Buyurun Sayın Ayva.

LOKMAN AYVA (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; günaydın veya iyi geceler diyorum.

Bu, önerdiğimiz değişiklik, akşam, Bağ-Kur'la ilgili yasada önerdiğimiz değişikliğin aynısı; yani, özürlü kadınların evlenmesiyle maaşlarının kesilmesi hadisesi. Genel Kurulumuz, nasıl, erkeklerde bu devam ediyorsa kadınlarda da devam etsin diye takdir buyurdu; Bağ-Kur'la ilgili mevzuatta bu "erkek" kelimesini çıkarmıştık. Burada, bunun farklı bir şekilde çıkmasını takdirlerinize arz ediyorum; çünkü, Bağ-Kur'da farklı bir uygulama, SSK'da farklı bir uygulama; yani, bunların niye farklı olması gerektiğini ya da buna niye karşı çıkıldığını anlamış değilim. O yüzden, bunun aynı şekilde değiştirilmesini arzu ediyorum; çünkü, bu, akşam da belirttiğimiz gibi, hem kadın-erkek ayırımı problemi hem özürlü kadın evlendikten sonra şartlarında ne gibi bir değişme olacak da maaş kesilecek ve üçüncüsü de evlendiği kişi zengin mi olacak?! Bir başka husus da, evlilikten dolayı kadına bakmakla yükümlü erkek gibi bir durum söz konusu oluyor. Tabiî, uykulu olunca böyle konuşuyoruz. Zengin koca garantisi de yok. Verilecek para da, aşağı yukarı 90 000 000-100 000 000 lira bir para; yani, niye, bunu, hükümetin de arzu etmediğini anlamış değilim.

Saygılarımı arz ediyorum efendim. (Alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Ayva.

Türkiye Büyük Millet Meclisi
Genel Kurul Tutanağı
22. Dönem 1. Yasama Yılı
111. Birleşim 24/Temmuz /2003 Perşembe