'Eternal sunshine of the spotless mind'
Türkçe adıyla: Sil baştan...
2006 yılında vizyondaydı. Biz dün gece izledik. Çok beğendik. Zamanında da çok beğenilmiş. IMDB'de izleyici oylarıyla 250 film arasında 58. sıradaydı..
Joel ve Clemantine memnun mutlu bir ilişki içindeyken, bir gün Clemantine Joel'e bir yabancı gibi, onu ilk kez görüyormuş gibi davranır ve hatta başka bir sevgilisi vardır. Bir anlam veremez tabii Joel. Üzülür, neden der falan. Sonra tesadüfen clemantine'in kendisini ve kendisiyle ilgli anıları beyninden sildirdiğini öğrenir. O sinir ve üzgünlükle aynı şeyi o da yapmaya kalkışır ve işlem sırasında vazgeçer fakat baygın halde olduğu için sesini duyuramaz. Bu defa uyku halinde anılarında karmaşalar yaratmaya başlar ve anılarındaki Clemantine'i de buna ikna eder. Bu arada karmaşa önemli, çünkü silinecek anılar cihazda kayıtlı... Sonunu ve aradakileri söylemiim...
Filmdeki zaman kaymaları ve farklı zamanların birbiriyle eşleştirilmesi, anılardan mix yapılarak yeni anılar oluşturulması çok ilginç ve başarılı. joel'in çocukluk anılarının içine Clemantine'in yerleştirilmesi falan gibi sahneler de beyin silme daha doğrusu beynin bir bölümünü silme işleminin kafasını karıştırmak için güzel kurgulanmıştı. Hatta anı karmaşası bence daha da uçuk olabilirdi. Herşey çok iyiydi ama anı karmaşası sahneleri bana biraz fazla uzun geldi. Ama belki de gerekliydi şimdi tekrar düşününce aleti sapıttırtma sürecini daha iyi anlatmak için. Genel olarak film de oyunculuklar da çok güzeldi, çok beğendim. Konu ayrıca ilginç ve düşününce cazip.(yine kararsız kaldım, cazip mi acaba pratikte....) Beynimizden istemediğimiz anıları, kişileri, hatırlamak istemediğimiz zamanları silebilmek.
Yönetmen : Michel Gondry
[img align=left]http://beyazperde.mynet.com/images/film/1835-eternalsunshine.jpg[/img]