figencim cok haklisin
biryerlerde var oldugunu bilip de bulamamak cok üzücü ben kücücük bahcemde kendim yetisdiriyorum
figencim cok haklisin
biryerlerde var oldugunu bilip de bulamamak cok üzücü ben kücücük bahcemde kendim yetisdiriyorum
Sevgili Figen
Aynı dertten uzuuuunnn bir süredir muzdarip olan biz; kendi çözümümüzü şöyle yarattık
Okulun arka bahçesine domates, biber, patlıcan kabak ve salatalık ektik çok da iyi yaptık. Şimdi her sabah 5 tane kocaman kocaman ince kabuklu etli domatesleri sabahları ellerimle kopartıp sunuyorum yemeğe
Saksıda yetişir mi bu bilemem ama pazardan manavdan hayır yok bu konuda
Bahçeli bir ev şart ne dersin
figen
biliyormusun o domatesler ingiltere'ye geliyor
hatta bir tanesinin ustunde soyle yaziyordu ambalajda yani
produce of turkey
variety: Ziraat
bunlar burda organic (hormonsuz) domates diye dunyanin parasina satiliyor, senin dedigin domateslerden burdada var butun supermarketler dolu ben hic almiyorum, ama adamlar isi uyanmis burda simdi organic ve organic olmayan diye herseyi 2 turlu satiyorlar.
bugün pazardan domates aldım kıpkırmızıydı çok alımlıydı.eve geldim bir baktım içi yemyeşildi.yaz geldi geleli iyi bi domates yiyemedim.ne yaparsan yap arkandayım.güzel domates yemek istiyorum.
Merhaba Figen,
Dün yazmış olmana rağmen gece 24.00-08.00 çalışmaya başladığım için yeni gördüm.
Ben ziraat mühendisiyim. Domatesleri neden yeşil aldığını merak ediyorsun. Bunun birkaç nedeni var:
1-Domatesler sofralık olarak kullanılacaksa (salça vb. yapılmayacaksa) yola dayanması için erken hasat edilir. Böylece tarladan toplanıp size ulaşıncaya kadar geçecek zamanda deforme olmaması, kısmende olgunlaşması istenir. Ancak erken hasat edilen domatesler deforme olmamasına rağmen sizlere ulaştığında et rengi yeşil kalır.
2-Artık tarımda ticari amaçla yerli domates üretimi yapılmıyor. Yerli domates lezzetli olmasına rağmen az verimli olduğundan özel tüketim (çiftçilerin kendi ev ihtiyaçları) haricinde yetiştirilmiyor. Yüksek verimli çeşitlerde verim fazla olmasına rağmen lezzet kötü. Kantite fazla, kalite az. Verim için genlerle oynandığından (özellikle nakliyata dayanması için suyu az domates istenir) aldığınız domateslerde su ve tad kalmıyor.
3-Kullanılan ticari gübrelerin etkisi ile tarım ürünlerinin tadında değişme meydana geliyor.
Kısacası büyük şehirde yaşıyorsanız -ki öylesiniz- o eskiden yediğimiz buram buram kokan domatesleri unutmanız lazım. Bazı arkadaşların yaptığı gibi kendiniz yetiştirirseniz ona diyeceğim yok ama o zamanda yetiştirdiğiniz çeşit önemli. Yoksa marketlerden aldığınız domatesin çekirdeğinden yetiştirmeye kalkarsanız hibrit değilse marketten aldığınızla aynı lezzette domates yersiniz. Sadece gübre kullanılmadığı için fark olur. Tohumunu aldığınız domates hibritse o zaman zaten domates alamazsınız, açılma gösterir.
Sizin için yapabileceğim, şayet bu tarafa yolunuz düşerse (Manisa-Saruhanlı) iyi bir domates yemenizi sağlamak olacaktır. Birde marketten aldığınız domateslere dikkat edin. Domates ortadan kesildiğinde çekirdekleri kabuktan ayrı yani merkeze doğru çekilmişse o domates lezzetsiz ve susuz olur. Birde şekil olarak uzun görünen domatesler genellikle sanayide kullanılır. Sofralık için iyi değillerdir. Susuzdurlar.
Belki çok mesleki bir yazı oldu ama maalesef başka anlatım yolu bulamadım. Umarım faydalı olur. Hemen şunuda belirteyim o beğenmediğiniz domateslerin tohumu altından pahalı. Altının gramının 19 milyon olduğu zaman 1 gram domates tohumu 25 milyondu. Aşağıya sizinle aynı dertte olan rahmetli Tuğrul ŞAVKAY'ın bir yazısının linkini ekledim. İsterseniz bir göz atın...
http://arsiv.hurriyetim.com.tr/tatilpazar/turk/98/05/17/yazarlar/57yaz.htm
Zaten yediğimiz ne kendi tadındaki patlıcanlar kayış gibi salatalıklar bi acayip figenin dediği gibi domatesler bi tuhaf tamam yediğimiz tüm sebze ve meyvelerde hormon var bu bi gerçek üreticilirde bunu açık açık söylüyor ama işte doğal ortamında yetişmeyince bitkiler öz tatlarını kaybediyor…..
