efsun, açılmıyor link
efsun, açılmıyor link
Salçalı için asıl bu tarif daha iyi gibi sanki, buna da Fellah Köfte demişler ama:
Malzemeler
2 su bardağı ince köftelik bulgur
1 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
!/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 yemek kaşığı domates salçası
1 /2 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı un
1 adet yumurta
Sosu için
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Sarımsak
3-4 adet yeşil sivribiber
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1 demet maydanoz
Bir tutam sevgi
Yapılışı
Bulguru çelik tencereye koyun .Üzerine ılık suyu gezdirip tencerenin kapağı kapatılır.10 dakika bulgurun yumuşaması beklenir.
Üzerine tuz, karabiber, kimyon, salçalar eklenir. Malzemeler iyice yoğrulur.
Un eklenir, yoğurmaya devam edilir.
En son yumurta katılıp, hamur macun kıvamına gelinceye kadar yoğrulur.
Küçük bir kaseye su doldurulup eller suya batırılır ve köfte hamurundan vişne tanesi büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır. Ortalarına işaret parmağıyla hafifçe bastırılarak çukurlaştırılır.
Köfteler, hafif un serpilmiş tepside biriktirilir.
Büyükçe bir tencereye bolca su konur.2 çay kaşığı tuz katılarak kaynatılır.Kaynayan suya köfteler aktarılır.10- 15 dakika haşlanır. Köfteler haşlanınca yavaş yavaş suyun üzerine çıkmaya başlayacaktır.Ocaktan alınır, suyu süzülür. Haşlama suyundan 1 su bardağı ayrılır.
Diğer taraftan, sosun hazırlanması için zeytinyağı derin bir tavaya konur ve orta ısılı ateşte kızdırılır.
İncecik kıyılmış sarımsaklar ve halka kesilmiş biberler eklenir. Karıştırılarak 2-3 dakika kavrulur.
Üzerine salçalar eklenir.Ayrılan haşlama suda ilave edilir. Sık sık karıştırılarak pişirilir.Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra alınır ve köftelerin üzerine gezdirilir.
Sostan sonra ince kıyılmış maydanozla süslenir.
Afiyet olsun.
tarifin kaynağı
kübranın verdiği tarifle, halı saha pastası yaptım süper oldu 60 kişilik falan devasa bi pasta olduhonan yazdı:
sen ne yaptın pastayı, hangi tarifi yaptın??pandispanya sormuştun yaYasko yazdı:
Hiç yapmadım, yorum yok
off bu tarifler tam benlikmiş, bulgurlu yemeklere bayılırım.
yasemin, bir etkolik olan eşimden de 'annem de bunun salçalısını yapardı (hani şu resimlerini ve tariflerini verdiğim), çok beğenirdim' işittiğime şaşırmıştım. altı üstübulgur işte yahu nihayetinde... 'bunlar da çok güzel olmuş' diye de eklemeyi ihmal etmedi ama.Yasko yazdı:
off bu tarifler tam benlikmiş, bulgurlu yemeklere bayılırım.
Sıkça yaptığım bir yemek.Eşim de çok sever.Ben göz kararı yapıyorum.Bulgur,kimyon,un,yumurta,tuz, katıyorum köftesine.Bulgurun miktarına göre yumurta sayısını arttırıyorum.Bir de bulgurun ıslama suyunu birazcık fazlalaştırmayı dene.Bulgur tam şişmediğinde köfteler dağılabiliyor...
Pınar, sence 1 su bardağına 1 yumurta az mı peki?
kitaptaki resmine bakınca kötfelerin daha parlak renkte olduğunu görüyorum, bunu da yumurta sağlar sanırım
Meric'cim bence 1 yumurta 1 bardak bulgur icin yeterli..
Belki un olcusu azdir..
Yumurta ve un dagilmamasini sagliyor..
Asagidaki link de de acilmamis galiba tekrar koydum, yogurtlu bulgur koftesinin video ile emine beder tarafindan yapilisi var.. Bak istersen..
http://uk.youtube.com/watch?v=7pkLc5QOvwE&feature=related
Hayır az değil Meriç,şöyle söyleyeyim ben yarım paket bulgura 2 yumurta kırıyorum.Bir de çok iyi yoğurmak gerekiyor.Bol kaynamış suya atarak makarna gibi haşlıyorum,kevgirle alıyorum.Çok fazla sıkışmamasında fayda var...medip yazdı:
Pınar, sence 1 su bardağına 1 yumurta az mı peki?
kitaptaki resmine bakınca kötfelerin daha parlak renkte olduğunu görüyorum, bunu da yumurta sağlar sanırım
ben soğan koymam,onun için mi dağıldı acaba?