezi
    Tel: 0216 414 25 10
    www.tanaltay.com

kaynak:

http://kadinca.mynet.com/032004/anne/08psikolog26.asp

Canım şimdilik bunu bulabildim.

Artık gün içinde duyduklarını,gördüklerini sorgulayacak yaşa gelmiş en güzeli herşeyin birer hikayeden ibaret olduğunu anlatmaya çalış;canavarların ve devlerin birer şaka olduğundan ve artık dünya üzerinde var olmadıklarından falan...

Anlaması biraz zaman alacak ama anladığı zaman en korkusuz o olacak...

çocukları 3 yaş dönemi anlamsız korkular, 4 yaş ise gerçekten nesnel şeylerden korkma dönemi diye biliyorum.Mümkün olduğunca anlatıp, izah etmek, sıksık hayattan örneklerle beynini yıkamak lazım herhalde.Tüm bunlardan dolayı 6 yaş altına artık masal önerilmiyor, çocuk gerçek-hayal ayrımını tam yapamayıp, korkuyor diye.(Yanlış hatırlamıyorsam)Kolay gelsin, sevgiler.

Hani Monsters, Inc. diye bir film vardi. http://www.imdb.com/title/tt0198781/ Onu seyredebilirsiniz. Ya da onu hic seyretmeden anti monster bir monster oyuncak alin! Iyi bir canavar yani, kotulerden korusun! Simdilik aklima bunlar geliyor.

Canım odasında başucu lambası varsa bir müddet ,lambasını açık bırakır vaziyette uyusun.
    Benim çocuklarımda da olmuştu aynısı ben bu yöntemi uyguladım ve şimdi her ikiside ışıklarını yakmadan kendi odalarında yatıyorlar.
    Sevgiler..

8. Re: Yardim lutfen ne yapacagimi bilmiyorum Monster hakkinda...

Hale de 4 yas civari monsterlardan korkmaya baslamisti..Ben sakin sakin onun masallarda oldugunu, hayal urunu oldugunu, tipki devler, ejderhalar gibi oldugunu anlattim.Hemen gecmedi ama bir kac gun surekli onun masal kahramani oldugunu vurgulayinca gecti..

Sakin sakin anlatmayi dene Rahsan..

Tesekkurler arkadaslar cevaplar icin...
    Serpilcim ben de aynisini yapmaya baladim bu aksam yatirirken ayini kuzular masalindaki kuzucuklar gibi bir sey dedim monster...Yani sirin gostermeye calisiyorum..Uyumayi yine reddetti bende yine israr etmedim..Salona asagi geldi benimle yere uzandi ve 5 sn sonra uyumustu..Bizde alip yatagina yatirdik,gece lambasini da bu aksam acik biraktim ne olur ne olmaz diye..
    Bu arada ben hamileligini henuz ogrendim..Tebrik ederim Serpilcim..Allah gonlune gore verir insallah...

10. Re: Yardim lutfen ne yapacagimi bilmiyorum Monster hakkinda...

tesekkur ederim Rahsancim..Amin diyelim..

Eyup konusunda,
    Boyle devam et,Hatta Elidfin dedigi gibi Monsters inc. i al.Oturup birlikte seyredin ona ne olup bittigini ve hayal oldugunu anlat.Ise yariyor..