Toplam 9 sonuçtan 1 ile 9 arasındakiler gösteriliyor.

Hybrid View

Sokrates Üçlü filtre testi ve ruh sağlığı yerinde insan(alıntıdır ve birazcık uzundur)Farkında olanlar için hoş bir yazı,olmayanlar için düşündürücü !

Eski Yunan’da, Sokrates bilgiyi saklaması nedeniyle saygıdeğer bir ün yapmıştı. Bir gün büyük filozof bir tanıdığına rastladı ve adam ona “Arkadaşınla ilgili ne duyduğumu biliyor musun?” dedi.
    “Bir dakika bekle” diye yanıt verdi Sokrates.

“Bana bir şey söylemeden önce seni küçük bir testten geçirmek istiyorum. Buna ‘Üçlü Filtre Testi’deniyor.”
    “Üçlü Filtre?”

“Doğru” diye devam etti Sokrates. “Benimle arkadaşım hakkında konuşmaya başlamadan önce, bir süre durup ne söyleyeceğini filtre etmek, iyi bir düşünce olabilir. ‘Üçlü Filtre Testi’ dememin nedenini birazdan anlayacaksın. Şimdi birinci filtre, ‘Gerçek Filtresi’. Bana birazdan söyleyeceğin şeyin tam anlamıyla gerçek olduğundan emin misin?”

“Hayır” dedi adam. “Aslında bunu yalnızca duydum ve...”

“Tamam” dedi Sokrates. “Öyleyse, sen bunun gerçekten doğru olup olmadığını bilmiyorsun. Şimdi ikinci filtreyi deneyelim, ‘İyilik Filtresi’. Arkadaşım hakkında bana söylemek üzere olduğun şey iyi bir şey mi?”

“Hayır, tam tersi...”

“Öyleyse” diye devam etti Sokrates, “Onun hakkında bana kötü bir şey söylemek istiyorsun ve bunun doğru olduğundan emin değilsin. Fakat yine de testi geçebilirsin, çünkü geriye bir filtre daha kaldı. ‘Yararlılık Filtresi’. Bana arkadaşım hakkında söyleyeceğin şey benim işime yarar mı?”
    “Hayır, pek değil.”

“İyi” diye tamamladı Sokrates. “Eğer, bana söyleyeceğin şey doğru değilse, iyi değilse ve işe yarar değilse bana niye söyleyesin ki?”

Ruh sağlığı yerinde insan; üçlü filtre testini yaşamının her alanında (aile yaşamında, kamusal yaşamda, günlük ilişkilerden politik ilişkilere kadar) kullanmalıdır.

Kıskanç değildir. Ruh sağlığı yerinde insan kıskanç değildir. Çünkü; kıskançlık, kendinde olmayanı, hakkı olmadığı halde istemektir. Çoğunlukla; imrenmek ve kıskanmak birbirine karıştırılır. Ruh sağlığı yerinde insan imrenir ama kıskanmaz. İmrenen insan; keşke der... Örneğin, Ali’nin çok güzel bir arabası var, keşke benimde olsa... Böyle hissetmek ne başkasına ne de bize zarar verir. Ama kıskançlıkta durum tersinedir. Kıskançlık bize de başkasına da zarar verir.

Önyargılı değildir. Latince kökenli önyargı (praejudicium) Antik yunandan günümüze kadar değişerek gelen bir terimdir. Bugün bu terimi; sosyal psikoloji şöyle tanımlamaktadır: çoğunlukla bir gruba ya da onun üyelerine yönelik haklılığı kanıtlanmamış tutum (Harlak, 2000).

Hümanisttir. Ruh sağlığı yerinde insan; insanları (insanlığı) koşulsuz sever. İnsan değerlidir. İnsanın değerli olduğuna ilişkin herhangi bir ön koşul geliştirmez. Ön koşul geliştirmek, insanın farklı olduğu gerçeğini reddetmektir. Bir insanın, insanları koşulsuz sevmesi; kendiliğinden gelişebilecek bir şey değildir. İnsan, doğduğu sosyal çevre de, genel olarak insana ve insanlığa karşı bir olumlu tutum varsa, doğduğu andan itibaren bunu tutum düzeyinde, doğaçlama olarak öğrenir. Ya da, ergenlik döneminden itibaren kendini ve yaşamı sorgulamaya başladığında çevresindeki modellerin olumlu yönlendirmeleri ile insanlığa karşı olumlu tutum geliştirmeye başlar. Ancak, ikincisi zordur. Doğaçlama değildir. Bireyin bunu başarabilmesi, bunun üzerinde emek harcaması, zaman ayırması ile bağlantılıdır. İdeal olan; çocuğun doğduğu andan itibaren, ailenin, insanlığa karşı olumlu tutum sergilemesi ile kaynaşarak büyümesidir. Bunun için ailenin yapması gereken; insanlarla ilgili olumlu özellikleri öncelikle sergilemek, konuşmak ve teşvik etmektir.

Sorumluluk sahibidir. Ruh sağlığı yerinde insan sorumluluklarının bilincindedir. Sorumluluk onun kendine yüklediği bir roldür. Sorumluluklarını başkasının yüklemesini beklemez. Sorumluluklarının gerektirdiği etkinlikleri yapmak, onun için yaşamda nefes almak, yemek yemek gibi doğal bir fonksiyondur. Bu nedenle de, başkalarına sorumluluk yüklemekten kaçınır. Bu gerektiği zamanda, ne zaman nerede, kime, ne kadar sorumluluk yükleyebileceğini ayırt edebilir.

