Smyrna yazdı:
Kampanya 2010 yılına kadar devam edecekmiş.
Çocuğa Yönelik Şiddete Son Kampanyası Nedir?
Çocuğa Karşı Şiddete Son Kampanyası çocuğa karşı şiddetin önlenmesi ve sona erdirilmesi amacını taşımaktadır. Çocuğa karşı şiddetin önlenmesine dair son zamanlarda gerçekleştirilen en önemli çaba 12 Ekim 2001 yılında Çocuk Haklarına dair Sözleşme’nin uygulamasının izlenmesi ile yetkili Çocuk Hakları Komitesi’nin “Genel Tartışma Günleri” sonucu Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nden (BMGS) talep ettiği “Çocuğa Karşı Şiddet Küresel Araştırması”dır.
BMGS araştırmanın Bağımsız Uzmanı olarak Prof. Dr. Paulo Sergio Pinheiro’yu 12 Şubat 2003’te atadı. Araştırma Prof. Pinheiro’nun koordinatörlüğünde ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü ortaklığında 2003 – 2006 yılları arasında gerçekleşti. Prof. Pinheiro’nun gönderdiği soru kağıdına devletlerin yanıtları, hükümetler arası ve hükümet dışı kuruluşlar arası bölgesel danışma toplantıları, çocukların katılımının sağlandığı toplantılar sonucunda hazırlanan rapor Ekim 2006’da yayımlandı.
Raporda çocuğa karşı şiddetin boyutlarının büyüklüğü ortaya konulurken, çocuğa karşı şiddetin önlenmesi ve ortadan kalkması için bir seri çözüm önerileri de sunuluyor. Bunlardan birisi ülkelerde konuyla ilgili bilgilendirme çalışmalarının yaygınlaştırılması ve Çocuk Haklarına dair Sözleşme ve diğer insan hakları sözleşmeleri çerçevesinde Araştırma Raporu’nda sunulan çözüm önerilerinin uygulamasının izlenmesinin yapılması idi. Bu konuda HDK’lara çok iş düşmektedir. Bir HDK güç birlikteliği olan Ankara Çocuk Hakları Platformu da bu nedenle Türkiye’de çocuğa karşı şiddetin önlenmesi ve sona erdirilmesi için bir kampanya çalışmasına başladı.
Çocuğa Karşı Şiddet Nedir? Nasıl Önlenir?
Şiddet yeni bir olgu değil. Güçlü ve güçsüz arasında tarih boyunca yaşanmış ve yaşanmaya devam eden bir olgu. Genel olarak fiziksel gücün ve erkin, tehdit mahiyetinde ya da fiili olarak, yaralanma, ölüm, psikolojik zarar, gelişme bozukluğu ya da yoksunluğu gibi sonuçlara yol açan ya da böyle sonuçlar vermesi muhtemel biçimlerde kasıtlı kullanımı olarak tanımlanıyor. Çocuğa yönelik şiddet de bu kapsamda tanımlanmaktadır. Gelişen insan hakları felsefesi ve uluslararası insan hakları hukuku çerçevesinde oluşan ayrım gözetmeme ve eşitlik ilkeleri güçsüzlerin korunması ve gücün kontrol altında tutulması için insani ve hukuki çerçeveyi sağlamaktadır.
Ankara Çocuk Hakları Platformu Çocuğa Yönelik Şiddete Son Kampanyası Hakkında Soru ve Yanıtlar…
Hak sahipleri (bireyler, çocuklar, kadınlar, yaşlılar, engelliler, vb) ile yükümlülük sahipleri (devletler, devlet kuruluşları, yönetimler) bir araya gelerek yapıcı bir diyalog ortamı yaratmaya çalışarak şiddetin sona erdirilmesi için katkı vermelidirler.BM 2006 Çocuklara Yönelik Şiddet Araştırması şiddetin kavranması ve önlenmesinde ekolojik yaklaşımın benimsenmesi gerektiğinin altını çizer. Bu yaklaşım insanların birbiriyle ilişkili veya “yerleşik” bir dizi ortamda edimde bulunduklarını söyler. Çocuğa yönelik şiddetin önlenmesi için de ilgili risk etmenlerinin her düzeyde ve aynı anda ele alınması gerekmektedir.
Ankara Çocuk Hakları Platformu Hangi Amaçla ve Kimler Tarafından Kurulmuştur?
