Hicran..Turkiye'de bu el yazisi isini haddinden fazla ciddi aliyorlar kanimca. Sonucta AT'nin (cogunlukla ingiliz) sistemini uyarladilar yeni ilkogretim sistemine ama buralarda oyle bir zorundalik yok 6-7 yasinda cocuklara. Bir tek guzel yazi derslerinde yaziyorlar...bir de okulda yaptiklari odevlerde denemeler yapiyorlar.
Zaten evde odev gormek mucize o yaslarda. haftada toplasan on bes dakikalik bir odev vardir...o da bazen.
tabii bu basi bos birakmalisin demek degil. biz de unite dergileri alip ogrendiklerini pekistirmeye calisiyoruz, ...butun defterleri okulda kaliyor...ne islediklerini ancak taylanin anlatmalarindan anlayabiliyorsun...ona gore arastirmani yapip sorumlu anne olarak uygun odevleri,unite dergilerini alip calistiriyorsun. okul/ogretmen kesinlikle boyle bir tavsiye yapmaz velilere burada.
ben egitimin icinde oldugumdan ve ilkokulda da calistigimdan neyin nasil gittigni biliyorum. yoksa siradan anne babalar ingiliz bile olsalar bi haberler cocuklarin neler okuduklarindan.
el yazisi diyorduk...burada dorduncu besinci sinif da bile yazilar rezalet...basariyi etkileyecek bir onemi yok seviye belirleme sinavlarinda 3-5 puan bisey fazla aliyorlar el yazisini dogru yazarsa...dogrudan kastim... yazi kotu bile olsa dogru yerlerden harfleri birlestirdiyse...
zaten de 16 yasinda ilk ogretimden ayrildiklarinda cogunun inci gibi el yazisi oluyor hic bir zorlamaya maruz kalmadan.
silgi kullanilma olayi burada yok gibi bisey ilk siniflarda. ogretmenin hatayi gormesi gerekiyor...ister matemetik, ister ingilizce...uzerine bir carpi atip yenisini yaziyor cocuklar yanina yununa.
bizim genlerimizde var galiba milletcek vur deyince olduruyoruz...birinci sinif cocuguna guzel yazsin diye bu kadar baski olmaz, olmamali.
sen bosver ogretmeni...kafana gore takil onemli olan basarisizliklarina odaklanmasi degil cocugun kucucuk yasinda ...hatta tam tersi.
ogretmene de bu fikrini soyle bence. kraldan cok kralci olmuslar anlasilan.
zuleyha...dogruyum, dogrusun, dogru...
gecen yila kadar burada ilkokul ogretmenligi yapan kardesime taylanin artik hevesle ders yaptigini anlatinca, bes yillik birinci-ikinci sinif ogretmenligi tecrubesine dayanarak o da bana zaten erkek cocuklar ikinci sinifin ortalarindan sonra acilir dedi ... ben de bunu bizim evin erkegine soyledim.
yorumu soyleydi: ya bu erkekler her yasta herseyi neden kadinlardan gec algiliyorlar, bu nasil bir is?!!!
naapcan iste bilimsel gercek!!!