RüyA yazdı:
---ebru--- yazdı:
...
Alev Rusça eğitim veren bir okula gidiyor, İlköğretime geçtiğinde onunla birlikte anaokuluna devam etmeyip dışarıdan gelen bir arkadaşı 1. sınıfa başladığında hızlandırılmış bir rusça dersi ve tabiki anasınıfından gelen diğer çocukların almış olduğu eğitimi almayacak mı? Olay sadece bu, her okulun eğitim sistemi farklıdır. Anasınıfından ilköğretime devam eden öğrenci sistemi bilir, dışarıdan gelen öğrencinin de uyum sağlaması için yardımcı programlar uygulanır.
Yok, Alev'in durumu dediğin gibi değil. Alev'in şu an devam etmekte olduğu Mişka Evi bir yuva. Alev bu yuvanın ilkokul hazırlık sınıfına gidiyor. Finlandiya'da okul öncesi eğitimin ilkokula hazırlık sınıfındaki eğitimi verme görevini ilköğretim kurumları değil, yuvalar üstenmiş durumda. Alev'in hazırlık sınıfının yeraldığı kurum, hem Fince, hem Rusça işliyor. Amaç, anadilleri Rusça olup hiç Fince bilmeyen çocukların Finceyle tanışmasını, ikidilli olup Finceleri çok da iyi olmayanların Fincelerini ilerletmelerini ve de anadilleri Fince olup hiç Rusça bilmeyen çocukların Rusçaya giriş yapmalarını sağlamak. İlkokul hazırlık sınıfı saat 08:30-12:30 saatleri arasında, geri kalan zaman gündüz bakımına giriyor. Hazırlık sınıfında konuşulan temel dil Fince, ancak yardım alınan dil Rusça. İşte bu noktada Alev Rusçayla haşır neşir olmuş oluyor, karşılaştırma yöntemiyle. Hazırlık sınıfındaki ders saatlerinin dışında, Rus öğretmen ve bakım uzmanları bizim isteğimiz üzerine Alev'le Rusça konuşuyorlar elden geldiğince. Buna burada 'dil banyosu' diyorlar.
İlkokul hazırlık sınıfında okuma-yazma öğretilmiyor kesinlikle, yalnızca harfler ve rakamlar tanıştırılıyor. Bizim Alev epeydir yazıp okuyor. İşte bu nedenle dil banyolu bir ilkokul hazırlık sınıfına yollamak istedik, canı sıkılmasın, yeni birşeyler öğrensin, diye. Yalnızca Fince konuşulan bir hazırlık sınıfına verseydik aslında çok da farklı bir uygulama olmayacaktı, okuma-yazmayı çözmüş çocukları ayrı gruba ayırıp, değişik etkinliklerde bulunuyorlar onlarla.
Alev Mişka Evi'nden sonra, şehirde tek Rusça ağırlıklı sınıfa sahip okula gidecek. Aynı okulda, sıradan sınıfların dışında İngilizce ve Almanca ağırlıklı sınıflar da bulunmakta. Rusça sınıfına gidebilmenin koşulu, Mişka Evi'nde hazırlık sınıfı okumuş olmak değil. Mişka Evin'deki hazırlık sınıfında şu an 10 öğrenci var ve bunların tümü ille de Rusça ağırlıklı 1. sınıfa gidecek diye bir kural yok. Birçoğu İngilizce sınıflarından birini seçebilir (sanıyorum İngilizce sınıfı birden fazla). Rusça sınıfına da, Mişka Evi'nden ve herhangi başka bir hazırlık sınıfından öğrenciler alınacak. Rusça bilme koşulu yok. Toplam 15 öğrenci olacak ve bu öğrenciler sınıfa mülâkatla kabul edilecekler. Mişka Evin'den gelen ve anadilleri Rusça olmayan çocukların öncelikli olarak tercih edilmeleri doğal; ailenin ve çocuğun motivasyonu kendisini dolaysız ortaya koyduğu için. Alev'in şu anki sınıfından sınıyorum 6 çocuk Rusça sınıfına gitmeği amaçlıyor. Diğer dokuz çocuk değişik hazırlık sınıflarından gelecekler ve tümüne aynı program uygulanacak.
Biraz uzun oldu, ancak aydınlatıcı olmuştur umarım.