5. Sayfa - Toplam 29 Sayfa var BirinciBirinci ... 3456715 ... SonuncuSonuncu
Toplam 281 sonuçtan 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.

Re: düşündüren öyküler-yazılar-sözler

Bir kadını ağlatmak çok zor değildir aslında.
    Kadınlar her şeye ağlayabilir; bir filme, bir şarkıya, bir yazıya...
    En az erkekler kadar yani! Ama bir kadını yürekten ağlatmak zordur.
    Eğer bir kadın yürekten ağlıyorsa, ağlatan onun yüreğine ulaşmış demektir.
    Ama o yüreğin değerini bilememiş olacak ki ağlatan,
    gözünü bile kırpmadan teker teker batırır iğnelerini yüreğe!
    İşte o zaman koca bir yumruk gelir oturur boğazına kadının.
    Yutkunamaz, nefes alamaz; çünkü o koca yumruk canını çok acıtır.
    Gözleri buğulanır kadının sonra. Ağlamayacağım, der içinden.
    Ama engel olamaz işte. Çünkü yüreğine ulaşmıştır birileri ve iğneler
    saplamaktadır..
    Bu acıya ne kadar karşı koyabilir ki bir kadın.
    İnce ince süzülür yaşlar gözünden; önce birkaç damla, sonra bir yağmur seli...
    Ve kadın ağlar; hem de çok! Sanmayın ki gidene ağlar kadın!
    Gidenin giderken koparttığı yerdir onu ağlatan, orada bıraktığı yaradır.
    O yaranın hiç kapanmayacağını, kapansa bile izinin kalacağını bilir kadın;
    o yüzden ağlar. Ama bilir misiniz, ağlamak kadınları olgunlaştırır.
    Her damla, daha çok kadın yapar kadınları.Her damla bir derstir çünkü.
    Bazen kadınlar ağladığında çoğu insan, ağlama niye ağlıyorsun ki,
    değmez onun için derler. Bilmediklerindendir böyle demeleri.
    Çünkü yürekleri acıyan kadınlar ağlamazlarsa, ölürler. İçlerindeki zehirdir onları öldüren!
    Ağlayarak o zehirden kurtulur kadınlar, o irini temizlerler yaralarındaki!
    Çünkü bilirler, o irin temizlenmezse iltihaba dönüşür yaraları.
    Dönüşmemesi lazımdır oysa. O yüzden de bolca ağlarlar.
    Zaman geçer sonra. Kadınlar kendilerine sarılmayı öğrenirler.
    Umarım öğrenirler, yoksa ruhlar sapkın yollara çarpar kendini.
    Sapan ruhların doğru yolu bulması da yeni acılar demektir.
    Bunu bilir kadınlar, o yüzden eninde sonunda öğrenirler kendilerine sarılmayı...
    Çok ağlayan kadınlar, bir çok şeyden vazgeçen kadınlardır aslında.
    Her damla olgunlaştırır kadınları evet ama olgunlaştıkça,
    o safça inandıkları aşk gerçeği onların gözünde küçülür...
    Küçüldükçe değerini yitirir ve işte o zaman kendilerine sarılıp,yeni bir kadın yaratırlar kendilerinden.
    Güçlü, yenilmez, mağrur ve aşka inanmayan...
    İnsanlar soruyorlar çoğu zaman neden bu kadar çok bekar kadın var diye;
    hepsi kariyer derdinde olan..Çünkü inançlarını yitirdi o kadınlar.
    Zamanında yüreklerine o kadar çok iğne saplandı ki,,
    o kadar çok ağladılar ki! Artık kendilerinden başka bir doğru olmadığına inanıyorlar, o yüzden kendilerine sarılıyorlar. Çünkü biliyorlar ki sarıldıkları
    adamlar, onları hak etmedi; hem de hiçbir zaman!
    Hep bir çıkarları oldu sarıldıkları adamların..
    E o zaman niye sarılsınlar ki! Niye sarılalım ki!
    Etrafınızda yürekten ağlayan bir kadın varsa bilin ki olgunlaşıyordur.
    Bilin ki, gerçekleri kabul etmeye başlamıştır.
    Bilin ki, artık aşkın olmadığına inanmıştır.
    Bilin ki, sarılacak tek bir doğrusu kalmıştır. O da kim, ne diye sormayın artık.
    Çok ağlayan kadınlar, eninde sonunda kendilerine sarılırlar çünkü!..