Ankara Çocuk Hakları Platformu, Türkiye’de insan hakları çerçevesinde tüm çocukların, haklarının önceliği yüksek yararının gözetildiği, kendilerini ilgilendiren her konuda söz sahibi olduğu, kararlara etkin katılım gösterebildiği, demokratik bir toplumsal yapının oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla bir araya gelen hükümet dışı örgütlerin oluşturduğu bir platformdur.1995 yılında Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni onaylayarak bu yükümlülükleri yerine getirmeyi taahhüt eden Türkiye’de çocuk hakları ihlallerinin birçok alanda sürmesi; çocuk ve çocuk hakları ile ilgili çalışmalar sürdüren Ankara’daki bazı hükümet dışı örgütlerin, “çocuk hak sahibi bir bireydir!” temel yaklaşımı doğrultusunda çocuk hakları ihlallerinin önlenmesi ve çocuk haklarının korunması konusunda etkin olma ihtiyacıyla birlikte hareket etmek istemesi Ankara Çocuk Hakları Platformunun oluşturulmasındaki temel motifi oluşturmuştur.
Ankara’da çocuk hakları ile ilgili çalışma yapan sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin oluşturduğu Ankara Çocuk Hakları Platformunun misyonu, tanımladığı vizyon çerçevesinde; çocuk ve çocuk hakları alanında etkinlik gösteren örgütler arasında iletişimi, işbirliğini ve dayanışmayı geliştirmek, çocuk hakları ihlalleri konusunda savunuculuk çalışmalarını güçlendirmek, diğer hak temelli örgütleri ve kamu idaresi başta olmak üzere kamuoyunu çocuk hakları ve çocuğun katılımı konusunda duyarlı hale getirmek, çocuk haklarının ve çocuğun katılımının önündeki engelleri kaldırmak üzere çocukları ve ilgili tüm tarafları güçlendirmektir.
Platformun Üyeleri
- Ankara Barosu Çocuk Hakları Kurulu
- Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği
- Gündem Çocuk: Çocuk Haklarını Tanıtma, Yaygınlaştırma,Uygulama ve Uygulamaları İzleme Derneği
- Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği
- Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Genel Merkezi
- Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı Ank. Şb
- Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi
- Uluslararası Çocuk Merkezi
Kampanya Kapsamında Gerçekleştirilecek Etkinlikler Neler?
Kampanya kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler şöyle:
1- Çocuğa Yönelik Şiddetin Sona Erdirilmesi İçin Kamuoyunda Duyarlılık OluşturulmasıAmacıyla;Web Sitesi oluşturulmasıb-Görsel Malzemelerin Oluşturulması
2- Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi ve Ortadan Kaldırılması İçin Yasama ve YurutmeninHarekete Geçmesini Sağlamak Amacıyla;
- İmza Kampanyası: Avrupa Konseyi üye ülkeler 2009 yılına kadar çocuğa yönelik şiddetin yasaklanmasını öngören yasayı çıkartacak. Türkiye’de de bu yasanın çıkması talebini dile getirecek bir imza kampanyası hazırlanacaktır.
- Lobi ve Diyalog çalışmaları: Yasama organına ve uluslararası mekanizmalara yönelik lobi ve diyalog çalışmaları gerçekleştirilecektir.
- Milletvekilleriyle birlikte gerçekleştirilecek “Çocuğa Yönelik Şiddeti Sona Erdirmede Yasama ve STK İşbirliği” arama toplantısı
- “Çocuğa Yönelik Şiddete Son” Raporu
Kampanya Kapsamında Milletvekilleriyle Birlikte Gerçekleştirilmek İstenenArama Toplantısının Amacı Nedir?
Çocuğa yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla Türkiye mevzuatındaki mevcut durumu ortaya koymak, uluslararası insan hakları standartlarına göre var olan boşlukları açığa çıkarmak ve bu boşlukların ortadan kaldırılması için eylem planı oluşturmak amacıyla bir arama toplantısı yapılacaktır.
Kampanya Ne Zamana Kadar Devam Edecek?
Kampanya 2010 yılına kadar devam edecektir. Bu tarihte Türkiye’nin BM’ye Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesine ilişkin “Ülke Raporu”nu vermesi gerekmektedir. Kampanya kapsamında bu konunun gündeme alınması ve raporun hazırlanması için kamuoyu baskısı oluşturulacaktır.