Toplam 10 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.

Hybrid View

1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ayı !

Göğüs Kanseri Bilinci

1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ayı, kanser yardım dernekleri tarafından yıllık olarak düzenlenen ulusal bir sağlık kampanyasıdır. Kampanya, meme kanserinin nedenlerini, nasıl önlem alınması gerektiği ve tedavi hakkında daha fazla bilgi edinmek, araştırma yapmak ve aynı zamanda hastalıktan etkilenenlere maddi manevi destek olmak amacıyla çeşitli çalışmalarda bulunulur ve halk meme kanseri hakkında bilgilendirilir.

Meme kanseri günümüzde tedavi olanakları oldukça iyileşen ancak erken teşhisin oldukça önemli olduğu kanser türlerinden biridir.

Yapılan araştırmalar İngiltere'de % 80 göğüs kanseri vakasının 50 yaş üzerindeki kadınlar olduğu ve yine Breast Cancer Care ve Boots tarafından yapılan farklı araştırmalarda yetişkin bayanların, yaş ilerledikçe kanser oluşma riskinin artabileceği bilincinde olmadıkları açıklanmıştır.

Göğüs Kanseri Ne Demektir?
    Göğüs kanseri basit anlamda göğüste bulunan kötü huylu tümör varlığıdır. Kötü huylu tümör/kitle, ilk olarak oluştuğu dokuya daha sonra da bütün vücuda yayılabilir. Göğüste bulunan her kitle kanserojen özellikli olduğu anlamına gelmez. Bu kitlelerin 10'da 9'unun kanserli olmadığı yapılan istatistiksel verilerde ortaya çıkmıştır.

Bayanların kendi kendilerine meme muayenesi yapmayı bilmiyor olmaları, tespit ettikleri değişiklikleri önemsememeleri teşhisin gecikmesinde önemli etkenlerdir. Her adet bitimi sonrasında göğüsün kontrol edilmesi ve herhangi bir değişiklik durumunda uzmanlardan yardım istenmesi gerekllidir.

İngiltere'de Son Göğüs Kanseri Verileri

Göğüs kanseri oluşan kadınların ölüm riski 9'da 1 dir.

1999 yılında 40binden fazla kadın göğüs kanserine yakalandı.

İngiltere'de kadınlarda göğüs kanserinden ölüm, kanser ölümleri arasında 2.sırada yer alıyor.

Göğüs kanseri %80 olarak menopoz sonrası dönemde oluşuyor.

2001 yılında, yaklaşık 13bin kadın göğüs kanserinden öldü.

Erkeklerin %1'inde göğüs kanseri oluştu.

Kimler Kanser Riski Taşır?

Göğüs kanseri oluşumunda en büyük risk yaş faktörüdür. Özellikle 50 yaş üzerindeki kadınlarda meme kanseri görülme oranı daha fazladır.

Diğer riskler

Ailede göğüs kanseri olmuş birinin olması

Erken ya da geç regli olunması

10-15 yıl süreyle Hormon Replasman Tedavisi (HRT) görmüş kadınlar

Ancak herkesin ayrı bir birey olması, bu faktörlerin herkeste aynı olmayacağı açıktır.

Göğüs Kanseri Bilinci İstatistikleri

Göğüs kitlelerinden 10'undan 9'u göğüs kanseri belirtisi değildir.

Göğüs kanserinin sadece %5-10'u kalıtsal/aile geçmişi kaynaklıdır.

Göğüs kanserinin %90'ı kadınlar ya da partnerleri tarafından teşhis ediliyor.

Erken teşhis bazı durumlarda hayatta kalma oranını %90 oranında arttırıyor.

Göğüs Kanseri Tedavisi

Göğüs kanserinin tedavisi uzun yıllar sürebilen, zahmetli bir tedavi sürecidir. Hastanın hastalığıyla yüzleşmesi zaman alabilir. Medikal tedavinin yanısıra alacağı psikoterapiler, hastanın meme kanserine yaklaşımını denetlemeye ve kişinin hastalığı kabullenmesinde oldukça yardımcı olacaktır.

