Göğüs Kanseri Bilinci
1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ayı, kanser yardım dernekleri tarafından yıllık olarak düzenlenen ulusal bir sağlık kampanyasıdır. Kampanya, meme kanserinin nedenlerini, nasıl önlem alınması gerektiği ve tedavi hakkında daha fazla bilgi edinmek, araştırma yapmak ve aynı zamanda hastalıktan etkilenenlere maddi manevi destek olmak amacıyla çeşitli çalışmalarda bulunulur ve halk meme kanseri hakkında bilgilendirilir.
Meme kanseri günümüzde tedavi olanakları oldukça iyileşen ancak erken teşhisin oldukça önemli olduğu kanser türlerinden biridir.
Yapılan araştırmalar İngiltere'de % 80 göğüs kanseri vakasının 50 yaş üzerindeki kadınlar olduğu ve yine Breast Cancer Care ve Boots tarafından yapılan farklı araştırmalarda yetişkin bayanların, yaş ilerledikçe kanser oluşma riskinin artabileceği bilincinde olmadıkları açıklanmıştır.
Göğüs Kanseri Ne Demektir?
Göğüs kanseri basit anlamda göğüste bulunan kötü huylu tümör varlığıdır. Kötü huylu tümör/kitle, ilk olarak oluştuğu dokuya daha sonra da bütün vücuda yayılabilir. Göğüste bulunan her kitle kanserojen özellikli olduğu anlamına gelmez. Bu kitlelerin 10'da 9'unun kanserli olmadığı yapılan istatistiksel verilerde ortaya çıkmıştır.
Bayanların kendi kendilerine meme muayenesi yapmayı bilmiyor olmaları, tespit ettikleri değişiklikleri önemsememeleri teşhisin gecikmesinde önemli etkenlerdir. Her adet bitimi sonrasında göğüsün kontrol edilmesi ve herhangi bir değişiklik durumunda uzmanlardan yardım istenmesi gerekllidir.
İngiltere'de Son Göğüs Kanseri Verileri
Göğüs kanseri oluşan kadınların ölüm riski 9'da 1 dir.
1999 yılında 40binden fazla kadın göğüs kanserine yakalandı.
İngiltere'de kadınlarda göğüs kanserinden ölüm, kanser ölümleri arasında 2.sırada yer alıyor.
Göğüs kanseri %80 olarak menopoz sonrası dönemde oluşuyor.
2001 yılında, yaklaşık 13bin kadın göğüs kanserinden öldü.
Erkeklerin %1'inde göğüs kanseri oluştu.
Kimler Kanser Riski Taşır?
Göğüs kanseri oluşumunda en büyük risk yaş faktörüdür. Özellikle 50 yaş üzerindeki kadınlarda meme kanseri görülme oranı daha fazladır.
Diğer riskler
Ailede göğüs kanseri olmuş birinin olması
Erken ya da geç regli olunması
10-15 yıl süreyle Hormon Replasman Tedavisi (HRT) görmüş kadınlar
Ancak herkesin ayrı bir birey olması, bu faktörlerin herkeste aynı olmayacağı açıktır.
Göğüs Kanseri Bilinci İstatistikleri
Göğüs kitlelerinden 10'undan 9'u göğüs kanseri belirtisi değildir.
Göğüs kanserinin sadece %5-10'u kalıtsal/aile geçmişi kaynaklıdır.
Göğüs kanserinin %90'ı kadınlar ya da partnerleri tarafından teşhis ediliyor.
Erken teşhis bazı durumlarda hayatta kalma oranını %90 oranında arttırıyor.
Göğüs Kanseri Tedavisi
Göğüs kanserinin tedavisi uzun yıllar sürebilen, zahmetli bir tedavi sürecidir. Hastanın hastalığıyla yüzleşmesi zaman alabilir. Medikal tedavinin yanısıra alacağı psikoterapiler, hastanın meme kanserine yaklaşımını denetlemeye ve kişinin hastalığı kabullenmesinde oldukça yardımcı olacaktır.
Kanserojen hücrenin ilk oluşumundan tedavisine kadar geçen süreç hasta için oldukça zor bir zamandır. Bilimadamları, tek bir anormal hücrenin kansere dönüşmesinin ortalama olarak 7 yıl sürdüğünü açıklıyorlar. Göğüs kanserinin teşhisinden itibaren tedaviye en erken zamanda başlamak bu nedenle önem kazanıyor. Göğsünde anormallik sezen bayanların en yakın sağlık kuruluşuna yada aile hekimlerine durumu açıklamaları gerekmektedir. Birçok araştırmada, tedavilerine erken başlanan göğüs kanseri vakalarının daha hızlı iyileşme gösterdikleri ve ölüm oranının daha az olduğu açıklanmıştır.
Kanserlerin ¾'ü kadınların kendisi tarafından teşhis ediliyor. Ancak kitle bulunsa bile, kadınların %20-30'u 3 ay veya daha uzun süre doktorlarını görmüyor. Oysaki uzmanlar anormal durumun teşhisinden hemen sonra bir hekimle görüşülmesi gerektiğini bildiriyorlar.
Meme kanserinde yapılması gereken tedavi, ne kadar zaman sonra tedaviye başlanıldığı ve ne kadar süreyle tedavinin uygulanacağı bazı faktörlere bağlıdır:
-tümörün evresi
-göğüs kanserinin tipi
-hastanın menopoza girip girmediği
-ikinci derece kanserlerin olup olmadığı
Her kanser vakasında uygulanan klasik yöntemler meme kanseri için de geçerlidir. Radyoterapi, kemoterapi ya da tamoxifenin kombinasyonlarından oluşan tedavi sürecinde hekim uygun görür ise cerrahi müdahele de yapılabilir. Hastalara bu süreçte psikoterapi de önerilir.
Göğüs kanserinin tedavisinin tamamlandığını söylemek zor; çünkü karaciğer, kemik ya da başka bir bölgede pusuda yatan küçük hücrelerin aktif hale gelmesiyle yıllar sonra bile ikincil göğüs kanserleri oluşabilir. Göğüs kanseri ameliyatlarında göğsün alınması veya tümörün o bölgeden alınması en yaygın ameliyat türlerinin başında geliyor. Metaztaz düşünülen durumlarda koltuk altına kadar bölgede bulunan lenf bezleri ve kaslar da alınabiliyor.
Şimdilerde göğsün tamamen alınmasına yönelik ameliyatlarda hasta psikolojisi düşünülerek estetik göğüs amelliyatları yapılabiliyor. Bu hastanın hastalığı daha kolay kabullenmesini ve kendine daha güvenli olmasını sağlayan yöntemlerden biridir.
Eğer göğüste bulunan tümör/kitle büyükse ya da göğüsden başka yerlerde de kanser hücrelerin varlığından şüpheleniliyorsa total mastektomi denilen ameliyat yapılabilir. Bu ameliyat ile meme dokusuna ek olarak kas, lenf bezleri ve koltuk altında bulunan dokular da alınır.
Kısmen mastektomi, kanserin ve göğüs dokusunu çevreleyen bölge gibi kasların altındaki bazı deri ve dokuların alınması anlamına geliyor. Kitle nodüller test için alınabilir ve çoğu zaman radyoterapi öneriliyor.
Lumpektomy yöntemi ise, kitlenin alınması, test için kitle nodüllerin alınması ve çoğu vakada radyoterapi şeklinde uygulanıyor.
http://www.cerrah.net/meme.htm
http://www.meme-kanseri.com/
http://www.thebreastcancersite.com/cgi-bin/WebObjects/CTDSites
http://www.kanser.org/