1. Sayfa - Toplam 4 Sayfa var 123 ... SonuncuSonuncu
Toplam 32 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.

dünyanın global bir vicdanı var mıdır?ENDONEZYA DEPREMİ VE DÜNYANIN TUTUMU

akşam cnn ve bbc de izledim.bu sabah oralarda gün doğarken gerçek felaket anlaşılacak deniyordu.insanlar yollarda panik halde kaçışıyorlardı.

tüm yılbaşı gecesini endonezya depremini seyrederek geçirirken acaba global bir vicdan olması gerekmez miydi diye çok düşündüm.bir tarafta dünya tarihinin en büyük felaketlerinden biri yaşanıyor,diğer tarafta inadına tüm dünya dans edip göbek atıyor,yeni bir yıl kutlanıyor.
    bu sorunun cevabını bulamadım.ama bana ters geliyordu,sadece oraya gönderilen ekipler veya yardımlar yeterli miydi.

bu soruyu genişletmek mümkün tabi.
    ırak savaşı,kuveyt savaşı,marmara depremi..

şöyle düşündüm.biz marmara depremini 29 aralıkta yaşasaydık ve burada herkes acılar içindeyken,korkarken dünya yılbaşı kutlasaydı,milletçe ne hissederdik?

ama diyeceksiniz ki insanların deşarj olmaya ihtiyaçları var,yılbaşı ticareti canlandırır.dünya ekonomisine katkısı vardır..

tamam hepsi doğru ama kişisel olarak,yılbaşı gecesi eğlenemedim diyebilirim.ingilterede yılbaşı hediye paralarını endonezyaya gönderen çocukları içimden kutladım.

o yüzden hala merak ediyorum.
    DÜNYANIN GLOBAL BİR VİCDANI VAR MI..VEYA OLMASI GEREKİR Mİ..BU VİCDAN NELERİ SAĞLAR..

2. Re: dünyanın global bir vicdanı var mıdır?ENDONEZYA DEPREMİ VE DÜNYANIN TUTUMU

Dünyanın global bir vicdanı olmalı.. Binlerce yaşam umutsuz bir şekilde sonlanırken, insanların buna duyarsız kalması, gözlerini kapatması anlaşılır bir şey değil elbet. Sadece bir şeyler yapabilmek değil, kişisel anlamda üzülmek bile bir başlangıç. Ardından gelir zaten yapılabilecek olana dair zaman ve emek harcama isteği..
    Bu vicdan neyi mi sağlar? Duyarlılıklarımızla insan kalmamızı...

Re: dünyanın global bir vicdanı var mıdır?ENDONEZYA DEPREMİ VE DÜNYANIN TUTUMU

DÜNYANIN GLOBAL BİR VİCDANI olsaydı bu felaketler olmazdı
    insanlarda vicdan diye bir şey kalmadı ki sadece "ben" olduk, sadece "benim" olsun, sadece "bana" baksınlar ... Böyle bir dünyada vicdan ne arar Her akşam yatışımda kulaklarıma çığlıklar gelir çektikleri acı vücudumu sarar acı çekerim ama "ben" olduğum için acıyı bastırır yatar uyurum bu daha başlangıç bizi daha neler bekliyor zaman gelir birer Endonezya biz oluruz

düzce de olan deprem ve de izmit depremi olmadan önce bu tür haberleri sadece seyredip geçiyodum. sanki normal habermiş gibi ama bire bir yaşayınca farklı seyrediyoruz. ola bildiğince tüm afetlere yardım göndermeye çalışıyorum. duyarsız kalmayalım lütfen..yardım gönderemesekte sanki uzayda olmuş gibi davanmayım. ve Türkiye nin her yerinde her an deprem olabilir. biraz olsun düşünelim derim.

doğanın kanunu bu. hayat devam ediyor. çok basit bir örnek ; aynı apartmanda, yan dairende bir kişi vefat etti. komşu olarak acılarını paylaştın, yapabileceğin yardımı yaptın. ve tekrar kendi yaşamına döndün... bu bence tek bir birey için de , kalabalık bir topluluk içinde aynı. ateş düştüğü yeri yakar derler ya hani...

seninde dediğin gibi olması gereken bu değil. ama hayat devam ediyor işte...

sevgiler

Mineciğim, aynı duyguları ben de taşıyorum.Acaba büyük depremler gelişmiş ülkelerde olsa yankısı nasıl olurdu diyorum????

