1. Sayfa - Toplam 3 Sayfa var 123 SonuncuSonuncu
Toplam 26 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.

Deneyimli anneden okumalik forum:Kucuk okul cocuklariyla nasil ders calismali!

Okullar acildi.
    Anne olmanin sabrindan, anlayisindan dolayi ailede cocuklarin egitiminin genelde bas sorumlusu olan biz annelerin de stresi basladi.

Cocuklarla ders calisirken, hele ki okula yeni baslamis olanlarla calisirken cok sabirli olmamiz gerektigini aklimizdan cikarmamaliyiz.

Herseyden once bir konuya on dakikadan fazla nitelikli konsantre olmayacaklarini bilmeliyiz. Kizlar biraz daha iyi bu konuda. Uzun sureli zorlamalar "ders calisma bir cesit iskencedir" dusuncesini cikmamacasina beyinlerine kazimaktan baska bir ise yaramaz.

Erkek cocuklar kiz cocuklara gore akademik olarak daha gec gelisiyor o yaslarda.
    Bu onlarin yeteneksizliginden degil dogal gelisim surecinde yazma gibi aktivitelerde gereken el beyin koordinasyonuna daha gec ulasmalarindan kaynaklaniyor.

Bilimsel olarak kizlarin yazmaya hazir olma yasi 4,5 erkeklerde 6,5.

Cocuklari kesinlikle kiz-erkek farketmez birbirleriyle kiyaslamamak gerekiyor.
    O caglarda bir hafta, bir ay, iki ay bile gelismenin gozle gorulebilir olmasi icin onemli zaman dilimleri. Ayni sinifta 11 ay farkliliklari olan cocuklarin da ayni olmalari mumkun degil.

Aylarca sacini basini yoluyorsun istedigin(senin) noktaya gelemiyor, bir gun bir bakiyorsun, o hazir olunca hersey kendiliginden oluyor.
    Ayni daha kucuk cocuklarin cis egitimi gibi, yurumesi gibi...onlar isteyince, hazir olunca oluyor.
    Duzgun yazma, okumaktan sikilmama(dogru kitap secimleriyle tabii) vs gibi seyler de ayni.

Asil amac ders basinda gecirilecek zamanin eglenceli gecmesi.
    Bunun icin anne-babalar olarak kendimizi egitmemiz gerekiyor. Sabir gostermeyi bilmeliyiz. Istediklerimizi onlarin konsantrasyon kapasitelerini hesaba katarak belirlemeliyiz.

En onemlisi pozitif davranmamiz gerekiyor.
    Bagirmak, rencide etmek, ceza vermek yok. Kontrolunuzu kaybedeceginize dersi durdurun daha iyi.
    Bol bol tesvik edici sozler soylememiz, yaptigi hatalari bile iyi yonunden bakarak gostermemiz gerekiyor.

"Pratik mukemmellestirir" bu lafi gunluk yasamda bol bol kullanmak cok ise yariyor. Agaca cikmaktan, ayakkabi baglamaya kadar pek cok konuda bunun dogru oldugu gercegi gormeye basladiklarinda ders/okul konularinda da uygulamanin onemini kavrayip kendi kendilerine calismaya basliyorlar.

Calisma mekani hep ayni yer olmali, ayni zamanlar da olmali.

Etrafta dikkat dagitacak seyler olmamali..tv, muzik, yeni bir oyuncak vs.

Yazmak icin illaki kagit kalem degil hersey kullanilmali...
    Siyah buyuk bir karton alinip duvara blue tag ile yapistirilarak renkli tebesirlerle pratik yapmasi saglanabilir...Yine degisik renkli kagitlara degisik renklerde kalemlerle pratik yapabilir...

Buharli bir cam uzerinde parmagiyla,
    genis bir tepsiye dokulmus ince bulgur ya da una parmagiyla ya da en sevdigi dinazor oyuncaginin kuyruguyla da yazabilir harfleri...
    Onemli olan yazi yazmayi saglayacak kas-beyin koordinasyonunun pratik yapilarak gelistirilmesi.

