Ben Erdal'a bir çok konuyu anlayabileceği şekilde anlattım.Özellikle kızıma hamileyken Erdal sorular yöneltti bana ve bende bir pedagog arkadaşımla sohbet ederek aslında en güzel yolun onun anlayabileceği bir dil kullanarak anlatmak olduğuna karar verdim ve büyümenin evrelerinden başlayarak örnekler vererek anlattım
Yani okul çağından başladım ve belirli bir yaşa gelince iki kişi eğer evlenmek istiyorsadan devam ederek karşılıklı karar sonucu şu an onun anlayamayacağı sadece yaşanarak bilinebileceği bir ilişki sonucu hamilelik sürecini anlattım ve bende mevcut bir dvd den izlettirdim,vücudumuz,hamilelik ve doğum
Tabiki anlayabileceği görüntüler ve yumuşak geçişlerle
Hatta kitaplar kullandım ve çok hoşuna gitti,en azından leyleklerin getirmediğini ve iki yetişkinin kararı ile olduğunu biliyor
oncelikle Allah dualarinizi kabul etsin mubarek kandil aksami,oglum henuz 6aylik ama ilerde alsa acik acik anlatmayi dusunmuyorum yanlis geliyo bana cinsellikten acikca bahsetmek cocuk onu anlamazki,daha cocukca cocugun anlayacagi gibi yaklasmak daha dogru geliyo bana,
Zeynepcim hakkinizda herseyin hayirlisi ve sagliklisi olsun insallah.
Senin forumunda bunu yazmak belki dogru olmayacaktir ama deginmeden gecemiyecegim;sevgili Figen 4 yasindaki cocuga Allah kavramini anlatmanin sakincasi???ayrica ona kaderciligi benimsetmek???gibi yaklasimlarda bulunmussun oldukca SERT bir uslupla ,en hos olmayanda son paragrafin olmus.Burada herkesin fikirlerine saygi duymamiz gerektigini unutmayalim lutfen,fikirler bize tersse bile yumusak gecislerle rengimizi belli edelim.
Bizde, Tolga' dan önce babası Tolga' ya " sen nerden geldin başımıza " diye sormuştu.
Tolga ' da hiç düşünmeden " Sen Nuy' a sipayiş veydin oda getiydi " demişti.
Sonraları kardeş sevdasına düşünce Tolga' da bir daha evlenmemizi önermişti )
Erkeklerin pipili, kadınların pipisiz olduğunu öğrenince bunu görmek için ısrarları sonucu ansiklopedi ve bilumum dökümanları birlikte inceledik. İç organlara kadar inceledik artık.
Çocuğun nasıl anne karnına sığdığını, bazı annelerin normal doğum yaptığını ama kendi annesinin karnının yedi keçi yavrusu masalındaki gibi kesilip dikilerek çıkarıldığını ...... hepsini sorduk cevapladık. Tıkanana kadar. Ama Tolga' nın sorularına cevap verebilmek için hayal gücümü nasıl çalıştırdığımı anlatamam.
En son bebeğin anne karnında bulunan yumurtaya babanın bir hücresi aktarılarak bir çocuğun olduğunu biliyor artık.
Öncelikle duanıza "aaamin " diyeyim. Hadi hayırlısı
Arda henüz tam konuşmuyor diye sevineyim bari, yoksa bu sorulara cevap vermek zorunda kalırdım.
Şaka bir yana ben Tübitak'ın bir kitabını almıştım, onun aracılığıyla anlatmayı umuyorum zamanı geldiğinde
Benim cumlelerimin arasinda "sakinca" diye birsey var mi acaba; ben goremiyorum... Once okudugumuzu anlamaya calisalim. Cekince ile sakinca benzer sesden geliyor olsada farkli anlamlara sahiptir.
4 yasindaki cocuga somut seyleri anlatmak, soyut kavramlara girmekden cok daha kolaydir. Soyut kavramlar, sorgulama yetisi kazandirilmis cocuga cok daha saglikli bir bicimde verilir. Boylece cocuk gun geldiginde Allah'dan herseyin hayirlisini isterken, yine ayni Allah'in kendisine akil fikir verdigini ve secimlerini bu akil fikir sayesinde yaptigini bilir.
Konuyu carpitmayin bu bir! Olayi inanc boyutuna sakin ama sakin getirmeyin bu iki! Sertlesiyor muyum? Boyle durumlarda evet bu uc! Hele bana sakin ola ki birbirimize saygidan bahsetmeyin; ozellikle sitede aranizda gecen surtusmelerin duzeyini gordukden sonra bu dort. Son paragraf soru paragrafidir; alginiz tamamen onyargili oldugu icin size sert gelmis olabilir bu bes.
Cehaletten kurtulmanin ilk kosulu okumak ama daha da onemlisi okudugunu onyargisiz olarak dogru algilamaktir diyorum. Hepimiz bu konuda kendimizi gelistirebiliriz umarim.
Murat ve Yesim'e olan sonsuz sevgi ve saygimdan ve bu siteye yukledikleri misyondan oturu konuyla ilgili "yorum ve hatta satasmalariniz" olursa cevap vermeyecegim. Cok buyuk bir yuzde inanilmaz onyargili. Ve ben son girisimden beri ılımlı bir halde birseyleri soylemeye calisirken hic ama hic yol alamadigimizi goruyorum. Cok uzucu!
Onemli not: Bi de lutfen adimizi aciklamamizda mahsur olmadigi surece imza bolumune isimlerimizi yazalim. Ozellikle nick kullanan arkadaslara hitap etmekde cok zorlaniyorum. Ama isim yerine nick tercih edilebilir. O zaman bile imza yerinde nick yazilsin derim. Bu bir aliskanlik ve zor degil.
Saglikla ve mutlulukla kalin,
Figen
haydar dümenle bir akrabalığın var herhalde...
Üstelik sana ne?
bakıyorum tartışmak için fırsat kolluyorsun
benim cevabımdanda sanane!!!