Toplam 5 sonuçtan 1 ile 5 arasındakiler gösteriliyor.

Bu yıl (2005-2006)" ilköğretim 1.sınıfa başlayacak" çocuklarımızın annelerine duyurulur !

Bilmiyorum haberiniz var mı ama ; Milli Eğitim Bakanlığı, yeni ilköğretim müfredatı çerçevesinde 57 yıllık okuma-yazma öğretim sistemini değiştiriyor.

Geçtiğimiz hafta konu ile ilgili bir panele katıldım ve Erdal'da bu öğretim yılı ilkokul 1. sınıfa başlayacağı için tüm 1999 doğumlu çocuğu olan anneler gibi benim de kafam karışmışken tüm bilgilere ulaştım.

1948 yılından bu yana öğrencilere cümlelerden başlanarak okuma öğretilirken, artık ‘ses temelli harf’ tekniğine dönülüyor.Yeni sistemde, çocuklara önce ses, sonra harf, sonra hece, en sonunda cümle öğretilecek.

Bugüne kadar dik temel harflerle öğretilen düz yazı ise yeni Türkçe müfredatında hiç yer almıyor.

Hatırlarmısınız bizlerin döneminde "Güzel yazı" dersleri var dı hani hokka kullanarak yazardık işte bu güzel yazı olayı artık okuma yazma öğrenecek olan 1. sınıf öğrencileri için;dik temel harflerle değil bitişik eğik yazı (el yazısı) ile harfleri tanıma dönemi başlıyor.

Diğer bir değişiklik ise ilk okumayı öğretme sisteminde yapıldı. Buna göre birinci sınıf öğrencileri, seslerden yola çıkarak harflerle okumaya geçecek. Yeni uygulamada cümleden harfe doğru olan “çözümleme metodunun” yerini “ses temelli harf ve cümleyle” öğrenme aldı. Yeni sistemde önce ‘a’, sonra ‘t’ sesini öğrenen çocuğa, hemen ‘at’ hecesi öğretilecek.

Rehberlik bölümünün iddiasına göre ;bitişik eğik yazı çocuğun vücuduna ve beyin gelişimine daha uygunmuş ve yeni sistemde ezberi ortadan kaldırıyormuş.

Yanlız sanırım sol elini kullanan "solak"lar için durum vahim.

Bakalım" Ak koyun kara koyun" bu öğretim yılında meydana çıkacak.

Re: Bu yıl (2005-2006)" ilköğretim 1.sınıfa başlayacak" çocuklarımızın annelerine duyurulur !

Vildan; bu olay yani cümleden harfe olayı yanlış hatırlamıyorsam, 60 ların sonlarında basladı.Bizler Bu oygulamanın hemen hemen ilkleriyiz. Annemelerimiz kesinlikle harften heceye ve cümleye ögrenmişti...

Gelelim bu uygulamaya; Deniz biliyorsun 2. sınıfta. Onlar cümleden heceye öğrendiler ama onlarda ses temelli gittiler. Yani senin örneğindeki gibi; t(te) diye değil, t sesiyle ögrenildi. Diğer eğik yazı (el yazısı uygulaması Deniz'lerde de dediğin sekilde oldu. Dik harfleri(dik yazıyı kısaca bir ögrendiler ama her türlü ders notları, yazı calışmaları el yazısı...

Eğitim sistemindeki asıl değişiklik, eğitimin ezberden kurtarılarak, uygulama esaslı olması yolunda calışmalar var

Sevgiler
    Yeşim

Re: Bu yıl (2005-2006)" ilköğretim 1.sınıfa başlayacak" çocuklarımızın annelerine duyurulur !

Ayni ingilizce egitim sistemi gibi!

Ben kendi sinifimdaki cocuklarima A,B,C(ey, bi, si,tam turkce okunsun diye yaziyom))))degilde seslerin tonunu cikararaktan ogretiyorum.. ve sonrada direk kelimeye geciyoruz... cocuklar harflerin tonundan kelimeyi cikariyorlar...

4. Re: Bu yıl (2005-2006)" ilköğretim 1.sınıfa başlayacak" çocuklarımızın annelerine duyurulur !

Ben de Hale ye ve Hande ye harflerin cikisini ve verdigi sesleri gostererek ogrettim.
    Hale de acemi oldugum icin ilk once kelime kelime ogretmeye calistim ama pek basarili olamadigimi gordum. Sonra seslerden yola ciktim. Iki gunde kelimeleri birbirine catmayi ogrendi. Bu teknik gercekten cocuklarin daha kolay okumasini sagliyor..

4,5 yaşında okumayı söktüm, hem de yeni getirilecek olan sistemle. Bu yöntemi bana bilerek uygulayan olmadı, ben talep etttim Anneme tek tek harflerin seslerini sora sora çözmüştüm okumayı. Birinci sınıfı boşu boşuna okumuş oldum. Anımsadığım kadarıyla benzer bir yöntem uygulanıyordu okulda da, yani ilk önce harflerden başlanmıştı, hecelere, hecelerden de cümlelere geçilmişti. Türkçe gibi, okunduğu gibi yazılan dillerde ouma yazma öğretilmesinin en iyi yöntemi bu bence.

Elyazısı da denilen bitişik yazının öğretilecek olmasına çok sevindim! Biraz olsun kargacık burgacık dik harflerle yazılmış yazılardan kurtulacağız. Benim zamanımda 'güzel yazı' da denilen elyazısının zihinsel gelişmeye, yaratıcığın, yeteneklerin ortaya çıkmasına katkısının çok olduğunu savunuyor uzmanlar. En azından tembellikten kurtulacak çocuklar, emek vermeyi öğrenecekler...

Haydi bakalım, hayırlısı... Miniklere başarılar!