1. Sayfa - Toplam 2 Sayfa var 12 SonuncuSonuncu
Toplam 17 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.

Ne diyeceğimi bilemedim? Sinir oldum!

Buralara ilk geldiğimde tanıştığım bir aile var, kadın Fin, adam Amerikalı. Samimi değilimdir, özellikle adamın konuşkanlığı nedeniyle rastlaştığım yerde durup iki çift lâf ederim. İki de çocukları bulunuyor, 19 yaşındaki kızları ve 21 yaşındaki oğulları. Oğlan üniversitede okuyor, kız da bu yıl liseden mezun olup, üniversite giriş sınavlarına katıldı. Sanıyorum sınavına girdiği bölümlerden birini kazanır, başarılı bir öğrenci. Üniversiteye kaydını yaptırdıktan sonra haklarını dondurup, bir yıl İspanya'da çalışmak, İspanyolcasını geliştirmek istiyormuş. Geçtiğimiz cumartesi lise mezuniyet töreni ve kutlamaları gerçekleşti. Kızcağız bir gün zor beklemiş, pazartesi günü sırt çantasını yüklenip, bir kız arkadaşıyla birlikte Avrupa turuna çıkmışlar, sonbahara değin gezeceklermiş.

Bugün şehirdeki merkezî çarşının içindeki bir kafede bir arkadaşımı beklerken, J., yani baba önümde bitiverdi. Beni dışardan görüp öyle girmiş kafeye. "Seni Tanrı çıkarttı önüme, ben de seni düşünüyordum, hatta e-posta yazacaktım," dedi. Birbirimizde e-posta adreslerimiz var, ancak telefonla görüşecek kadar samimi değiliz. Eşinin, öarşıdaki banka şubesinde işi olduğunu, zamanım varsa eşini de alıp iki dakika benimle konuşmaları gerektiğini belirtti. Gitti eşini geirdi, kahvelerini alıp oturdular. Adamcağız ağlamaklı. "A. (kızı) gezi rotasını tam olarak söylemeden çekti gitti. Şu an arkadaşıyla birlikte St.Petersburg'dalar. Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye gideceklemiş. Şimdi, bunların sırt çantalarının üzerinde Danimarka, İsveç, Norveç ve Finlandiya bayrakları bulunuyor, daha önce gezdikleri ülkeler; Türkiye'de bu bayraklar ters bir tepkiye yolaçar mı, ne de olsa haç şeklinde bu bayraklar," diye devam etti adamcağız. Kızların İstanbul ve tatil yerlerine gideceklerini varsayarak, "Yok, daha da neler! Merak etmeyin," dedim. Adam karısına dönüp, "Sen kızların Türkiye'de nerelere gideceklerini biliyor musun? Kübra'ya soralım, bilgi alalım o yerler hakkında," demesin mi! Kadın, "A. bize ayrıntılı bilgi vermiyor, ağabeysiyle facebook yoluyla sürekli iletişim içinde. Ağabeysine dediğine göre, İstanbul'u gezdikten sonra, Batman, Silvan, Hasankeyf, Diyarbakır, Cizre, Nusaybin ve Midyat'a gideceklermiş, gidebilirlerse Van'a kadar gezeceklermiş," dedi. Adam hemen atıldı, "Ne diyorsun, oralar nasıl yerler, güvenli mi? İki genç kız rahat dolaşabilir mi oralarda?" Ne diyeceğimi bilemedim. Herşeyden önce, Türkiye'nin adı geçen yerlerinin hiçbirini görmediğimi, güvenlik konusunda en sağlam bilgiyi Finlandiya Dışişleri Bakanlığı'ndan alabileceklerini söyledim. Hergün bir ya da birden çok askerimizin canını yitirdiğini söyleyemezdim, onlara. Pınar Gelini anlatamazdım. "Neden özellikle adı geçen yerlere gitmek istiyorlar? Oralarda tanıdıkları mı var?" diye sormadan edemedim. Efendim... kızlar, o bölgede yaşayan Kürtlerin yaşantısını merak ediyorlarmış, Kürtler hakkında epeyce birşeyler okumuşlar, gidip bizzat yerinde görmek istiyorlarmış... Tanıdıkları kimse yokmuş, orada tanışacaklarmış! Ne Türkçe, ne de Kürtçe biliyorlarmış, elbette İngilizce konuşan birilerini bulabilirlermiş. "Ben sizin yerinizde olsam, kızımın böyle programsız bir geziye çıkmasına razı olmazdım. Ya başına tatsız bir durum gelirse?" dedim. Baba neredeyse ağladı, ağlayacak; ancak, anne çok rahattı: "Ne yapayım, engelleyemem ki! O artık bir yetişkin ve kendi kararlarını kendisi veriyor. Başına ters bir durum gelirse de ceremesini çeker," dedi. Gezi için gereken parayı, anne ve babasının kendisi için oluşturmuş olduğu yatırım fonunu bozarak karşılıyormuş A.