Aziz NESİN

DENİZ YILDIZI

Yazı yazmak için okyanus sahillerine giden
    bir yazar, sabaha karşı kumsalda dans eder
    gibi hareketler yapan birini görür.
    Biraz yaklaşınca , bu kişinin sahile
    vuran denizyıldızlarını, okyanusa atan genç bir
    adam olduğunu fark eder.

Genç adama yaklaşır:
    - Neden denizyıldızlarını okyanusa atıyorsun?
    Genç adam yanıtlar;
    - Birazdan güneş yükselip, sular çekilecek.
    Onları suya atmazsam ölecekler.
    Yazar sorar;
    - Kilometrelerce sahil , binlerce denizyıldızı var.
    Ne fark eder ki?
    Genç adam eğilir, yerden bir denizyıldızı
    daha alır, okyanusa fırlatır.
    - Onun için fark etti ama...

BİR DELİNİN MAL BEYANI

1- Avşa adasında üç daire, dört üçgen, beş dikdörtgen
    2- Gökyüzünde bir bulut
    3- Bitlis'te beş minare
    4- Biri yazlık, biri kışlık iki platonik sevgili
    5- Büro mobilyası ve çelik kapı üreten bir fabrikanın öğle üzeri
    yaslanıp sigara içilen beyaz duvarı
    6- Islıkla da çalınabilen dört anonim türkü
    7- Palandökende bir palan, iki döken
    8- Kastamonu'da üç kasto
    9- Üç fay hattı
    10- Bir çarşamba, iki perşembe, üç cuma
    11- Dünyada mekan
    12- Ahirette iman
    13- Denizde kum
    14- Uzayda yerçekimsizlik
    15- Bir çuval gazoz kapağı
    16- Bir kibrit kutusu sigara izmariti
    17- On sekiz saç biti
    18- Biri İngilizce 6 adet küfür
    19- Yirmi tane boş naylon poşet
    20- Sevenlerin kalbinde kurulmuş bir taht
    21- Bir sürü saç sakal, kıl, tüy, yün
    22- Uç ayrı parkta, üç ayrı belediyeye ait, üç ayrı banka reklamlı bank
    23- Bir ayakkabı çekeceği
    24- İki büyük taş kütlesi
    25- Bir adet ağaç gölgesi
    26- Üç kuş kanadı sesi
    27- Bir sürü kedi, köpek
    28- Bir Marmara Denizi
    29- Camına yaslanıp seyredilen iki piliç çevirmeci
    30- Her akşam karıştırılan dört çöp bidonu
    31- Çalıp çalıp kaçılan beş melodili apartman zili
    32- Nakit 15 kuruş
    33-Anne babadan kalma yarısı yaşanmış bir ömür

METİN ÜSTÜNDAĞ

SATILIK KÖPEK YAVRULARI

‘’Satılık Köpek Yavruları’’ ilanının altında küçücük bir çocuğun başı gözüktü ve çocuk dükkan sahibine sordu; ‘’Köpek yavrularını kaça satıyorsunuz?’’
    Dükkan sahibi ‘’30 dolarla 50 dolar arasında değişiyor fiyatları’’ dedi..

‘’Benim 2 dolar 97 sentim var’’ dedi çocuk..’’Bir bakabilirmiyim yavrulara?’’

