ARABAŞI ÇORBASI

Malzemeler
Çorbası:

1 adet Tavuk veya hindi (kaz da olur)

250 gr. Domates ve biber salçası

2 yemek kaşığı tereyağ

2 kaşık un

Kırmızı biber

Acı süs biberi,

2 adet limon suyu

Hamuru :

1 kase un

6 kase su (Ölçü aynı kase ile alınacak)


Yapılışı
Bir bütün tavuk veya hindi bir tencereye konarak tereyağ ile kızartılır.

Salça ve tuz ilave edilerek pişirilir.

Pişirilen tavuk küçük küçük parçalara ayrılarak bir tabağa ayrılır,

ayrı bir tavada bir miktar tereyağ ile iki kaşık un pembeleşinceye kadar kavrulur ve

tavuk suyuna ilave edilir.

Arabaşı Hamurunun Yapılışı:

Arabaşı hamuru ne sert nede çok yumuşak olmalıdır, kıvamlı olmalıdır.

Bir tencereye 6 kase su ölçülür ve kaynatılır, bir kase su ılık iken tencereden olınır,

bir kase un bulamaç haline getirilir.

Hamur boza kıvamında tutulur ve sürekli karıştırılır.

Islak bir tepsiye dökülür ve donması beklenir,

Böylece hamur tepsiye yapışmaz.

Dinlenen hamur baklava şeklinde kesilerek

tepsi içinde boşluk olacak şekilde yanlara kaldırılır.

Isıtılan tavuk suyu küçük taslara konup, hamur arasındaki boşluklara yerleştirilir.

Limon suyu sıkılır ve hamur çiğnenmeden suyla birlikte içilir.

Tavuk eti arzuya göre tavuk suyuna veya tabağa alınarak yenebilir.


Servis Önerileri
Koca bir siniye dökülüp yer sofrasında ortak kaşıklanır.

Modern sunum nasıl olur onu bilemem.

Ben hep yerde yedim.
Püf Noktaları:
Ne kadar acı, o kadar güzel.

Benden söylemesi..

Kışın en soğuk günlerinde hamuru önce döküp kara yatırarak

soğuttuk. Bu da bir Orta Anadolu anısı..

Hamuru tutturmak çok zor, kaç tepsiyi döküp yeniden

yaptığımı hatırlamıyorum. Umutsuzluğa kapılmadan deneyin

veya bir bilene yaptırın!..