Renkli dergilerde buyuk yazilardan islenen harf ya da kelimeleri bulabilir, sevdigi renk kalemlerle isaretleyebilir, kesebilir, kestiklerini yapistirabilir.

Kocaman bir e'den kafa, kucuk e'lerden kulak kas goz vs yaparak kolaj yapabilir. bunlari da ogretmenine vs gosterip aferin alabilir....

Unutmayin cocuklarin konsantre suresi kisadir...Ciddi konsantrasyon gerektiren aktiviteleri kisa tutun. araya bes dakikalik bir ara koyun.
    Tv seyretmek, oyuncaklariyla oynamak falan gibi bir ara degil ama en fazla muhabbet edilebilir, ufak bir hikaye olabilir ya da kitap resimlerine bakmak vs gibi konuyla cok da uzak olmayan bisey olmali...
    Bazi cocuklar oturamiyor uzun sure... on dakika bile onlara fazla geliyor, onlar genelde soyle bir evi dolasip da geliyorlar verilen arada, ya da koltukta bi kac takla atip -ne kadar iyi oldugu konusunda verdiginiz gazla- basarilarini kutluyorlar...Taylan bu gruba giriyordu. Daha yeni masada kalmayi ogrenmeye basladi.

Bazen anne yerine teyzelerle, anneannelerle, dedelerle vs daha iyi calisilabiliyor. Cocuklar annelerine caz yapmaya egilimli olduklarindan pireler karsilikli deve olabiliyor.
    Varsa boyle bir durum calisilacak konuyu diger buyuge anlatip onlari basbasa birakabilirsiniz.

Taylan 2000 aralik dogumlu, yakinda yedi yasini dolduracak. Burada (Londra)ikinci sinifa basladi.
    Bu okulda ucuncu yili...uc yildir full time okula gidiyor ve okuma yazma ogreniyor...
    Ilk iki yil ben cok stres oldum Taylan'in ilgisizliginden ve beceriksizliklerinden.

Kendim okul oncesi ogretmeni olamama ragmen, cocuklari iyi tanimama ragmen insan kendi cocugu soz konusu oldugunda olmasi gerektigi kadar tahammullu olamiyor ama inanin bu yil gordugum cocuk bambaska bir cocuk.

Felaket senaryolarim tabii ki dogru cikmadi...Butun bana-gore-tembelliklerine ragmen sinifinda iyiler arasinda.
    Az bir calismayla spelling-kelime yazma testlerinden aldigi sonuclarla; matematik problemlerinde daha bi kac ay once parmaklari yetmeyince benimkileri de odunc alarak cozdugu problemleri duvarda bir noktaya sabitlenip konsantre olarak akildan cozmeleriyle beni sasirtmaya ve kendimden utandirmaya devam ediyor.

Cocuklariniza guvenin, denemekten yilmamalari, utanmamalari gerektigini onlarin beyinlerine kaziyin...

Unutmayin:
    PRATIK MUKEMMELSTIRIR, EGLENCELI YAPILIYORSA MUKEMMELLESME SURESINI DE AZALTIR.

EGLENEREK OGRENMEYI OGRETMEYI UNUTMAYIN!

Sevgiler Arin.

Re: Deneyimli anneden okumalik forum:Kucuk okul cocuklariyla nasil ders calismali!

Tesekkürler Arin, cok keyifle cok sey ögrenerek okudum yazini.

Umutcan okula baslayali iki ay oluyor. Daha öncesinde de boyama resim konularinda öyle aman aman istekli degildi , simdi de öyle degil. Üstelik ödevlerini okulda ögleden sonra da kaldigi icin orada tamamliyor, ben sadece kontrol ediyorum ama istemiyorsa ya ekstra hic bir sey yapmiyor. Ögretmenimiz bu istege bagli dedi, neden yapayim ki diyor hemen.
    diger cocuklarin kine bakiyorum cicek böcek süslemisler bizimki sadece yapilmasi gerekeni yapmis birakmis..

