Katre yazdı:
HulyaGun yazdı:
Ay Fatma'cım, mutlaka bekliyorum yazacaklarını, çabuk gel
Katre yazdı:
Hülyacım,bu konu tam benlik.Ama şimdi kalkıyorum.Sonra geniş geniş yazarım bildiklerimi,notlarıma da bi bakayım bu arada.
Yettim canım
Tuvalet eğitiminde önce dikkat etmen gereken; Minişin mesane kontrolünü kazanıp kazanmadığına bakmak.Kızlar genelde 2,5 yaşlarında kazanıyorlar.Bunun yanısıra dil gelişiminde de yeterli olabilmeliki grekli olan kelimeleri kullanabilsin.
Bu zorlu eğitimde zorlayıcı ve korkutucu davranışlardan uzak durmalısın.
Onu zihinsel olarak hazırlayabilirisn öncesinde.bunu 'şimdi çişim geldi,ben tuvalete gideceğim.' şeklinde yapabilirsin.
tuvalette yapması gereken davranışları bir oyuncak bebek üzerinde oyun oynar gibi gösterebilirsin.Oyuncak bebeğin önce karnını doyurup,sonra içinin dolduğunu birazını boşlatması gerektiğini söyleyerek tuvaletini yaptırabilir.bu sırada pantolonun-pijamanın indirlişni,tuvalet ve el temizliğini oyuncak bebek üzerinde uygulamalı olarak gösterebilirsin.
Evdede onun için birtakım düzenlemeler yapabilrsin.Bikere tuvalet onun rahatça oturabileceği bir ortam olmalı.
tuvalet onun bedenine göre çok büyükse lazımlıktan faydalanabilirsin.Ama lazımlık tuvalet ya da banyoda olmak şartıyla.
tuvaleti onun için cazip hale getirebilirsin.onun yaptığı bi resmi duvara asabilirsin ya da ona özel sevimli bir tuvalet terliği alabilirsin.
Tuvalet temiz ve aydınlık olmalı.
Tuvalette iken kapının kapalı tutulması gerektiği öğretilmeli.
şimdiii buraya kadar Minişi hem zihinsel olarak hazırladık hem de ortamı düzenledik.Gelelim bezden nasıl ayıracağımıza.
Bunuda birkaç gün öncesinden 'Artık bezlere ihtiyacımız yok.' , 'bezlerden ayrılacağız.' diyerek hazırlayarak ve son günde 'Yarın önemli birgün,benim kızım artık büyüyor,bezlerini kaldırıyoruz.Artık o da bizim gibi tuvaleti kullanacak.' diye onunla konuşmalısın.
Ve sabahında
kirli olan bezi açıp,kirli olanların artık son olduğunu söyleyerek onları çöpe at.Temiz ve yeni külotunu 'Artık bu hep kuru kalacak' diyerek giyinmesine yardımcı ol.Birlikte tuvalete gidin.'Benim çişim geldi,Senin geldi mi?' diye sorup 'evet'se tuvalete oturmasını sağla,'hayır'sa sakın onu zorlama.'Ona hiçbi zaman 'Ben biliyorum,gelmiştir senin çişin.' gibi ifadeler kullanma.
Belli aralıklara tuvaleti hatırlatmalısın.Kalkınca ve akşam yemekten sonra ve yatarken tuvalete gitmesini sağlamalısın.Gecede tuvalete tutabilir,sabaha karşı bir kezde daha tuvalete tutabilirsin.
Bezi hem gece hem gündüz , hem evde hem dışarıda tamamen hayatınızdan çıkartmalısnız.Bu konuda kararlı ve sabırlı olmalısın.
Altını zaman zaman ıslatacaktır,kas kontrolünü tamamen kazanabilmesi zaman alır.Böyle durumlarda ona kızmayacağını,azaralaymayacğını,korkutmayacağını,k üçük düşürücü sözler söylemeyeceğini biliyorum.Kimseyede bunun için izin verme.altını sakinlikle temizle,ona tuvaleti kullanması gerektiğini hatırlat yeter.
Altını ıslatmadığında onu takdir et,alkışla,sarıl,olumlu davranışını öv (anneannesine-dedesine vs) ve onu yüreklendir.
Bi rde annelerin yaptığı bir yanlış vardır;tuvalette dışkısının yada çişinin kokusuyla 'off ne pis koktu' deyip çocuğu utandırmak gibi.Senin yapmayacağını biliyorum ama bunuda son olarak yazayım dedim.
kolay gelsin canım.Uzun uzun ayrıntılı yazdım.İnşallah bi faydam olur bu eğitim süresince sana.