Dükkan sahibi gülümsedikten sonra bir ıslık çaldı ve köpek kulubesinden 5 tane yumak halinde yavru çıktı..Yavrulardan biri arkadan geliyordu..Küçük çocuk yürümekte zorluk çeken sakat yavruyu işaret edip sordu:’’Bunun nesi var?’’Dükkan sahibi onun kalça çıkığı olduğunu ve hep sakat kalacağını açıkladı.Küçük çocuk heyecanlanmıştı.’’Ben bu yavruyu satın almak istiyorum.’’
    Dükkan sahibi,’’Hayır, o yavruyu satın alman gerekmiyor.Eğer gerçekten istiyorsan,o yavruyu sana bedava veririm.’’

Küçük çocuk birden sinirleniverdi.Dükkan sahibinin gözlerinin içne dik dik bakarak,’’Onu bana vermenizi istemiyorum.O da diğer yavrular kadar değerli ve ben fiyatını tam olarak ödeyeceğim.Aslında size şimdi 2 dolar 37 sent vereceğim ve geri kalan borcumu da her ay 50 sent ödeyerek tamamlayacağım.’’

Dükkan sahibi çocuğu ikna etmeye çalıştı.’’Bu köpeği gerçekten satın almak istediğini sanmıyorum.Bu yavru hiçbir zaman diğer yavrular gibi koşup,zıplayamayacak ve seninle oynayamayacak.’’

Bunun üzerine küçük çocuk eğildi,pantolonunu sıvadı ve büyük bir metal parçasının desteklediği sakat bacağını dükkan sahibine gösterip,tatlı bir sesle,’’Ben de çok iyi koşamıyorum ve bu yavrunun kendisini çok iyi anlayacak bir sahibe gereksinimi var’’dedi…

İstediğini Görebilmek
    Ayni kalp rahatsizligindan ayni kaderi paylasan iki yasli adam ayni odayi da paylasiyorlardi. Tek fark biri cam kenarinda biri duvar dibinde yatiyordu. Cam kenarindaki yasli adam her gun camdan bakarak arkadasina disarisini anlatirdi.

-"Bu gun deniz sakin, yine hafif ruzgar var sanirim cunku uzaktaki teknenin yelkenleri ruzgarla doluyor. Park bu sabah sakin, iki salincak dolu iki salincak bos, dunku sevgililer yine geldi, ayni yere oturup konusmaya basladilar. el ele tutustular, ne kadar da yakisiyorlar birbirlerine. Erguvan agaclari ne guzel acmis her yer mor bir renk almis, erik agaclarida beyaz cicekleriyle onlara eslik ediyor. Denizin uzerindeki martilar bu gunku yemlerini ariyorlar, ne guzel de daliyorlar suya"

Gunler boyle gecip gidiyordu ta ki cam kenarindaki yasli adam kalp krizi gecirene kadar, iste o anda duvar kenarindaki adam dusmeye bassa kurtaracakti arkadasini ama seytana uydu, bunca zamandir sadece dinleyebiliyordu, artik gorebilirdi de, iste iste bunun icin dugmeye basmadi ve hemsireyi cagirmadi. Ayni kaderi paylastigi kisiyi olume gonderdi, ama o bunu hakli bir savunma oldugunu dusunuyordu.

Ertesi gun hasta bakicilar olen yasli adamin yerine kendisini koymaya gelmislerdi. Hemen yataginin yerini degistidiler. Iste o gunlerdir bakmak istedigi manzarayi nihayet gorebilicekti. Basini kaldirdi ve bakti...
    Gordugu sey simsiyah bir duvardi...

KAÇIRILAN FIRSATLAR

Eşime, 3 yaşındaki kızım Ramanda'ya göz kulak olmayı önerdim. Böylelikle, o da bir arkadaşıyla dışarıya çıkabilecekti. Ramanda, öteki odada oyuncaklarıyla oynarken, ben de kendi işlerimi yapacaktım. ilk önce sorun yoktu. Biraz sonra sessizlik dikkatimi çekti, "Ramanda, ne yapıyorsun?" diye seslendim. Yanıt alamadım. So*rumu tekrarladım. "Hiçbir şey" dediğini duydum. Hiçbir şey? Hiçbir şey de ne demekti.

