1. Sayfa - Toplam 2 Sayfa var 12 SonuncuSonuncu
Toplam 12 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.

Hybrid View

aranizda " giritli" varmi ?

Teyzemin kayinvalidesi Giritlidir .
    mubadele sirasinda gelmis izmire ..
    hatta annesi , giritten gelirken " topraklarini yutmus "
    oyle anlatti valla )

hafta sonu istanbuldalardi banada ugradilar .
    yasli ama o kadar saglikli ve genc gorunuyorduki..

"nedir? canimin ici saglikli ve hala guzel olmanin sirri "
    dedim .

"girit yemekleri" dedi ..

oyle guzel ve tatli dilliydiki )

soyle devam etti ;

"bizim en sevdigimiz seyler otlardir ..
    kecinin yedigi her otu yeriz )
    Otlar hafif haşlanır, suyunda soğutulur ve süzülüp zeytinyağıyla tatlandırılır.
    Üzerine istersen limon sıkarsın. Annem soğanla birkaç diş sarımsağı zeytinyağında biraz soteler ve otlardan kavurma yapardı" diyor.

genis zamanli konusu bu giritliler .
    geldi ,gitti ,aldi ,verdi diyeceklerine ;gelir ,gider ,alir verir gibi ..)

-kac cesit ot yersiniz ? dedim )

sofrada yesillik olmadan oturmayiz ,Sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, cibez, stifno, turpotu, ısırgan, kenger, hindibağ, şevket-i bostan, gelincik, labada, kuşotu, sinirotu, helvacık, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, marata, tarlaçakısı, tarla çivisi, su teresi en sevdikleri otlarmis .
    .
    bunlari yemenin sirri ise ;
    otlari mumkun olugunca az haşlanıp yeşil rengini koruması ve limon suyu ve sızma asidi 0.5'ten az olan zeytinyağı ile tatlandırılarak ılık yenmeiymis ..

co kseviyorum giritlileri .
    aramizda giritli olan varmi ?
    bu otlardan tuketiyorlarmi ?

Re: "Giritli Teyze" ..

Girit'li degilim ama Ege'liyim. Aydin, Didim, icinden...

Bizde de cok sevilir otlar. Ama saydiklarinin bazilarini ilk kez duydum. Benim en sevdigim rezenedir. Deniz borulcesi, hindiba, turp otu, labada da cok sevilir ve yapilir. Esim Ayvalik'li, zeytinyag da ordan. Mmmmm, nefis olur...

Laf aramizda, otlar bildigin ot iste. Tadi tuzu yok. (Rezene haric). Onlara tat veren zeytinyagi, limon, seviyorsan sarmisak..

Yasasin Ege'nin otlari....

Re: aranizda " giritli" varmi ?

demetcım bızde gırıtlı yok ama bızım soframızda otlar eksık olmazdı,annem cok sever.bır cok yerdede okumuşuzdur en sağlıklı yaşayan ınsanlar gırıt ve ege yoresındedır dıye.ben de her cesıt sebzeyı cığ yerım ustune lımon ve zeytın yağıyla salata gıbı. karnıbahardan tut,yesıl fasulyeye kadar.

Re:meleklerim3

petekcim ,
    senin otlarla beslendigin belli zaten .
    3'uz dogurupta 48 kilo olan teksensin heralde ))
    valla imreniyorum sana ..
    bosuna ruslara benzetmiyorlarmis seni ..

guzelliginin sirri belli oldu ..

Bende giritli sayilirim.
    Babamin annenesi tam giritli idi.
    Evet, babamda yesillik olmadan sofraya oturmaz.
    Ebegümeci,roka,radika,pazi,arapsaci,börülce,semizo tu vs.,en sevdikleri, en sevdiklerimizin arasinda gelir.
    Türkiyeye izine geldigimizde muhakkak sofraya,yesillik ne bulunursa konulur.
    Halen daha babamin etli,kebapli yemeklerle isi yoktur.
    tabiiki zeytinyagininda en hasi kullanilir.

