Sevgili Arkadaşlar,
Aşağıdaki yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler ve Rehberlik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Yılmaz, ebeveynlerin çocuk yetiştirirken en büyük şikayetlerinin, genellikle çocuklarının çeşitli konularda yapılan yaramazlıkları olduğunu söyledi.
Yaramazlığın nedenlerini araştırın
Çocukların kendileri değil, yaramazlıkları hedef alınarak sorunların çözülebileceğini dile getiren Yılmaz, ancak her yaramazlığın altında çocuklar için özel nedenler yatabileceği düşünülerek dikkatli değerlendirme yapılması gerektiğini kaydetti.
Çocuklar mesaj verir
Çocukların, doğrudan söyleme yerine, yaptıkları davranışlarla anne ve babalara çeşitli mesajlar verdiğini anlatan Yılmaz, ebeveynlerin bu mesajları doğru bir şekilde algılamasının çok önemli olduğunu vurguladı.
Yeteneklerini sergileyebilir
Yaramazlıkların kendisini yalnız ve ilgisiz hisseden bir çocuğun dikkat çekme yöntemi olabildiği gibi, çocukların hareket etme, enerjisini boşaltma ya da çeşitli yeteneklerini göstermesinin bir aracı olabileceğini kaydeden Yılmaz, “Bazı yaramazlıklar zeka ürünüdür. Düşünülmüş, tasarlanmıştır. Yetişkinlerin yaramazlıklara sağlıksız ve sert tepki göstermesi, çocukların yaratıcılığını köreltebilir” dedi.
Çocuğunuz meraklıysa...
Anne-babaların yaramazlık olarak değerlendirdiği hareketlerin, aslında çocuklara onları tanıma ve yeteneklerini çözme anlamında önemli birer fırsat olduğunu vurgulayan Yılmaz, yetişkinlerin bu yaramazlıklara kızmak yerine hangi yeteneğin habercisi olduğunu anlamaya çalışmaları gerektiğini ifade etti. Yaramazlık olarak algılanabilecek davranışların bastırılmasının çocukların gelişimine olumsuz etki edebileceğini belirten Yılmaz, bazı yaramazlıkların çocuğun ihtiyacını gidermesi anlamına geldiğinin de unutulmaması gerektiğini söyledi. Evde ve gittiği yerlerde her şeyi karıştıran, kırıp döken çocukların araştırmacı ve meraklı bir yapıya sahip olma olasılığının yüksek olduğunu anlatan Yılmaz, büyük incelikle hazırlanmış ve planlanmış şakaların da parlak bir zekanın sonucu olabileceğinin düşünülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
sevgiler,