Masamdan kalktım ve oturma odasına koştum. Ramanda o anda hole doğru fırladı. Merdivenlerden çıkarken arkasından gittim. Hemen yatak odasına girdi. Aradaki mesafeyi kapatmıştım. Oradan banyoya geçti. Onu köşede yakaladım. Yanıma gelmesini söyledim. Reddetti. Otoriter baba sesimi takındım, "Küçük bayan, sana buraya gelmeni söylüyorum."

Yavaş yavaş yanıma doğru geldi. Elinde eşimin yeni rujundan ka*lanlar vardı. Yüzünün her karesi parlak kırmızı renge boyanmıştı (du*dakları hariç)!

O korku dolu gözler, titreyen dudaklarla bana bakarken, benim ku-lağımda çocukken bana söylenenler çınlıyordu; "Bunu nasıl yaparsın? Böyle yapmaman gerektiğini biliyordun. Bu ne kötü davranış. Sana kaç kere böyle yapmaman söylendi..." O anda bütün mesele o eski me*sajlardan birini seçmekti. Böylece ne kötü bir kız olduğunu anlayacaktı. Ne yapacağıma karar vermeden önce eşimin Ramanda'ya bir saat önce giydirdiği "bluz" dikkatimi çekti. Üzerinde, "BEN KUSURSUZ BİRmeleğim!" yazılıydı. Bir kez daha korku dolu gözlerine baktım. Karşımda anne babasını dinlemeyen kötü bir kız değil de, Tanrının bize bahşettiği bir çocuk... değerli mi değerli, küçücük kusursuz bir melek, neredeyse suçlamak üzere olduğum bir mükemmellik, bir değer du*ruyordu.

"Bir tanem, çok güzel görünüyorsun! Hadi bir fotoğrafını çekelim de annen bu özel halini görebilsin." Fotoğrafını çektim ve Tanrıya bize ku*sursuz küçük bir melek verdiği için şükretme fırsatını kaçırmadım.

Nick Lazaris

Sevmeyi ancak severek öğrenebiliriz.

Iris Murdoch

EVRENSEL İLAÇ

Ne yedek parçası var, ne pili

Ne peşinat gerekiyor, ne aylık taksit

Enflasyona karşı dayanıklı, vergiden muaf

Gerçekten dinlendirici

Çalınmaz, etrafı kirletmez

Herkese uyar, katıksızdır

Çok az enerji harcar

Ama çok iyi sonuçlar verir

Tansiyonunuzu düşürür, stresinizi azaltır

Mutluluğunuza mutluluk katar

Depresyona karşı savaşır, yüzünüzü güldürür

Öz-güveninizi arttırır

Dolaşım sisteminizi çalıştırır

Yan etkileri yoktur

Sanırım en kusursuz ilaç odur:

Dostlarım reçetesini yazıyorum... bu kucaklamaktır!

(Şüphesiz karşılıklı olanı!)

Henry Matthew Ward

8. Re: düşündüren öyküler-yazılar-sözler

handevrem yazdı:
    Güneşli bir gündü. Kadın parkta yanında oturan adama “Bakın, salıncakta sallanan şu kırmızı kazaklı çocuk benim oğlum” dedi.

Adam gülümseyerek “Güzel bir oğlunuz var” dedi. “Diğer salıncaktaki mavi kazaklı çocukda benim oğlum”

Sonra saatine baktı ve “Heyyy, Todd, sanırım artık gitme zamanı” diye seslendi oğluna.

Çocuk salıncakta yükselirken “Beş dakika daha baba, lütfen yalnızca beş dakika daha” diye karşılık verdi babasına.

