Yılbaşı yüzünden kereviz sırasını hindiye kaptırdı.

Kendisinden ve sevenlerinden özür diliyorum.

Önce bu eciş-büçüş, yerden sökme bitkinin faydalarını okuyalım.

Kereviz:B vitamini, demir, kireç içerir.Unutkanlık ve sinir yorgunluğunu giderir.İdrar söker, böbrek taş ve kumlarının dökülmesine yardım eder.Kan ve süt yapar, karaciğeri temizler.Şeker, yüksek tansiyon ve romatizma da iyi gelir.
Kereviz tohumu:Uyarıcı ve iştah açıcıdır.Prostat hastalıklarında kullanılır.
Kaynak: www.sevginehri.net

Gelelim bu bitkiyle neler yapılabileceğine:

Becerikli bir aşçı bu faydalı kök-bitkiden hemen her şeyi yapabilir.

Vejetaryenler için vazgeçilmez bir yiyecektir.

Yazarınız bu bitkinin çorbasını, kıymalı-ekşili terbiyeli yemeğini, üzeri bol dereotu ve garnitürle süslenmiş, zeytinyağlısını yapar.

Arada sapıtır, kerevizi ince rende tarafıyla rendeler. Mayonez, yoğurt, sarımsak, havuç ve cevizle iyice karıştırıp salatasını yapar, ama evdekilere içinde kereviz olduğunu söylemez, yoksa yediremez.

Kereviz bitkisi uysaldır, belki de çirkin görünümünün farkında olduğu için bilinmez, pazarda öyle bir tabla üzerinde tek tek görürsünüz.

Uzun yeşil sapları vardır ki, hem yemeğinize , hem de turşularınıza tat katar.

Hayali cihan değer:Kereviz sapıyla bağlanmış bir patlıcan dolması turşusu tabağa alınır. İnce ince dilinir, bu arada kereviz sapı da kesilir. Yerken arada bir suyunu da emerek bu yaprakları yemek gibisi var mıdır?

Her ne kadar evdekiler görünce burun da kıvırsa, zorla yedirilmesinde fayda vardır. Esas zor olanı ilk kaşıktır.
İlk tadıştan sonra nefaseti ve kokusu ağzı sarar, tabak nasıl biter bilinmez.

Bir de kerevizli tarif yazıp, devamını siz arkadaşlarıma bırakıyorum.

Kereviz Yaprağı Çorbası

Servis(Kaç Kişilik) :
Hazirlama Süresi:
Pişirme süresi:
Kategori: Çorbalar Soups
Zorluk Derecesi: Kolay

Malzemeler
Bir çorba kasesi ince kıyılmış kereviz yaprağı

Bir avuç ince kıyılmış maydanoz

İki orta boy havuç

3 çorba kaşığı un

4 su bardağı süt

1 çay bardağı kırmızı mercimek

2 çorba kaşığı margarin ya da tercihan tereyağ

tuz

tavuk bulyon
Yapılışı
2 bardak su ile mercimek haşlanır, diğer tarafta sütün içinde un eritilir.

Geniş bir tencerede yağ eritilir, içine iki karışım eklenir ve orta ateşte kaynayıncaya kadar karıştırılır.

Bir kenarda havuç küp şeklinde (tavla zarı gibi!) doğranır ve tencereye eklenir.

Daha sonra kıyılmış kereviz yaprağı ve maydanoz tuzla birlikte ilave edilir.

Yavaş ateşte 15 dk pişiriniz.


Servis Önerileri
Yağı kızdırarak çorbanın üzerine de gezdirebilirsiniz.

Ancak eğer baştan tencereye yağ koymazsanız un çorbanın dibinin tutmasına neden olabilir.

Çorbanın kıvamı isteğe göre su ekleyerek değiştirilebilir.
Püf Noktaları:
Değerli zamanını ayırarak bize bu tarifi kazandıran sayın Sema Dilmen'e teşekkürler ederiz.

www.turkeyistanbul.com
Afiyet olsun

Sevgiler.