1. Sayfa - Toplam 3 Sayfa var 123 SonuncuSonuncu
Toplam 23 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.

Hybrid View

TAŞRALILIK NEDİR? BİR TARTIŞMA KONUSU!

"...Üniversite kapısından içeriye, dünyada ve ülkesinde olan bitenlere meraksız, sadece para kazanmayı hedefleyen, taşralı gençler girmeye başladı. Bunların bir bölümü üniversitede öğretim görevlisi olarak kalınca, tüm sisteme taşralılık egemen oldu.

Bugün bırakın üniversite öğrencilerini, öğretim görevlilerinin bilgi seviyesi, dünya olaylarını izleme seviyesi gerçekten içler acısı hale geldi. ..."

Böyle diyordu dün Ergun Babahan, Sabah'da çıkan ve arkadaşımızın bize alıntıladığı köşe yazısında. ITÜ profesörlerinden Celal Şengör'ün,öğrencilerinin bilimsel çalışmalara ilgisizliği sonucu emekli olmaya karar vermiş olmasıydı kendisine bu yazıyı yazdırtan başlıca neden. Yazıdaki birçok noktaya katılmama karşın, 'taşralılık' konusunda söyledikleri ilgimi çekti. Tipik 'aydınlanmacı', ancak 'elitist' bir tutum Babahan'ınki. 'Taşra' ve 'taşralının', 'yüksek kültürle' uzaktan yakından ilintili olamayacağını bastıra bastıra vurgulamakta yazar.

Sizler ne diyorsunuz 'taşralılık ve kültür' arasındaki ilişkiye? Sizce de taşralının yeri yok mudur toplumun/ülkenin modernizasyon projesinin içinde? Çok ince bir konu bence... Şunu unutmayalım, 'köylü' sıfatının, aşağlayıcı tonunun olduğu bir toplumun üyeleriyiz... Babahan, 'köylü' dememek için, 'taşralı' demiş, ancak yüklenilen anlam aynı.

Bu konuyu tartışmaya ne dersiniz?

Re: TAŞRALILIK NEDİR? BİR TARTIŞMA KONUSU!

Forumu takıp edicem

Üniversiteyi kişiler bilgileri ile kazanıyo..Taşralı olup olmaması pekte insnaları ilgilendirmemeli diye düşüyorum sadece

Mine'cim,

Konuyu, yalnızca üniversitelilik düzeyinde düşünmeyelim, daha geniş bir düzleme yayalım.

Ben de merakla izleyeceğim yazılacakları. Bugün gündüz doluyum, ancak akşam bakabileceğim.

Görüşlerinizi bekliyorum.

4. Re: TAŞRALILIK NEDİR? BİR TARTIŞMA KONUSU!

dün o yazıyı okudum.bence taşra kelimesi yerine başka bir kelime kullansalarmış daha iyi olurdu.

taşralı olupta çok zeki ve de kültürlü,çevresiyle dünyayla ilgilenen kişiler var.

kültür proğramı yerine magazine bakan ya da öğretim görevlisi işini sadece maddi olarak düşünenlere sözüm yok ta
    araştırma yapmak isteyipte üniversitede olanak bulamayan öğretim görevlileri de var.üniversitelerimiz yeterlimi acaba?birde üniversitelerde tanıdık,torpil olaylarıda olduğu için kalite düşüyor olabilir.

kişinin kendini geliştirmesi,eğitmesi v.s ile taşralılığın alakası yoktur.taşralı olmayıpta boş işlerle uğraşan kişilerde var.çevresine duyarsız ,bilgisiz

bu konular kişinin kendisiyle ilgili,yaşadığı yerle değil

taşralık insanın ruhunda vardır bence..önemli olan insanın kendini eğitmesi;görgüsünü, bilgisini ,dünyaya bakış açısını geliştirmesi.geldiği yer önemli değil.
    hocaya da hak veriyorum.üniye gelip, oraya ayak uydurmayan, sadece bilgi ile vakit geçiren;kendini kültürel ve sosyal anlamda eğitmeyen o kadar çok insan var ki...

6. Re: TAŞRALILIK NEDİR? BİR TARTIŞMA KONUSU!

Şengör hoca oldum olası tüm Türkiye'yi, Selanik'ten bu tarafı hep taşra görmüştür..Hatta Atatürk'ü de en çok onun için sever...Türkiye'den değil de Selanik'li olduğu için...