Umarım kızların başına birşey gelmez. Naif ve romantik bir tutkuyla dünyayı gezerken, kendilerini çirkinliklerin içinde bulmazlar inşallah, can güvenlikleri tehlikeye girmez. Düşünüyorum da, bundan 10 yıl sonra benim kızım da kalkıp, ETA'nın savaş sürdürdüğü bir anda Baskları tanımak için Bask bölgesine gitmeğe karar verirse ben ne yaparım! :-x

Re: Ne diyeceğimi bilemedim?

ben de bilemedim...cunku ben de kendi cocuklarimi gezgin olmaya tesvik ediyorum, gap year vs dunya gezisi parasi biriktiriyoruz. lakin,bunun 19 yasinda olmayacagini da bilerek buyuyolar.
    en az 22 olmalari lazim!
    en iyisi uninin son yilini okumadan almalari bu tatili.

yok 19 yasinda gidecekleri en maceraci tatil yunanistan ispanya turkiye sahilleri vs olabilir.

19 yas cok erken guneydogu gezisi icin, iki kisi olsalar bile.

umarim baslarina bisey gelmez. ne bilsin kizlar orada tanimaya calistiklari kulturun bir parcasi "selam" demeyi -gel beni becer- olarak algilayan cinsel doyumsuzlugun sakat hallerini iceriyor!

eh bu da buyumenin bir parcasi; hem kusu yuvadan ucuran annebabalar icin, hem de kuslar icin!

biz de eninde sonunda yasayacagiz bi bicimde!

Bu sabah erkenden telefonum çaldı. Tanımadığım bir numara, karşımda kurulmuş makine gibi konuşan bir kadın! "Siz A.'nın anne ve babasının arkadaşıymışsınız ve de Türkmüşsünüz. Ben de A.'nın birlikte yolculuğa çıktığı arkadaşının annesiyim. Demişsiniz ki, Türkiye'nin Güneydoğusu ve Doğusu çok tehlikeli! Biz şimdi ne yapalım, kızları nasıl durduralım, bize yardım edin!" Karşımdakine, söylemiş olduğumu iddia ettiklerini söylemediğimi kabalaşmadan anlatana değin akla karayı seçtim. Türkiye'deki güvenlik üzerine uzman olmadığımı, Finlandiya Dışişleri Bakanlığı'na danışmalarını söyledim. "Ama siz neden benim kızım olsa gitmesine rıza göstermezdim, dediniz o zaman?" diye sordu. Ona, 'yalnızca Türkiye için değil, hangi yabancı ülkeye gidilirse gidilsin, program yapmadan yola çıkma taraftarı olmadığımı vurguladım. Kadın hâlâ vır, vır, vır! Sonradan iki kez daha aradı, işteydim, açmadım. Sanki Türkiye'deki sorunların muhatabı benim! Sinir oldum. :-x

Kusura kalmasınlar ama internet denen bişey var Kübra, isteseler yanıltıcı bilgilerin yanında çok ta yararlı bilgilere ulaşabilirler aynı zamanda...

