harry_potter yazdı:
O yaşlarda daha hırsızlık ve yalanın ne olduğunu tam olarak idrak edemiyorlar. Deniz ilkokul 1'e başlarken veli toplantısı yaptı okul. Toplantıdan aklımda kalanlar;
çocuklarınız buradan başka çocuklara ait eşyaları evlerine getirecekler. Getirecekler diyorum daha getirmeyeniyle tanışmadım. İki değişik yolla gelir. Birincisi farkında olmadan çantasını toplarken masada ne var ne yoksa çantasına koyar getirir ikincisi çok beğenir alır getirir.
Yaptığının yanlış olduğunu bilmediğinden siz onun üzerine gittikçe merak uyandırıcı ve çalmaya hevesli olur. Bu bir hastalık halini alır.
Ne yapmalısınız; öncelikle çocuk okula başlarken çantasında ne varsa çantası ve kıyafeti dahil hepsine isim yazın, çocuğunuza bu ismi gördüğün eşyaların hepsi senindir, okulda bunların hiçbirini unutma diyeceksiniz. Böylelikle hem kendi eşyalarına sahip çıkmayı ve ayırt etmeyi öğrenecek hem de alması ve almaması gerekenleri ayırt edebilmiş olacak, bilinçlenecek.
Çocuğunuz çantasında bir eşya ile eve gelirse eşyayı çıkartın ve "aa kızım/oğlum bak çantanda sana ait olmayan birşey buldum. Bunun çantanda olması ne yanlış değil mi, yarın ilk iş önce bu eşyayı sahibine ver, kimbilir kaybettiği için ne üzülmüştür. Kaybolmadığını sadece senin eşyalarına karıştığını ve tekrar bulabildiğini görünce kim bilir ne sevinecek, sen de onun adına seviniyor musun?"
Eğer çocuğunuz bunu sürekli yapıyorsa bunu bir hikaye yoluyla anlatmalısınız fakat mutlaka eşya geri verilmeli ve gerekirse mutlaka çocuk özür dilemeli. Özür dileyeceği ortam oluşmamasını sağlamasını öğrenmiş olur.
Aklıma geldikce yazarım. Bu yıl 2.sınıfı bitiriyor Özlercim, bu yüzden aklıma parça parça geliyor.