2. Sayfa - Toplam 4 Sayfa var BirinciBirinci 1234 SonuncuSonuncu
Toplam 32 sonuçtan 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.
  1. Re: dünyanın global bir vicdanı var mıdır?ENDONEZYA DEPREMİ VE DÜNYANIN TUTUMU

Bence dunyamizin vicdani var, bizim oldugu kadar... Herkes elinden geleni yaptı diye düşünmüyorum, herkesin vicdan muhasebesi farklı çalışıyor tabi, ama herkese iyi kötü bir şeyler yaptı. Eğer dünyanın hiçbir yerinde hiçbir üzüntülü olay yaşanmadığı anları beklersek boşuna bekleriz.

Re: dünyanın global bir vicdanı var mıdır?ENDONEZYA DEPREMİ VE DÜNYANIN TUTUMU

mineciğim,
    avrupada olduğu gibi ülkemizde de yılbaşı eğlencesini yapmayanlar ya da çok sade geçirenler oldu ama maalesef azınlıktaydılar.. çevreye yeterince duyarlı değiliz.. hele bir kesim var ki, onlar dünya yansa umurları değil hesabı hayatlarına devam ediyorlar.. bakalım ne olacak? biz böyle devam ettikçe kaçınılmaz sona hızla yaklaşıyoruz.. sonu ise hiçbirimiz bilmiyoruz.. zaten de bilmeyelim.. değil mi?

Dünyada, bir 'kollektif bilinç' gibi, bir 'kollektif vicdan' da var, ancak bu vicdanın sesini dinleyenlerin sayısındaki azalma oldukça endişe verici. Son 20-30 yıl içindeki teknolojik gelişmelere, iletişim araçlarının dünyadaki mesafeleri inanılmaz ölçüde azaltmasına karşın, insanlar birbirlerinden gittikçe uzaklaşmaktalar.

Evet, tsunami felaketi sırasında buralarda tüm zamanların gelmiş geçmiş en büyük yardım kampanyası düzenlendi, yılbaşı eğlenceleri iptal edildi, ancak bunda, Kuzey ülkelerinin vatandaşlarının da aynı felakette yaşamlarını yitirmesinin payının büyük olduğunu zaman içinde ayrırdına vardım Dünkü deprem hakkında sürekli haberler verilirken, gündemin en üstündeki konu, 'Güneydoğu Asya'daki Kuzey Avrupa vatandaşlarının zarar görmediği Buna tabii ki sevineceğiz, ancak depremden zarar gören, yaşamlarını, yakınlarını, herşeylerini yitiren yerli halkın durumu karşısında gösterdiğimiz empatinin derecesini ölçersek, utanç verici sonuçlara varacağız gibime geliyor...

Bir özlü söz vardır: "Küresel ölçekte düşün, yerel ölçekte davran." Bunu bile başaramıyoruz... Bizi kör, sağır ve dilsiz maymuna çeviren etkenler neler acaba???

bence yok.
    olmaması da doğal.
    çünkü mevcut dünya düzeni buna uygun değil.
    İçinde "insan" faktörü olan hiçbir düzen;ideal veya ideale yakın olmayacaktır.

Bence "küresel vicdan" yok.

Tüm "ilerleme" adı altında topladığımız adımlara rağmen, dünyanın vahşi bir orman olduğuna inanıyorum.

Bu nedenle, her ne kadar insanlık gibi bir tanım yapıp bunun içini dolduruyor olsak da, güçlü olan ayakda kalıyor ve gücü elinde tutanın, diğerine "el atıp kurtarma" gibi bir derdi de, gerçek anlamda, olmuyor.

Kişisel vicdan rahatlama çabasından kaynaklanan yardımlar ise -kendi çapında büyük görünse dahi- belli bir seviyeye kadar işe yarıyor.

Doğal afetleri bir kenara bırakalım; şimdi dense ki şu ülkenin aç fukara insanı için, maaşı 2 milyarın üzerinde olan herkes her ay maaşının %25'ini gakguk fonuna yatıracak. Ve böylece belki, 2 milyarlık vatandaş artık filanca marka giyinemeyecek ama fakir fukaranın boğazına iki lokma ekmek girecek. "Insanlık nerede kaldı" diyen bizler buna razı olur muyuz acaba? Bunu eleştiri olarak yapmıyorum. Demek istediğim bir noktadan sonra, güçlü olan bunun gerektirdiği gibi yaşayıp, bir takım vicdan gösterilerinde bulunsa da, gücünden kaybetmek istemeyecektir.