Evet bizde dedigin gibi gelcek,gitcek,vercek... diye günlük konusmalarimizi gerceklestiririz.

Anlaticaklari cok hikayeleri vardir eskilerin.

Halam ve amcam giritce bilir ve konusurlar.
    Dedim ya anlatilcak cok seyleri vardir.

Belki birgün seninle tanisir daha detaylara inebiliriz, ne dersin ???

Giritli değilim ancak sebze ve türevlerini severim.Börülce,pazı,kuşkonmaz,tere,ısırgan vb. soframda hep olmuştur.

Şu an buzdolabımda terbiyeli ısırgan çorbası var mesela

Vildan geçenlerde Çiya'ya gittigim de isirgan corbasi icmek kismet oldu cok begendim.Tarifini biliyorsan bizle paylasirmisin?

Bu arada benim ust komsum Izmir'li ondan tum sebze Salih'in deyimiyle ot yemeklerini ogreniyorum

Isırgan Çorbası

Kulakları çınlasın teyzemin tarifidir

Isırgan(Ispanak gibi söndüğü için bol miktarda)

1 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı mısır unu

1.5 yemek kaşığı tereyağı ya da zeytinyağı

2.5 su bardağı süt

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı tuz,nane

Arzu edersen kırmızı biber ama ben koymuyorum çünkü çocuklar içiyor.

Kızarmış ekmek

Eldiven kullanarak ısırganları 2-3 su yıkamak gerekiyor ardından ben biraz haşlıyorum ve acı suyunu döküyorum.Teyzem dökmüyor ama o zaman acı oluyor.Tereyağını iyice kızdırıp unu ve mısır ununu tencereye ekle ve devamlı karıştır.Diğer bir kapta süt ve göz kararı suyu karıştır;göz kararı derken en az 4 bardak olsun ve ayrı bir bardakta et suyu bulyonu erit hepsini kavrulmuş una azar azar dök.Sürekli aynı yöne karıştır.Tuz,şeker ve istersen kırmızı biber koy.Haşladığın ısırganları ekle ve 10 dakika pişsin.Ardından hepsini blenderdan geçir.Tabaklara servis yaparken kızarmış ekmeklerin üzerine dök ve en üstüne nane ekle,afiyetle iç.......

Re: Isırgan Çorbası

Vildan tarif icin tesekkur ederim.

Benim ictigim corbanin icinde bugday da vardi.Bu farkli bir tarif ama onumuzde ki hafta yapacagim.Bu hafta bizimkiler memlekete gidiyorlar annemden istedim o tazesini yollayacak buraninkini sevmiyorum.

10. Re: aranizda " giritli" varmi ?

CANIM BEN GIRITLI DEGILIM AMA CEVREMDE COK MALUM IZMIRDE BIRAZ COKLAR .SIZDEN IYI OLMASINLAR IYILERDIRDE.OTLARA GELINCE DOGRU KECINI YEDIGI HER OTU YERLER .ARKADASIMDA GIRITLI O HER CESIT OTU MUMKUNSE PISIRMEDEN CIG OLARAK SALATA TURUNDE YIYORLAR ILK ACIMSI GELIYOR AMA ALISINCA LEZZETLI OLDUGU ANLIYORSUN. ZATEN BAKTIN KI BIRI DAGDA GEZIYOR OT TOPLUYOR BILKI GIRITLIDIR(arkadasımın lafı gırıtlıdır kendısı)
    PATIKANIN ILERISINDE 2 KECI RASTLASMIS SORMUS''NEREDEN GELIYORSUN?'' HIC SORMA OTLANMAYA GITTIM DEMIS.EEE NE OLDUDA BU KADAR SURATLISIN .HIC SORMA BIZIM YERDE GIRITLI OTLUYO DEMIS . BUNU GIRITLI BIR KOMSUMUZ ANLATMISTI