Aile olarak kızları yola çıkmadan önce araştımaları gerekenleri kızlar yola çıktıktan sonra araştırmalarını da doğru bulmadım ben

Ben Eylül'ü o yaşta İstanbul'a gönderemem

V!LDAN yazdı:
    Kusura kalmasınlar ama internet denen bişey var Kübra, isteseler yanıltıcı bilgilerin yanında çok ta yararlı bilgilere ulaşabilirler aynı zamanda...

Aile olarak kızları yola çıkmadan önce araştımaları gerekenleri kızlar yola çıktıktan sonra araştırmalarını da doğru bulmadım ben
    ...
    Aynen! Kızlar yola çıkmadan önce bana ulaşmış olsalardı, gidecekleri yörelerden gelen ve burada yaşayan bazı kişilerin iletişim bilgilerini verebilirdim. Kadın bana diyor ki, 'Sizin o yörelerde yaşayan tanıdıklarınız vardır, bilgilerini bana verir misiniz!' Anladığım kadarıyla, kadının kızının gezi rotasından daha yeni haberi olmuş. Sonsuz özgürlük sevdası bazen büyük kopukluklara neden oluyor çocuklarla anne.babaları arasında.

Kızların gidecekleri yerleri önceden görmüş biri olarak söylüyorum çookkk zor bir işe kalkışmışlar.
    Hani daha önceden belirlenmiş isimler adresler olsa tamam da öyle paldır küldür gidilecek görülecek yerler değiller malesef ve malesef

7. Re: Ne diyeceğimi bilemedim?

Neden değilmiş? İnsan mı yiyor o yöredekiler?

Terörse, terörün olmadığı tek yer gösterin bakalım bana!

metin_yucel yazdı:

Hayır yemiyorlar elbette, mesele tek başına terör de değil, ancak kabul edilmesi gerek ki malesef çok güvenle gezebileceğiniz - en azında bu kadar plansız programsız - yerler değiller.
    Hem bu kadar sinirlenmenize de gerek yok, bilemesem ,görmesem ve tanımasam zaten yazmazdım.

metin_yucel yazdı:

Kendim o yörelere gitmedim, görmedim. O yörelerde yaşayan insanlarımızın son derece konuksever ve insan canlısı olduklarını sanıyorum. Ne yazık ki, sorun terör korkusu. Daha dün Tunceli-Erzincan karayolunu kesti teröristler. Daha önce de turistlerin kaçırıldığı oldu.

10. Re: Ne diyeceğimi bilemedim?

ülkemizin bir bölümüne, can güvenligi riski yüzünden, turist olarak gidememek cok üzücü gercekten.
    oysa gönül ister ki 18 yasinda ege'de rahatlikla seyahat edebilen bir genc, güney-dogu'da da ayni rahatlikla seyahat edebilsin.

bir de arin'in ifade ettigi türden tecavüz riski var ki, onun icin yabanci genc kizlarin taaa günedoguya gitmesi gerekmiyor.
    gelinlikle italya'dan gelip gebze'de tecavüz edilip öldürülen kizi düsündüm simdi.

tabi gelinlik giymis otostop ceken bir kadinin tecavüz edilip, öldürülme riski dünyanin her yerinde mevcut. ama risk bazi cografyalarda digerlerine göre cok daha yüksek olabiliyor.
    o denli ki, o kadinin tecavüz edilip öldürülmesine degil, diger arkadasinin yola saglam devam etmis olabilmesine sasiranlar var.
    ne carpik bir düsünce oysa. tabiki her kadin ve erkek, gelinlikli ya da shortlu, turist ya da yerli, gece ya da gündüz bakmaksizin, ölüm ve tecavüz korkusu yasamadan seyahat edebilmeli.