Bu bir bakıma doğanın kanunun bence!

Sevgiler,

Figen

6. Re: dünyanın global bir vicdanı var mıdır?ENDONEZYA DEPREMİ VE DÜNYANIN TUTUMU

global bir vicdan yoktur,

olmamasıda normaldir, çünkü ekonominin varolması devir döngünün devamı için birtakım şeylerin devam etmesi gerekmektedir.hatta felaketlerden,yıkımlardan,savaşlardan bile kar sağlanılan bir döngü içindedir dünya.birtaraf yıkılacak ki,başka bir taraf güçlensin....malessef gerçek bu...herzaman güçlünün eğlenmeye hakkı vardır...

BENCE DE HAYATIN KANUNU BU BİZDE YILBAŞINDA DEPREM GÖRÜNTÜLERİNİ İZLEDİK ELİMİZDEN GELDİĞİNCE YARDIM KAMPANYALARINA KATILDIK AMA YENİDEN ESKİ YAŞAMIMIZA DÖNDÜK UMARIM BÖYLE FELAKETLER BİR DAHA YAŞANMAZ DİYECEĞİM AMA AZ ÖNCE İZLEDİĞİM HABERLERDE ENDONEZYADA 8.7'LİK DEPREMDEN SONRA 200.000 DEN FAZLA ÖLÜ VARMIŞ.İNSANIN GERÇEKTEN İÇİ YANIYOR.AMA OLACAKLARA DUR DENEMİYOR.

Olmali tabii,bu insanligin geregi.
    oyle cok uzaklara gitmeden kapi komsundan,sokaktaki cocuklardan,yanliz yasayan yasli amcadan sorumluluk duymali insan Mine.
    sagina soluna duyarli olmayan insanlarin dunyanin bir ucundaki deprem icin sorumluluk hissedecegine inanmiyorum ben

bence böyle bir vicdanyok..en azından dünyada olup bitenlere baktığımda olmasını umduğum o vicdanın ümidini hepten yitiriyorum..amaerika başkanının onbeş yıldır bitkisel hayatta olan hastanın fişinin tekrar takılması için gösterdiği çabayı ırakta yaptığı vahşetten dolayı takdir edemiyorum..utanmadan arlanmadan suriyeyi ve iranı tehdit etmesine,dünyanın buna seyirci kalmasınıa ve dışişleri bakanının ıraktaki hezimetin tek sebebi türkiyenin kuzey cephesini açmamasıdır derken ki rahatlığına,ve bu sebebin on yıl sonra başımıza bombalar yağdırmasına bir sebeb olmayacağına inanmıyorum..
    evet günlük yaşamımız önmeli,alışkamlıklarımız,çevremiz..elbette hayatımız bu teorileri üreterek sekteye uğratmamalıyız ama hepimizin illaki yapabileceği bir şeyler vardır..Hz.İbrahim'in ateşine bir damla su taşıyan güvercine ' bu bir damla su koskocaman ateşi söndürmeye yeter mi' dediklerinde 'yetmez ama dostluğumuz belli olsun' der..
    belki bizlerde bir damla su taşıyabiliriz..o kadar uzakalra yetmez ama köşende kenarında mutlaka acı çeken bir iki insan vardır..
    keşke hepimizde o vicdan olabilse..

Endonozya depremi haberleri arasında benim içimi en çok acıtan haber DEprem mağduru çocukların pazarlandığı siyonist faaliyetlerle dinsel eğitimlere maruz kaldığı idi.

Ya yetişkinler bile bu aciz çocuklara yemek ve oyuncak verirken ardından din değiştirmesini yada evlatlık vermeyi yada organını satmayı düşünüyorsa Neyin global vicdanından söz ediyoruz.Varsın biz evimizde ağıtlar yakalım.Eğlenmeyelim.Güçlü olan orada atını oynatsın...