Adam başını “peki” anlamında sallayınca çocuk neşeyle sallanmaya devam etti.

Dakikalar sonra adam ayağa kalkarak tekrar seslendi oğluna “Todd, artık gidelim mi, ne dersin?”

Çocuk yine gitmeye isteksiz “Ne olur baba, beş dakika daha, lütfen, beş dakika daha” diye bağırdı babasına.

Adam” Tamam” deyince çocuk kahkahalar atarak sallanmaya devam etti.

Sonunda kadın dayanamadı ve sesinde gizli bir hayranlıkla “Ne kadar sabırlı bir babasınız” dedi .

Adam gülümsedi kadına. “Sabır değil yaptığım bayan” dedi. “Büyük oğlum Tommy’yi geçen yıl burada sarhoş bir sürücünün çarpması sonucu kaybettim. Buraya yakın yolda bisiklet sürüyordu. Tommy’e hiç yeterince zaman ayırmamıstım. Oysa şimdi onunla beş dakika daha fazla birlikte olabilmek için herşeyi yapardım. Todd’la ayni hatayı yapmayacağıma söz verdim kendi kendime..

O her “Beş dakika daha baba” dediği zaman , oyun oynamak için beş dakika daha kazandığını düşünüyor, oysa işin gerçeği ne biliyor musunuz? Ben onu oyun oynarken beş dakika daha fazla izleyebiliyorum, asıl kazanan benim”

çok etkilendim çoook güzel bi hikaye

evet

ozgnr yazdı:
    handevrem yazdı:
    Güneşli bir gündü. Kadın parkta yanında oturan adama “Bakın, salıncakta sallanan şu kırmızı kazaklı çocuk benim oğlum” dedi.
    .....................

çok etkilendim çoook güzel bi hikaye

Mesela susayınca su içecek kadar basit. Dört çıkacak, ikiyi ikiyle çarptığında. Tek düğmesi olacak elindeki cihazın; tek bir düğme, tek bir cümle gibi; sevince lafı dolandırmadan söylediğin "seni seviyorum" gibi. Basit bir öpücük yetecek sana; basit sıcak bir öpücük ve o öpücükle dolacak tüm günlerin, tüm düşlerin. O öpücük için yapacaksın hayatının kavgasını, o öpücük için yiyeceksin hayatının dayağını.

Kabak çekirdeği verecek sana rakamların veremediği mutluluğu. El yazısıyla yazılmış eğri büğrü bir mektup olacak en değerli kağıdın; hep yanında taşıdığın, atmaya kıyamadığın. İki harekette giyiniverecek, iki harekette soyunuvereceksin. Kısacık olacak uyanman ve yola çıkman arasında geçen süre. Kısacık olacak sıcacık kollara dolanman ve yolculuklara çıkman arasında geçen süre. Kendin bile anlayabileceksin yazdıklarını; bakışların bile anlatabilecek kendini.

Beklentilerin de basit olacak. Kaf Dağı'nın önünde bekleyecek mutluluklar. Bir ıslıkta bulabileceksin en uzun dostluk romanını; ya da bir damla gözyaşı yaşatacak sana en ucuz aşk romanını. Pankreasının sağlığına dua edeceksin kapatırken gözlerini. Zafer işareti yapacaksın tuvaletten çıkarken. Bir filarmoni orkestrası veremeyecek sana kontrplak bir gitarda, doğru basılmış bir "fa diyez"in mutluluğunu.

Temizlik kokacak en pahalı parfümün.. "Bilmiyorum" diyebileceksin bilmediğinde ve çok normal olacak onu da bilmeyişin. Tek dereden su getirmen yetecek, bir "istemiyorum" diyebilmeye. Saatin, sadece saati gösterecek; telefonunu, sadece telefon etmek için kullanacaksın. Küçük bir not defteri olacak bilgini en hızlı sayan.

Basit yaşayacaksın, basit, sanki yaşamın bir gün sona erecekmiş gibi basit...