Domatesin kilosu bu sene 100 bin liraya kadar düştü,hoş şu an 500-600 bin oldu ya.Pek çok üretici toplama masrafı,mahsulden pahalıya geldiği için domatesleri tarlada bıraktı.Karpuz keza yine öyle,geçen ay o da 100 bin liraya düştü yine tarlada kaldı.Şimdi güz karpuzu çıktı onun kilosu da 600 bin civarında.
Dünyanın kendine yeten 7 ülkesinden biri olmakla övünürdük.İthal bağımlısı ülke durumuna getirildik pek çok çiftçi artık bıkmış durumda,verdiği emekler yaptığı masraflar boşa gittiği için üretim yapmak istemiyor.
Domateslerin yeşil olma sebebi,başka şehirlere giden domateslerin tam kızarmadan toplanması.Eğer tam kızarmış toplansa size ulaştığında salça olurdu)
Bir de anekdot;bu sene bacanağım köyde 2 oda bir evcik yaptırdı,o tarafa gittiğinde kendine ait kalacak yeri olsun diye,bahçeye 3 sıra domates biber ektik beraberce,ben toprak işlerinden hiç anlamam ama yaptık bir şeyler.Bacanağın emmi oğlu geldi biz uğraşırken,alaysı bir tavırla "sizin ektiğiniz domateslerden bir şey çıkmaz,siz ne anlarsınız domatesten" dedi.Sonra ektiğimiz tüm domatesler,biberler çıktı,bu sene yediğim en lezzetli domates onlardı.
Yazın kızarmış domatesleri derin dondurucuya koyup kışın çok lezzetli domatesler kullanabilirsiniz.Domateslerin kabuğunu soyup iri iri rendeleyin,yemeğe koyacağınız kadar porsiyonlara ayırıp buzdolabı poşetine koyup,dolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun.İlk koyulan sebzelerin dondurucun tabanına temas etmesi önemli,ilk önce tabana yerleştirip bir kaç saat sonra üst üste koymak daha uygun olur.Kışın yemek yaparken buzunun çözülmesine gerek kalmadan poşeti yırtıp yemeğin içine atın.Kış günü yemeğinizde taze domates lezzeti elde edersiniz.
sevgiler
Evde buldgum kulanmadgımız tum saksılra ektık.super oldu.bugun biberlerımden dolma yapacagım.dometesı kahvaltıya cıkardım dısardan aldgım salatalik öyle kaldı domates bır cırpıda bitti. mis gibi kokuyor valla.
seneye insalah daha cok ekecegım.cıkmaz dıye dusunerek buyumez dıye ekmemiştık ama buyuduler hasatı bile topladım hadi kızlar sakısılara ekelim tadına doyamıycaksınız.( bu arda arda gidip sakısısa buyuyen domateslerı sevın daha lezzetli oluyor görmemişin domatesi olmuş ne edecını bilmemiş )
Ali Bey aciklamalariniz icin cok tesekkurler. Gayet anlasilir ve aciklayici olmus. Tekrar sagolun.
Dun mahalldeki diger manava gittim. Adamcagizin sebze-meyvesi hep iyi olur ama fiyatlari da o denli pahali. Bir de baktim ki istedigim domates bir kasa olarak duruyor. "Bunun disi kirmizi ama ya ici" dedim. "Yok abla ici de disi gibi kirmizi hem de cok lezzetli" dedi. Esim soru "peki bu disi kirmizi olup da ici yesil cikanlar" Manav cevapladi "Abi domatesi yesil koparsan bile gun isigina birakirsan zamanla hem ici hem de disi kizarir. Ama tabii bu zaman ister. Simdi yapilan su; dayansin diye yesil toplaniyor. Ama vakit de yok gun isiginda kizartmaya. onun icin basiyorlar kimyasali. kimyasal disini kizartiyor ama ici oylece yesil kaliyor"...
Bilmiyorum manavin dediginde gercek payi var mi. Sonra sorularimiz bitmiyor "Eee sen nereden buldun bunlari" Sasirtiyor bizi "Sariyer abi" diyor. "Su bizim Istanbul Sariyer mi" diyorum. Evet diyor manav. 2.5 milyona satiyor lezzeti kilosunu! Parasi olan yesin der misali. 2 kilo aliyoruz ve Kagan'a diyorum ki "Su Sariyer'in pazarini ogrensek de arabayla gidip alsak bir kasa" :=)
Sevgiler,
Figen