Kanserojen hücrenin ilk oluşumundan tedavisine kadar geçen süreç hasta için oldukça zor bir zamandır. Bilimadamları, tek bir anormal hücrenin kansere dönüşmesinin ortalama olarak 7 yıl sürdüğünü açıklıyorlar. Göğüs kanserinin teşhisinden itibaren tedaviye en erken zamanda başlamak bu nedenle önem kazanıyor. Göğsünde anormallik sezen bayanların en yakın sağlık kuruluşuna yada aile hekimlerine durumu açıklamaları gerekmektedir. Birçok araştırmada, tedavilerine erken başlanan göğüs kanseri vakalarının daha hızlı iyileşme gösterdikleri ve ölüm oranının daha az olduğu açıklanmıştır.

Kanserlerin ¾'ü kadınların kendisi tarafından teşhis ediliyor. Ancak kitle bulunsa bile, kadınların %20-30'u 3 ay veya daha uzun süre doktorlarını görmüyor. Oysaki uzmanlar anormal durumun teşhisinden hemen sonra bir hekimle görüşülmesi gerektiğini bildiriyorlar.

Meme kanserinde yapılması gereken tedavi, ne kadar zaman sonra tedaviye başlanıldığı ve ne kadar süreyle tedavinin uygulanacağı bazı faktörlere bağlıdır:

-tümörün evresi

-göğüs kanserinin tipi

-hastanın menopoza girip girmediği

-ikinci derece kanserlerin olup olmadığı

Her kanser vakasında uygulanan klasik yöntemler meme kanseri için de geçerlidir. Radyoterapi, kemoterapi ya da tamoxifenin kombinasyonlarından oluşan tedavi sürecinde hekim uygun görür ise cerrahi müdahele de yapılabilir. Hastalara bu süreçte psikoterapi de önerilir.

Göğüs kanserinin tedavisinin tamamlandığını söylemek zor; çünkü karaciğer, kemik ya da başka bir bölgede pusuda yatan küçük hücrelerin aktif hale gelmesiyle yıllar sonra bile ikincil göğüs kanserleri oluşabilir. Göğüs kanseri ameliyatlarında göğsün alınması veya tümörün o bölgeden alınması en yaygın ameliyat türlerinin başında geliyor. Metaztaz düşünülen durumlarda koltuk altına kadar bölgede bulunan lenf bezleri ve kaslar da alınabiliyor.

Şimdilerde göğsün tamamen alınmasına yönelik ameliyatlarda hasta psikolojisi düşünülerek estetik göğüs amelliyatları yapılabiliyor. Bu hastanın hastalığı daha kolay kabullenmesini ve kendine daha güvenli olmasını sağlayan yöntemlerden biridir.

Eğer göğüste bulunan tümör/kitle büyükse ya da göğüsden başka yerlerde de kanser hücrelerin varlığından şüpheleniliyorsa total mastektomi denilen ameliyat yapılabilir. Bu ameliyat ile meme dokusuna ek olarak kas, lenf bezleri ve koltuk altında bulunan dokular da alınır.

Kısmen mastektomi, kanserin ve göğüs dokusunu çevreleyen bölge gibi kasların altındaki bazı deri ve dokuların alınması anlamına geliyor. Kitle nodüller test için alınabilir ve çoğu zaman radyoterapi öneriliyor.

Lumpektomy yöntemi ise, kitlenin alınması, test için kitle nodüllerin alınması ve çoğu vakada radyoterapi şeklinde uygulanıyor.

http://www.cerrah.net/meme.htm

http://www.meme-kanseri.com/

http://www.thebreastcancersite.com/cgi-bin/WebObjects/CTDSites

http://www.kanser.org/

2. Re: 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ayı !

Allah kimsenin başına vermesin...

Düzenli olarak kontrol yapmak ve yaptırmak şart...

Paylaştığın ve hatırlattığın için teşekkürler Vildan...

Re: 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ayı !

uff daha dun bununla ilgili bir yazi okudum,icim sIKILDI.
    nedense bu konuda birseyler okudugumda gogsum agriyor,yaniyor
    kendimi cok ihmal ettigimden olsa gerek.

Vildancim

Ne güzel olmus hatirlattigin. Bundan 2 sene önce, bak demekki iste Ekim aylariymis, bana yolda bayanlar ceketime o pembe kurdeleden takmislardi. Hala ceketimde duruyor.

Pazartesi günü bende kontrole gittim, sikayetlerimden dolayi, cok sükür orda bir kitle var ama birsey cikmadi, belki ileride alinmasi gerekicek.

