Teyzemin kayinvalidesi Giritlidir .
mubadele sirasinda gelmis izmire ..
hatta annesi , giritten gelirken " topraklarini yutmus "
oyle anlatti valla )
hafta sonu istanbuldalardi banada ugradilar .
yasli ama o kadar saglikli ve genc gorunuyorduki..
"nedir? canimin ici saglikli ve hala guzel olmanin sirri "
dedim .
"girit yemekleri" dedi ..
oyle guzel ve tatli dilliydiki )
soyle devam etti ;
"bizim en sevdigimiz seyler otlardir ..
kecinin yedigi her otu yeriz )
Otlar hafif haşlanır, suyunda soğutulur ve süzülüp zeytinyağıyla tatlandırılır.
Üzerine istersen limon sıkarsın. Annem soğanla birkaç diş sarımsağı zeytinyağında biraz soteler ve otlardan kavurma yapardı" diyor.
genis zamanli konusu bu giritliler .
geldi ,gitti ,aldi ,verdi diyeceklerine ;gelir ,gider ,alir verir gibi ..)
-kac cesit ot yersiniz ? dedim )
sofrada yesillik olmadan oturmayiz ,Sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, cibez, stifno, turpotu, ısırgan, kenger, hindibağ, şevket-i bostan, gelincik, labada, kuşotu, sinirotu, helvacık, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, marata, tarlaçakısı, tarla çivisi, su teresi en sevdikleri otlarmis .
.
bunlari yemenin sirri ise ;
otlari mumkun olugunca az haşlanıp yeşil rengini koruması ve limon suyu ve sızma asidi 0.5'ten az olan zeytinyağı ile tatlandırılarak ılık yenmeiymis ..
co kseviyorum giritlileri .
aramizda giritli olan varmi ?
bu otlardan tuketiyorlarmi ?