Bilmiyorum haberiniz var mı ama ; Milli Eğitim Bakanlığı, yeni ilköğretim müfredatı çerçevesinde 57 yıllık okuma-yazma öğretim sistemini değiştiriyor.
Geçtiğimiz hafta konu ile ilgili bir panele katıldım ve Erdal'da bu öğretim yılı ilkokul 1. sınıfa başlayacağı için tüm 1999 doğumlu çocuğu olan anneler gibi benim de kafam karışmışken tüm bilgilere ulaştım.
1948 yılından bu yana öğrencilere cümlelerden başlanarak okuma öğretilirken, artık ‘ses temelli harf’ tekniğine dönülüyor.Yeni sistemde, çocuklara önce ses, sonra harf, sonra hece, en sonunda cümle öğretilecek.
Bugüne kadar dik temel harflerle öğretilen düz yazı ise yeni Türkçe müfredatında hiç yer almıyor.
Hatırlarmısınız bizlerin döneminde "Güzel yazı" dersleri var dı hani hokka kullanarak yazardık işte bu güzel yazı olayı artık okuma yazma öğrenecek olan 1. sınıf öğrencileri için;dik temel harflerle değil bitişik eğik yazı (el yazısı) ile harfleri tanıma dönemi başlıyor.
Diğer bir değişiklik ise ilk okumayı öğretme sisteminde yapıldı. Buna göre birinci sınıf öğrencileri, seslerden yola çıkarak harflerle okumaya geçecek. Yeni uygulamada cümleden harfe doğru olan “çözümleme metodunun” yerini “ses temelli harf ve cümleyle” öğrenme aldı. Yeni sistemde önce ‘a’, sonra ‘t’ sesini öğrenen çocuğa, hemen ‘at’ hecesi öğretilecek.
Rehberlik bölümünün iddiasına göre ;bitişik eğik yazı çocuğun vücuduna ve beyin gelişimine daha uygunmuş ve yeni sistemde ezberi ortadan kaldırıyormuş.
Yanlız sanırım sol elini kullanan "solak"lar için durum vahim.
Bakalım" Ak koyun kara koyun" bu öğretim yılında meydana çıkacak.