1. Sayfa - Toplam 2 Sayfa var 12 SonuncuSonuncu
Toplam 11 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.

Hybrid View

Blog Girişleri
    13

sabah sanki bahara uyandım, kış nereye gitti?

oysa geçen yıl ocak ayında yıldız parkında kar vardı..
    ve her yerde...

kışın gelmemesinin yankıları aşağıdaki yazıda...
    moskova bir karsız geçiriyor bu ayları...

New Scientist ve Nature gibi dünyanın en saygın bilim dergileri, son 5 yıldır yayınlanan tüm baskılarında “Küresel ısınma felaketi geliyor! Eğer küresel ısınmayı önleyemezsek dünyanın sonu gelecek!” uyarılarını yapıyordu. Ancak küresel ısınma, çevreci gruplar haricinde birçok insan tarafından görmezden geliniyordu. Ancak dünya bu yıl felaketin kapıda olduğunu anladı. 2006 yılı dünya genelinde, meteoroloji kayıtlarının tutulduğu 17’inci yüzyıldan bu yana en sıcak 6’ncı yıl oldu. ABD, Avrupa ülkeleri ve Türkiye’de sıcaklıklar mevsim normallerinin ortalama 3-5 derece üzerinde seyretti; daha da kötüsü 2007 en sıcak yıl olacak. İşte dünyayı şaşkına çeviren ve “Kış nereye gitti?” sorusunu gündeme getiren gelişmeler:

HELİKOPTERLE KAR SERVİSİ
    * Alpler’deki kayak merkezleri kar yağmayınca yapay karla idare etmek zorunda kaldı. Almanya, Fransa, Avusturya ve İsviçre’de her yıl 240 milyon turistin kayak yaptığı tesislerde doluluk oranı yüzde 20... Kış Olimpiyatları ve Snowshoe Kayak Festivali’nde pistlere helikopterlerle kar taşınıyor.

MOSKOVA’DA PAPATYALAR
    * Rusya’nın başkenti Moskova’da papatyalar ve menekşeler açtı. 40 yıl aradan sonra ilk kez yılbaşında Kremlin Meydanı’na kar yağmadı. Hava sıcaklığı 9 dereceyi buldu. Mevsim normallerine göre, Moskova’da Ocak sıcaklığı -5 derece....

AĞAÇLAR ÇİÇEK AÇIYOR
    * Romanya ve Bulgaristan’da sıcaklıklar 15 dereceyi aştı. Fransa’nın Nice kentinde, İtalya’nın güneyinde, İspanya’da ve Yunanistan’da insanlar yeniden denize girmeye başladı. New York’ta sıcaklık 15 derece. Central Park’ta ağaçlar çiçek açtı.

KUZEY DENİZİ RIVIERA OLACAK
    * AB Komisyonu’nun raporuna göre, Avrupa’nın kuzeyinde ılıman bir iklim olacak. Bu sayede tarım üretimi yüzde 70 artacak. Kuzey Denizi sahilleri yeni Riviera olacak. İsveç ve İngiltere gibi ülkeler, küresel ısınma nedeniyle avantajlı konuma geçecek.

BARAJLARDA SU % 25 AZALDI
    * Geçen Ocak’ta İstanbul’daki 17 su kaynağının yüzde 81.3’ü doluydu. Bu yıl 11 Ocak rakamlarına göre ise doluluk oranı yüzde 56’ya düştü. Baraj ve diğer su kaynakların yüzde 44’ü yağmur beklerken, geçen yıla oranla yüzde 25’lik bir daralma yaşanıyor. Aralık 2005’te doluluk oranı yüzde 63.4 iken, Aralık 2006’da yüzde 58’e düştü. Geçen yıl şubat ve mart ayında gelen yağışlarla birlikte barajlardaki doluluk oranı yüzde 98’e çıkmıştı.

Günde 10 tişört satıyoruz sanki yaz ayında gibi
    Küresel ısınma sektörleri de zora soktu. Mantolar, kazaklar soğuk bir kış için hazırlanan tekstilcilerin elinde kaldı, zincir satanlar iş yapamadı... İşte küresel ısınma yüzünden değişen dengeler....

İlyas Kuriş (Damat/Tween/ADV Akmerkez Mağaza Müdürü): Kışlıklarda geçen yıla göre düşüş var. Gerçek anlamda kış yaşanmadığı için kimse kaban, mont, palto gibi kalın ürünler almıyor. Buna karşılık baharlık dediğimiz trikolar gidiyor. Mesela günde 10 tişört satıyoruz. Sanki yaz mevsimindeyiz.

Kazak mont satışı % 40 düştü
    Süleyman Orakçıoğlu (İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı): Kışlıkların satışında yüzde 40’lık düşüş var. Küresel ısınma koleksiyonları değiştirdi. 1.5 kg olan ceket ağırlığını 280 grama düşüren bir teknoloji kullanmaya başladık. Mecburen gömlek hafifliğinde ceket üretiyoruz.

İndirimler 2 ay erken başladı
    AMPD Üyesi ve Alkaş Danışmanlık Gen. Müd. Ercüment Alptekin: “Kışlık satışları durdu. O yüzden indirimler geçen yıla göre 2 ay önce başladı.”

