Peki hani renkli gelinlik durumu varya diyesim geldi
Peki hani renkli gelinlik durumu varya diyesim geldi
takmadım. banada teklif edilmedi zaten. edilseydide ''hadi ordan'' derdim herhalde. cok banal geliyor. hatta ıggggg.
Kirmizi kusak bekaret simgesimi???
Gayret kusagi diye biliyorum ben kizin babasi uc kere cevirerek evden cikarken takar sonra cikarilir .dogma buyume IZMIRLIYIM,dedemin babalarinin soyu Balkanlara dayaniyor ve bizde bu adet var.Modern sayilabilecek universite mezunlarindan olusan bir aile yapisina sahibim,ve hic kimsede bunu BEKARET simgesidir diye taktirmadi.
Ayrica bunda komik bir durumda goremiyorum sevgili simgesi koyan arkadaslar????
Adettir yada alisilagelmis bir olaydir yapiliyordur.
Sevgili Nurcan(subbota) yanitini gordum evet sende benim gibi bilenlerdensin de arkadaslar bizim fikrimizi curuturcesine linkler,yazilar koymuslar ilginc
Herne olursa olsun yada ne niyetle yapilirsa yapilsin bu konuda kimseyi kirici,asagilayici tutumlar sergileyemezsiniz.
Not:Alinganlik yapma deme Arin.
Öncelikle formun sorusuna cvp vereyim, kirmizi kusak beyaz gelinligin ustunde cok igreti durdugundan (gorsel olarak hos gozukmuyor) takmadim.
Bu kusagin TR nin bazi kesimlerinde bereket, gayret olarak takildigini da biliyorum. Eger oyle bir anlam yuklendiyse benim bir itirazim yok, BEREKET ve SABIR,GAYRET evlilikte aradigimiz unsurlar degil mi???
Edebiyat master i yapmis, esi de bir universitede yrd doc muhendis olan bir arkadasim takmisti mesela..
Nikahina gelenlere ben ba..yim diye bir ilani soz konusu degildi elbette!!!
Kubracigim;Yeniyılda çam süslemeyi Hristiyan adeti sayıp, kıyamet kopartanlar, kırmızı kurdele, evin çatısında kanlı çarşaf sallandırılması gibi aşağlayıcı adetlere neden ses çıkartmıyorlar? kurdele ve kanlı çarşaf sallandırılması, evlilik yaşamına adım atan genç bir kadın için zulümdür ve Islama da, insanlığa da aykırıdır!
Islam la ortusmeyen her turlu adete ben "ses cikartirim" ..cikartilmasi gerektigine ve toplumdan arindirilmasi gerektigine inanirim, carsaf vs oncelikle insan haklarina aykiri bir uygulamadir..
Bu tur uygulamalari dine dayandirmaya calisanlar kendi cahilliklerini ve nefsani uygulamalarini Islam dinini alet ederek temize cikarma pesinde olanlardir.
Arın toplumsal bir konuyu konuşabiliriz tartışabiliriz de ama uslubun yanlış.Senin mantığına düşüncelerine ters düşebilir ama bu o adetleri yaşayanları bu şekilde alaya almanı haklı çıkarmaz.Her yöreye göre değişen adlandırılan adetlerimiz var buda onlardan biri.Alınganlık olarak algılayabilirsin ki yazdıklarından sonra haklı bir alınganlıktır bu....
Benim ailem modern bir ailedir, hiçbir zaman hiç bir konuda baskı görmedim ailemden. Aile çevremde adetler önemlidir,(ne bileyim işte gelin eve girmeden tabak kırar, evde hamur yoğurur içine altın atılır vs. bunun gibi bir sürü şey, her ne kadar ben yapmasamda yapanları yadırgamadım) kırmızı kurdele bekaret sembolüdür diye takılmaz bizde, bunuda ilk kez duydum. Ben görüntü açısından hoş olmadığı için taktıkları anda çıkarmıştım, ama kimse benim aileme, çevreme geri kafalı gelenekçi, töre düşkünü filan diyemez. Öyle değiliz çünkü, bu gelenekte bir çok gelenek gibi yıllardır süregelen ama kadınları küçük düşürmek adına yapılan bir şey değildir.
Eleştirileriniz fazlasıyla ağır olmuş, kusura bakmayın ama her kırmızı kurdele takanı geri kafalı olarak nitelendiremezsiniz.
Evet bende takmıştım, bendemi geri kafalıyım, babamdamı geri kafalı (ki bunu yazdığıma bile utanıyorum sevgili iyi yürekli babam için) lütfen eleştirilerinizi bazı şeyleri düşünerek yapın. Rica ediyorum, çünkü sabah sabah şok oldum...
evet kardeşim bu işi yaptı , ve nedense koca düğüne değişmedim o anı , kuşak takılırket bekaretin simgesi anlamında değil evden ayrılış simgesi olarak nitelendirildi,yani örf ve adet ,
kuşagı sonra cıkarmayıda unutmuşum zaten.düğünün sonuna doğru aklımıza gelmişti
Çok şaşırdım valla arkadaşlar..
kırmızı kuşak benim çevremde hemen hemen her gelin tarafından takılır..bende taktım. hemde ne özenle dantel olarak örmüştüm. beyaz renkte.. içinden de kırmızı ince kurdele geçirmiştik çokta hoş olmuştu..düğün salonunda da çıkartmadım.. gelin baba evinden çıakrken, babası, yoksa ağabeyi , amcası veya başka bir erkek yakını tarafından takılır..evliliği iyi gitsin, iki taraf içinde hayırlı olsun diye bilinir bizde. bekaret i temsil etmesi açısından değil.. -ki benim 2. evliliğini yapan arkadaşım ta taktı..
Her tarafın adeti farklıdır elbette.. ben doğma büyüme istanbulluyum, aslende tekirdağlı, göçmeniz..
bu olay çevremde egelisindede vardır, karadenizlidede, doğuludada..