Geri kalmış ülkelerdeki doğal afetler nedense kimsenin ilgisini çekmiyor.(yani gelişmiş ülkelerin)Sadece başsağlığı mesajları,biraz yardımla yetinir olduk.Kimse 100binler öldü diye yasa bürünmüyor.

99 depreminde Marmariste tatildeydik.Depremi duyduğumuzda derin bir sızı ve yardım etme isteğiyle hemen yola çıktık ama geçiş vermediler.Bizde mecburen otele geri döndük.İnanırmısın 2 gün sonra oteldeki tüm aktiviteler tekrar yapılmaya başlandı.Yabancıları belki bir nebze anlayabilirdim ama içlerinde Türklerde vardı..

Orada daha fazla kalamadık ve Ankara üzerinde Adapazarına geçtik..

Diyeceğim o ki ateş düştüğü yeri yakıyor...

Blog Girişleri
    1

Global vicdan bana göre mümkün değildir ve Dünya'mız var olduğu sürece de asla olmamıştır. Eğer olmuş olsaydı başta savaşlar, sonra açlık,nükleer denemeler, atom bombaları, suikastler, gözünü para hırsı bürümüş müteahhitler sayesinde ölüp giden binlerce depremzede, trafik kazaları ve daha aklıma gelmeyen bir çok benzer durum yaşanır mıydı?

Sizce var mı?

Bence dünyanın global bir vicdanı var yada olması gerektiğine inanmak istiyorum.Endonezyada ilk depremden bir hafta sonra depremin şiddetinin en yoğun hissedilen adalarda eğlence yerlerini izlemiştim tv de ve çok şaşırmıştım.Çünkü hiçbir şey olmamış gibi eğlence devam ediyordu.Ve avrupalı amerikalı turistler eğleniyordu.Yani deprem olmuş olmamış umurlarında değildi.
    İnsanların bunca acı çektiği bir coğrafyada eğlenebilmek inanın içimi ürpertti.
    Aynı şeyi Irakta yaşıyoruz nerdeyse burnumuzun dibinde binlerce insan öldü hele çocukların görüntüleri hala aklımda.Ama yine yeni yılları kutladık,bayramlar geldi geçti...Ve hala bu durum devam ediyor...Galiba insanoğlu biraz da kendi başına gelmeyince bir şeylerin farkına varamıyor.

“Hiç kimse kendinden menkul bir Ada değildir;
    herkes Kıtanın bir parçasıdır,bütünün bir parçası;
    eğer deniz bir parça toprağı alıp götürse,
    Avrupa eksilmiş demektir,
    tıpkı sanki dağlık bir burun eksilmiş gibi,
    tıpkı sanki dostlarınızın ya da bizzat sizin bir Malikâneniz eksilmiş gibi;
    her insanın ölümü beni tüketir,
    çünkü ben insanoğluna bağlıyım;
    ve o yüzden gönderme kimseyi çanlar kimin için çalıyor diye;
    onlar senin için çalıyor.”

(John Donne, Devotions upon Emergent Occasions, no. xvii.)

“Dünya birbirinden kopuk bireylerin bir toplamı değildir; tüm bireyler bir şekilde birbirleriyle bağlantılıdır.” (Aristoteles)

Malesef Dünya'nın global vicdanı yok.
    Evet olması gerekir ama bu olmalı demekle olacak birşeyde değil.

İnsanlar deprem bölgesine biraz para yollamakla yapmaları gerekeni yaptıklarını sanıp eğlencelerine kaldıkları yerden hiç birşey olmamış gibi devam ediyorlar.

Bu şekilde yardım yaparak sadece vicdanımızı rahatlatırız bize düşeni yapmış olmayız diye düşünüyorum.