5 yil ilkokul 3 yil ortaokul. anaokulunu da sayarsak yani 5-6 yasindaki ile 14 yasindaki ayni mekanda oluyo di mi? tuvaletler, kantin hep ayni!
ben bu yeni sistemi hic gozlemleyemedim turkiyede olmadigim icin ama bunun yanlis oldugunu gormek icin kahin de olmak gerekmez!
ayan beyan yanlis!
burada ilkokul cagi cocuklari(4-11 yas)soyle ayiliyor okul mekanlarinda:
4 yas okul oncesi, yarim gun, okul icinde sinirlari ayri baska bir mekanda...
5-6-7 yas bazen sinirlari ayri bazen ise birlesik okul yapilarinda ama tenefus saatleri, okul giris cikis saatleri kesinlikle ayri tutularak okuyorlar okullarda.
ilkokul 6dan sonra yani 11-12 yasindan sonra ortaokula gidiyorlar. ortaokullar tamamen farkli kendi icinde okullar.
yani aslinda bizim eski sistem gibi bi parca. ilkokul, ortaokul ve lise. ama lise dedigimiz sey zorunlu egitimin icinde degil, universiteye gitmek isteyen akademik liseye, meslek edinmek isteyen meslek lisesine gidiyor. zorunlu egitim 16 yasinda ortaokuldan sonra bitiyor.
burada hem trafik sikisikligini hem cocuklarin birbirine karismasini onlemek icin. okul oncesi, genc ilkokul(infant), ileri ilkokul(junior) ve ortaokullarda okula baslama cikma saatleri 5-10-30 dk farkli. cok da iyi yuruyor.
benim cocuklarin okulunun yakinindaki 1500 ogrencili ortaokullar dagiliyor, 15 dakika sonra ozgeler, yarim saat sonra da taylanlar kimse birbirini gormuyor. ben taylani beklemek zorunda olmasam ozgeyle eve gelmis oluruz ileri ilkokul(junior) cocuklari ciktiginda. ortaokul cocuklari ise yarim saat once cikmis ortadan kaybolmus oluyolar zaten. gayet memnumun bu durumdan.
eger boyle olmasaydi okulun yakinindaki cocuk parkina gelip esrar icen, birbirlerine acayip cinsel sakalar yapan ortaokul ogrencilerini hergun duzenli olarak goreceklerdi ki bi gun kazayla gormeleri bile yetti, gunlerce aciklama yapmak zorunda kaldim!
turkiyede de ayrilmali! tez zamanda!