Sevgili herkes,
Bendeniz sebze-meyve manyagi birisiyimdir. Vegeteryan olmamakla birlikte balik disinda et ile fazla isim olmaz.
Cocuklugumdan gelen aliskanlikla da herseyi mevsiminde almaya ozen gosteririm. Hatirlarsiniz cocukluk gunlerimizde domatesin, biberin, patlicanin cikisini nasil gozledigimizi ve o uzun kis gunlerinden sonra yedigimiz yaz sebze-meyvesinin doyumsuz tadini!
Simdi gelelim mutsuzluguma, kizginligima, uzuntume... Bu-la-mi-yo-rum...Kestigimde ici "kan gibi kirmizi" cikan domates bulamiyorum. Lezzetli domates bulamiyorum. Dis goruntusu kirmizi ama kestigimde tepeden itibaren yesil domates almakdan yildim. Rendeledigimde veya dogradigimda suyu bile cikmayan domates gormekden biktim.
Diyeceksiniz ki "nereden aliyorsun"...Nereden aldigimin onemi var mi? Olmasi gereken su yazin 2. ayini bitirmisken benim nereden alirsam alayim dogru durust domates bulmam degil mi? Hadi bir yerde kotusu var diyelim oburunde veya digerinde lezzetlisi olmasi gerekmez mi?
Yaz basindan beri Eskisehir, Izmir, Antalya, Kusadasi seklinde gezmekteyim. Her yerde daha ucuz ve daha lezzetli domates bulunabiliyor. Kusadasi'nda 3-4 kilosunu 1 milyona aliyorsunuz. Bolun elma gibi yiyin!
Halamlar Ankara'nin yakin bir ilcesinde oturup tarimla ugrasiyor. Yetistirdikleri domatesin lezzetini anlata anlata bitiremiyor annem...Demek ki birileri bir yerlerde bunlari uretiyor. Peki ama nerede o sebze-meyve!
Bu ulkenin topraklari bu kadar verimliyken neden bu derece kotu sebze-meyveye maruz kaliyoruz biz...Istanbul'da yasamak mi hatamiz? Yoksa vakitsizlik nedeniyle bilmem nerenin pazarina gidemeyip sokakdaki manava ve/veya neredeyse tekellesmis buyuk markete olan bagimliligimiz mi butun sucumuz?
Lutfen bana akil verin. Nerede bulabilecegim degil bu konuda ne yapabilecegim uzerine...Buyuk marketlere mi yazayim? Tarim bakanligina mi mesaj atayim? Internette "domatesi mi istiyorum" kampanyasi mi baslatayim? Kose yazarlarina, tuketici koselerine mi haber salayim? Ben ne yapayim?
Cok basit birsey istiyorum: Kirmizi domates yemek o kadar!
Sevgiler ve yardimlariniz icin simdiden tesekkurler,
Figen