Nerden geliyor bu taşralılık ya da köylülük yakıştırması, eğitimden, elbette eğitim kurumları küçük yerlerde değilde daha çok insan yararlansın diye şehirlerdeydi, öyle de olmalıydı, ama köylü de o yüce zat Hasan Ali Yücel'in çabalarıyla Köy Enstitüleriyle eğitimin baş köşesine oturtuldu... Taaa ki Demokrat Parti'nin bu ülkenin en güzel kurumlarına el atana kadar...Elbette ki şehir insanı ve burjuva takımı diye nitelendirdiklerimiz eğitimcilerin köylerden gelip çocuklarını eğitmesine karşı çıkacaklardı ve öyle de oldu... Haaa şimdi noooldu herşey daha berbat oldu...
    Herhangi bir okulun giyim-biçki-dikiş bölümünü bitiren bir üniversiteli bizim çocuklarımıza sınıf öğretmeni oldu...

Ben bu açıdan yaklaşmak istedim Kübra ama konu çok hoş...

Günümüz bilgi çağında "Taşralılık" gibi bir ayrımın olabileceğini düşünmüyorum açıkçası. Mesajında en çok ilgimi çeken husus "İlgisizlik"... Sanırım bunun bu zamanda taşralı veya şehirli olmakla ilgisi yok. Olsa olsa tembellikle bağlantısı olabilir. Bununla birlikte eğitim ve öğretimin taşradaki ve kentlerdeki durumu ile eğiticilerin dünya görüşleri ve öğrencilerini çeşitli alanlara kanalize etmeleri çok önemli...

Ancak, taşrada kültürel aktivitelerin, organizasyonların elbette şehirdeki gibi olması beklenemez. Hele ki bizim ülkemizde. Tiyatro, resim, vb. sanatlar için elbette şehirde büyük imkanlar var. Yinede eğer insanın içinde sanat sevgisi, merak gibi duygular yoksa (ülkemiz için ekonomiyi de bunun içine katabiliriz) ister taşrada olsun, ister şehirde değişen birşeyin olacağını sanmıyorum.

Bağımsızlığımızı kazandığımız yıllarda ülkenin neredeyse tamamı taşra iken, buralardan kendini yetiştirmeyi bilmiş, emek harcamış, bu ülkenin geleceğine ışık tutmuş birçok aydının çıkması işin özünde çalışmanın yattığını kanıtlıyor sanırım.

Elbette taşradakilerinde toplumun modernizasyonunda önemli yeri vardır, olmalıdır. Yeter ki yönlendirme uygun olsun, ilgi uyandırılabilsin ve en önemlisi insanlar çalışmayı benimsesin...

Taşralı insanlar teknolojinin bir çok nimetlerinden mahrumdur, kendini geliştirmesi için bütün imkanlar önüne serilip ona sen istediğini tercih et denilmemiştir...Taşra bence biraz daha gelenekçidir, ilerlemeyi hep geriden takip eder...ama içlerinde bunlara rağmen kendini geliştirmeyi başaranlar çıkmıyo değil....

Taşrada alternatif azdır, örneğin bir sinemayla, tiyatroyla ancak ilçemizden, köyümüzden çıktığımız zaman tanışırız, ilk tanışma anındada nasıl davranılır, ne yapılır bocalama yaşanır.....

Bugün bırakın üniversite öğrencilerini, öğretim görevlilerinin bilgi seviyesi, dünya olaylarını izleme seviyesi gerçekten içler acısı hale geldi. ..."
    Bir insanın öğretim görevlisi değil ne olursa olsun 20-25 yıl ömrünü geçirdiği taşra kültüründen kurtulup, yeni girdiği çevrenin kültürüne alışması kolay değildir herhalde....20-25 yaşına kadar yaşamını sürdürdüğü taşrada alternatif az olduğu için bence bakış açısıda dardır,

Biraz daha açayım; 'ayak uydurmaktan' sözediliyor. 'Ayak uydurulması' gereken nedir, nasıldır? Örnek model, 'ideal olan' nasıl olmalıdır? Şehir yaşantısı mıdır, şehirliliğin değerleri midir ideal olan? Nedir bu değerler?

Acaba konuya şöylede bakabilirmiyiz kültürel anlamda etnik değerleri olan bir toplumuz eğitim sistemi bunun üzerine bir kültür olgusu katmıyor sadece eğitim veriyor Ankaraya kırtsal alandan gelen yerleşen okuyan yada okumayan bir çok insan kendi gelir seviyesine göre gidip kendini daha yakın ve rahat edeceği yerlerde yaşıyor şehirin içinde şehire kaynamak yerine kendi kültüründen olan insanlarla şehirde taşra hayatını yaşamaya devam ediyor. Çevremize bakın şöyle okumuş bir çok insan güzel türkçe konuşan kendi ailesinde bir şive varsa bir araya gelince şiveleri kelimeleri birden bozulu veriyor...Çok ince derin ve hassas bir konu.....