Hotiç Üretimden Sorumlu Müdürü Yavuz Hotiç: “Neredeyse sezona indirimle girdik. Bot, çizme gibi sezon ürünleri, ihtiyacı tam karşılamadığından normalden daha önce indirimler başladı.”

Şubat sonunda yaz sezonu
    Nafiz Yılmaz-Elle Ayakkabı Akmerkez Mağaza Müdür Yardımcısı: Satışlar havalarla doğru orantılı. Havalar tüketiciyi çok etkiliyor. Artık botlar pek revaçta değil. Havalar karlı, yağmurlu olsa, kış mevsimi gerçek anlamda yaşansa satışlar daha da artacak. Şubat sonu gibi kışlık sezondan çıkıp yazlık sezona geçeceğiz.

Patinaj zinciri hiç satılmıyor
    Türkiye’nin en büyük lastik zinciri üreticilerinden Atlı Zincir, küresel ısınmadan olumsuz etkilenenlerden. İstanbul’da son 2-3 yıldır yoğun kar yağışı nedeniyle zincir yetiştiremeyen şirketin satışları bir anda azaldı. Yetkililer, yaptıkları işin mevsim şartlarına paralel olduğunu belirterek, “Kışın geç gelmesi bizi kötü etkiledi” yorumunu yaptı.

İthal kömür elde kaldı
    Necati Yıldız Genç Maden İşletmecileri Derneği Genel Sekreteri: “Kış aylarındaki ısının normalin üzerinde seyretmesi kömür talebini de olumsuz yönde etkiledi. Şubat ve mart aylarında da sıcaklığın bu şekilde devam etmesi halinde yerli kömür sektörünün de olumsuz etkileneceği bir gerçek.”

Doğalgaz tüketimi azaldı
    İGDAŞ’ın abone sayısı arttı ancak doğalgaz tüketimi azaldı. 2005 sonu itibarıyla abone sayısı 3 milyon 5 bin 927’ydi. 2006 sonunda 3 milyon 317 bin 446’ya yükseldi. Buna karşılık gaz tüketimi azaldı. Aralık 2005’te abone başına tüketim 193.4 metreküpken, Aralık 2006’da 183.685 metreküpe geriledi

Vatan

Re: sabah sanki bahara uyandım, kış nereye gitti?

Ocak da baharı yaşamak güzel ama Ağustosta ne yaşayacağımızı düşünemiyorum sürekli güneşin pırıl pırıl parladığı bir kış ama.... normal olmaması tedirgin ediyor gerçekten.

Blog Girişleri
    13

Sibel yazdı:

Ocak da baharı yaşamak güzel ama Ağustosta ne yaşayacağımızı düşünemiyorum sürekli güneşin pırıl pırıl parladığı bir kış ama.... normal olmaması tedirgin ediyor gerçekten.
    bir tarafım sevinçli
    bir tarafım tedirgin benim de..

Nuraycim burdada daha halen kar yok endiselenmekte hakliyiz galiba normal degil almanlar bizden daha tedirgin inan ilk defa böyle oldu 50 yildir ilk defa ocak ayinda 20 dereceye kadar cikmis hava sicakligi

bu yıl burda bi kaç leylek aldanarak göç etmedi,
    nehirlerimizde sular %85 azalmış durumda,
    kar değil yağmur dahi yağmıyo

yaza işimiz çok zor, en sıcak yaz geliyor diyorlar...

Gelirse tam gelecek herhalde..

Nedeni basit

yazları
    sibiryaa üzerinde alçak basınç
    basra körfezideki yüksek basıncın etkisinde kalırız.

kışları ise
    siberya üzerindeki yüksek basınç
    basra körfesi üzerindeki alçak basınç..orta akdenizdengelen alçak basınçtan etkilenir yurdumuz...

heleki sibirya üzerinden gelen yüksek basınç(soğuk hava) ve orta akdenizdengelen alçak basınç birleşirse yurumuz çetin kış geçirir o sene... ama sibiryadaki yüsek basınç tembellik ettiğinden sadece akdeniz üzerinden gelen ılıman ahava ile teselli buluos

kışları; sibirya üzerindeki yüksek basınç yani soğuk hava oluşmadı hala sibirya üzerinde alçak basınç mevcut.

olay bundan ibaret ..rahat olun
    panik yok

Şubat ayından yana umutluyum

Bir yandan da evsizleri ya da ısınma problemleri olanları düşünüp kışın yumuşak geçmesine seviniyorum

Ama adam gibi kış,karla olur diyenlerdenim

iki yil once 17 eylulde burada kar gormus ve her yil evimizin onundeki su kanalini bu aylarda 4-5 cm lik buz tabakasi ile kapli gormeye alisik biri olarak son 10 yildir hic donmamasina sasiriyorum.

her mevsim kendi tadinda olmali. hani ilkokul siniflarimizda mevsimleri tanitan resimlerdeki gibi.

10. Re: sabah sanki bahara uyandım, kış nereye gitti?

Yazın Antalya nasıl olacak çoooook merak ediyorum