Aman arkadaslar kontrollerinizi geciktirmeyin, atlamayin.

Füsuncum kactir yaziyorsun, korkuyorum gitmiyorum diye, ben sana cok kiziyorum. Lütfen ihmal etme arkadasim.

Re: Vildancim

biliyorum cok aptalca ama korkudan gidemiyorum iste
    odum patliyor demek daha dogru olur.ya kotu birsey derlerse naparim diye

Füsun

Allah korusun kötü birsey varsa sen gitmiyince iyilesmiyecek aksine.. Allah Korusun

Ama gidersen erkenden önlem alincak...

Senin gibi hayat dolu, akilli , pozitif bir insana hic birsey olmaz merak etme. Rutin bir muayene iste.

Re: Füsun

Hadi güzelim al bir randevu ve git.

En kötüsü hiç gitmemek !

Yazı Gerçekten Ayrıntılı

Meme kanseri ile ilgili yazınız çok bilgilendirici ve güzel, teşekkürler.
    Ben sizin mesleğinizi bilmiyorum ama siz benimkini profilimden öğrenebilirsiniz. Konu benim uzmanlık dalıma girdiği için sizlerle bir kaç deneyimimi paylaşmak istedim. Dün özellikle yazmadım, biraz tepkileri gözlemek istedim.Tam düşündüğüm gibi oldu. Kimse kendi üzerine kondurmuyor, eğer bakmazsak, doktora gitmezsek nasılolsa olmaz veya ben bilmeyeyim daha iyi diye düşünenler bol miktarda mevcut. Kadınımız kendi bedenine yabancı, her ay adet bitiminde banyo alırken ayna karşısına geçin ve kendi kendinizi muayene edin diyosunuz yapmıyorlar. Ya korkuyorlar, ya da utanıyorlar.
    Bir kısmı farkettikten sonra ağlaya ağlaya geliyor, kimi herkesten gizligelse de , çoğu en yakınını alıp geliyor.
    Muayene,film ve bilgilendirme faslı bittiğinde kanser olmadığını söyleseniz de inanmaz, başka merkezlere gider, veya ikinci merkez sizsinizdir, dolaşmaya devam eder.
    Basit fibrokistik meme yapısının dışında gerçekten bir meme kanseri ile karşılaştığımız an en zor andır. Genellikle daha ilk muayenede kanaat getiririz. Söylemek ise en zorudur. Tetkik bitiminde hastayı ve eşini karşımıza alır herşeyi açıklıkla anlatırız. Anlatılması gereken en önemli nokta meme kanserinin tedavi edilebilen bir hastalık olduğudur.Yeter ki geç kalmayın..
    Sizden ricam: kendinizi düzenli muayene edin, gerekli tetkikleri yaptırın.Op.Dr.Nilgün Erdoğan

belki, faydası dokunur diye,
    konu açmaktansa sizin konunuza ilave etmek istedim, müsadenizle...

bu arada, sunduklarınız için teşekkürler.

Memorial Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Doç.Dr. Gürsel Soybir, kimlerin daha fazla risk altında olduğunu anlattı:

- Daha önce memede kansere öncü sayılabilecek bir lezyonun bulunmuş olması
    - Genetik olarak meme kanseri gelişimine yatkın genleri taşımak
    - Ailesinde veya akrabalarında meme kanseri gelişmiş olması
    - Uzun süreli doğum kontrol haplarının kullanılması
    - Menopoz sonrası dönemde uzun süreli ve yüksek dozlarda östrojen replasman tedavisi yapılması
    - Çocukluk veya gençlik çağında başka bir nedenle göğüs bölgesinin ışınlanmış olması
    - Adet başlama yaşının erken, adetten kesilme yaşının geç olması
    - Hiç doğum yapılmaması veya ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapılması
    - İlerlemiş yaş (Meme kanseri en sık 50-65 yaşları arasında görülüyor)
    - Aşırı yağlı gıdalarla beslenme
    - Mamografi taramalarında yoğun meme saptanması
    - Yumurtalık ya da rahim kanseri hikayesi olması
    - Elektromanyetik alanlara ve radyasyona sürekli maruz kalmak

Meme kanserinin belirtileri nelerdir?