Bazen senin de dedigin gibi aman cocugum daha cok diye zorladigim oluyor, kendime kiziyorum.. siniftaki en kücük olan o dogumgünü Aralikta.. Aradaki bir iki ay bile önemli ve kiz cocuklari daha farkli demissin ya, bak ben bunlari hic düsünmemeistim, farkli bir pencere actin bana. Degerlendirmelerimi gözden gecirmem gerek..

Off, offf, bir anne olarak daha cok calismam gerek cok...

3. Re: Deneyimli anneden okumalik forum:Kucuk okul cocuklariyla nasil ders calismali!

Tesekkürler Arin,

cok degerli bilgiler.

cocuklarin konsantrasyon süresi, en fazla yaslari carpi 2 diye okumustum bende,
    bizde 16 dk oluyor yani.
    seninde yazdigin gibi bu 15-16 dakikadan sonra, Selinin hareket etmesini sagliyorum.
    odasina gönderiyorum, birsey getirmesini istiyorum mesela, merdivenleri inip cikmasini sagliyorum,
    ve hareket etmesi gercekten ise yariyor.
    böylelikle, en azindan 1 saatlik ev ödevi süremizi kolaylikla atlatiyoruz artik.

savaşların, sınırların, sınıfların olmadığı hayal ülkesinden

Re: Deneyimli anneden okumalik forum:Kucuk okul cocuklariyla nasil ders calismali!

Arın teşekkürler

Tesekürler Arin gercekten cok faydali bilgiler

sagol Arin..
    ellerin dert gormesin.
    ilac gibi geldi.
    biz de okullu olduk. oglum yilin son aylarindan biri dogumlu. idare ediyorum.

mukemmelliyetci degilim. sinif birincisi filan olmasina gerek yok diyorum. 31 kisiler..

ama beni el yazisi bozuyo..nerden cikmis bu yazi.inan ben tam beceremiyorum..cocuk tabi zorlanacak.

ogretmen titiz mi titiz.sen demissin ya tesvik edin diye. bizim ogretmen not yazip gonderiyo silip tekrar yaptirin diye.. :-x

savaşların, sınırların, sınıfların olmadığı hayal ülkesinden

hicran geçen yıl Erkanın hataları oluyordu hoş hala oluyor ama
    ben bi yerde okumuştum
    hatayı öğretmen görsün evde silgi kullanmayın diye
    sorduğumda ben hayır siz silin düzeltin demişti ilgisiz ama bence benim kanımca okulda öğretmeni görmeli yaptığı hatayı çocuğun

8. Re: Deneyimli anneden okumalik forum:Kucuk okul cocuklariyla nasil ders calismali!

Teşekkürler Arın..

Sağolasın.

Of Arın seneye saçımı başımı yolacağım adım gibi eminim.Bir yandan Sertan Alp'e ders çalıştırmaya çalışacağım,diğer yandan Selen Bige'den defter ,kalemleri kaçırmaya çalışacağım.Of of offf.. :-x

''Erkek cocuklar kiz cocuklara gore akademik olarak daha gec gelisiyor o yaslarda.
    Bu onlarin yeteneksizliginden degil dogal gelisim surecinde yazma gibi aktivitelerde gereken el beyin koordinasyonuna daha gec ulasmalarindan kaynaklaniyor.''

Arın, seni tebrik etmek istedim. Çok güzel ve uygulanabilir pratik noktalara değinmişsin. İleride faydalanacağım bilgiler, teşekkürler.

Bu arada yukarıda alıntıladığım paragrafın ne kadar da doğru, hiç bitmeyen bir gelişim süreci onlarınki ama