- Memede şişlik olması. Genellikle ağrısız, sertçe, hareket ettirilebilen veya yerinden oynamayan, zamanla büyüyebilen kitle varlığı.
    - Memenin genel olarak boyutunda veya şeklinde oluşan değişik olması.
    - Meme cildinde kızarıklık, morluk, yara, damar genişlemesi, içeri doğru çöküntü, yaygın küçük şişlikler, portakal kabuğu görünüşü gibi noktasal çekintiler şeklinde değişikliklerin meydana gelmesi.
    - Meme başı ve çevresinde renk ve şekil değişikliği, meme başında genişleme, düzleşme, içe çökme, yön değiştirme, kabuklanma, çatlaklar oluşması, yaralar çıkması
    - Meme başından gelen kanlı veya kansız akıntı
    - Koltuk altında görülebilen veya elle fark edilen ağrılı ya da ağrısız şişliklerin varlığı

Doç.Dr. Gürsel Soybir, meme kanseri riskinizi test etmeniz için küçük bir test hazırladı.

Meme kanser riskiniz nedir?

1- İlk adetinizi görme yaşınız kaçtır?
    A) 11 yaşından sonra
    B) 11 yaşından önce

2- Menapoza girme yaşınız kaçtır?
    A) 55 yaşından önce
    B) 55 yaşından sonra

3- İlk doğum yaşınız kaçtır?
    A) 30 yaşından önce
    B) 30 yaşından sonra veya hiç doğum yapmamış iseniz

4- Uzun süre doğum kontrol hapı kullandınız mı?
    A) 3 yıldan daha az süreli kullanmış iseniz
    B) 3 yıl ve daha uzun süre kullanmış iseniz

5- Uzak akrabalarınızda 1 veya 2 tane meme kanseri var mıdır?
    A) Yok
    C) Var

6- 1 tane yakın akrabanızda (anne, kız kardeş, çocuk) meme kanseri var mı?
    A) Yok
    D) Var

7- Birden fazla yakın akrabanızda meme ya da yumurtalık kanseri var mıdır?
    A) Yok
    E) Var

8- Yakın akrabalarınızda iki taraflı veya genç yaşta (40 yaşın altında) gelişen meme kanseri var mıdır?
    A) Yok
    E) Var

Puanlama
    A: 0 puan
    B: 1 Puan
    C: 5 puan
    D: 10 puan
    E: 20 Puan

Değerlendirme

0 Puan: Bir risk faktörünüz yok. Yaşam boyu meme kanserine yakalanma oranınız %10 civarında. Standart tarama programına giriniz.

1-4 Puan: Hafif risk grubundasınız. Yaşam boyu meme kanserine yakalanma riskiniz %10-15 arasında. Standart tarama programına giriniz.

5-9 Puan: Orta dereceli risk grubundasınız. Yaşam boyu meme kanserine yakalanma oranınız %10-20 arasında. Standart tarama programına giriniz.

10-19 Puan: Yüksek risk grubundasınız. Yaşam boyu meme kanserine yakalanma oranınız %20 nin üzerinde. Özel tarama ve takip programına ihtiyacınız var.

20-59 Puan: Oldukça yüksek bir risk grubundasınız. Yaşam boyu meme kanserine yakalanma oranınız %20-85 arası. Özel tarama ve takip programına ihtiyacınız var.

Meme kanseri gelişme riski nasıl azaltılır?

- Her ay memelerinizi kendiniz muayene ediniz.
    - Varsa risk faktörlerinizi belirleyiniz. Eğer bir risk faktörünüz varsa hangi periyotla nasıl takip edileceğinizi öğreniniz.
    - Yılda bir kere meme hastalıkları ile uğraşan bir cerraha muayene olunuz.
    - 40 yaşından sonra 2 yılda bir kez, 50 yaşından sonra her yıl düzenli mamografi çektiriniz.
    - Olabildiğince ideal kilonuzu korumaya çalışınız. Lifli gıdalar, bol sebze ve meyveye ağırlık veriniz.
    - Düzenli spor yapınız.
    - Sigara içmeyiniz, aşırı alkollü içkiden kaçınınız.

porttakal

Konu çok önemli ve meme kanseri erkeklerde de görülebilir. Onu anımsatmak istedim. Belki on kat daha az görülür ama vardır ve kadınlardan daha geç tanı konur. Ölümcül olma riski daha fazladır. Kadınlarımızı kendini muayene davet ederken erkeklerimizi de unutmayalım.