İyi bir dinleyicidir. Ruh sağlığı yerinde insan iyi bir konuşmacı olmanın ön koşulunun iyi bir dinleyici olmaktan geçtiğini bilir. Dinlenmeyi hak etmenin yolunun dinlemekten geçtiğini bilir. İnsan değerli olduğu için dinlenmeyi hak eden bir varlıktır. Bu nedenle de; dinleme etkinliğini gerçekleştirirken dinleyeceği içeriğin kendisini ilgilendirip ilgilendirmediğini, inanıp inanmadığını, sevip sevmediğini düşünmez. İnsan değerli ise, söyledikleri de değerli ve dinlenmelidir.

Empatik düşünür. Yaşanan olgu ve olaylara sadece kendi penceresinden bakmaz. Başkalarının yerine kendini koyarak olgu ve olayları anlamaya çalışır. Empati kurma becerisini kazanmış bir insan; insanı anlamada ve anlamlandırmada daha rasyonel ve daha yetkindir. Çünkü; yaşamın merkezinde, insanın kendisini görmesinin, bütün sorun ve çatışmaların kaynağını beslediğini bilir. Sorun ve çatışmaları çözmek istiyorsa, uzlaşmanın ve barışın yaşama egemen olmasını istiyorsa; empati kurması gerektiğini de bilir.

İletişimcidir. Ruh sağlığı yerinde insan, başkaları ile kolay iletişim kurar. Çünkü; iletişimi başlatmak için gerekli basit adımları bilir ve önemser. Sağlıklı bir sosyal iletişim; selamlama ile başlar. İş yerimize giderken, kapıdaki görevli ile “günaydın” ve “iyi akşamlar” diyerek selamlaşmamız, sosyal iletişimi başlatan en önemli anahtardır. Üstelik bunu yaparken; karşımızdakinin selamımıza karşılık verip vermeyeceğini düşünmeden, iletişimi başlatmamız gerekir. Ne yazık ki, bazı insanlar, selamlaşmayı karşıdakine endeksledikleri için, iletişim sağlıklı başlamaz ve sürmez.

Re: Sokrates Üçlü filtre testi ve ruh sağlığı yerinde insan(alıntıdır ve birazcık uzu

Ruh sağlığımın yerinde olmasına sevindim )

ÇOK GÜZEL BİR YAZI / benden de bir örnek

Çok güzel bir yazı! Üçlü filtrenin kuralları, doğrudan insan haklarıyla ilgili. Keşke hepimiz filtrenin deliklerinden geçebilecek, süzülebilecek duruluk içinde olabilseydik... Epeyce zor bir sınav, insan bir yerinden takılacaktır filtreye...

Sokrates'li anekdota benzer bir olaya tanık oldum burada. Finlandiya'ya geleli birkaç hafta oluyordu. Üniversite yurdunda kalıyordum o zamanlar. Yurttaki stüdyo daireler, bir oda ve bir banyo-tuvaletten oluşuyor, üç katlı binanın her katında 12 stüdyo bulunuyordu. Her katta ortak bir mutfak vardı. Kocaman bir salon gibi. Hepimizin buzdolapları, mutfak dolapları oradaydı. Kocaman iki de masa vardı. Herkes sabah ve akşam genellikle oradaydı, birlikte güzel de zaman geçiriliyordu, televizyon izleniyordu. Ben koskoca binadaki tek yabancıydım. O zaman Fincemin çok sınırlı olması nedeniyle herkes benimle İngilizce konuştuğu gibi, çoğu kişi de kibarlıklarından benim yanımda da kendi aralarında İngilizce konuşuyorlardı. Bir akşam, bir komşumla oturuyorduk, genç bir kız. Biz laflarken, bir ikinci komşum geldi. Fakülteden tanışıyordu bu iki kişi. Sonradan gelen kız, o gün okulda başından geçen bir olayı anlatmaya başladı ve bir üçüncü kişi hakkında oldukça rahatsız edici bir tonda konuşmaya başladı. Belli ki canı sıkılmıştı bu kişiye. Ben iki komşumun konuşmalarına tanık oldum, lafa girmedim hiç. Benimle oturan komşum, bir süre sonra, sonradan gelen ve bir üçüncü kişiyi çekiştirmeye başlayan komşuma aynen şöyle dedi: "Kusura bakma, ben senin sözünü ettiğin kişiyi tanımıyorum. Bir yorumda bulunamayacağım. Tanımadığım bir insan hakkında konuşmam, o kişiye haksızlık etmek olur". Ben şaşırdım, dondum kaldım... Diğer komşumun buna tepki göstereceğini, darılacağını sandım önce. Hayır, öyle olmadı. Darılmadı, özür diledi ve konuyu kapattı hemen. Daha sonra da arkadaşlıkları eskisi gibi sürdü.

Bu bana bir ders oldu. Finlerin ne kadar ketum olduklarını sonradan daha iyi anladım. Aralarında uzun süre yaşayınca ben de kendi ağzımdan çıkanı daha bir tartar oldum. Kolay kolay kimsecikleri başkalarına şikayet etmedim... Etsem de zaten kimse dinlemeyecekti. Bireyle olan kişisel sorunlarımı, kamuoyu oluşturarak ya da aleyhte kampanya açarak değil de, o bireyle doğrudan iletişim kurmaya çalışarak çözmeyi kendime ilke edindim. Tabii, her zaman başarılı olamıyorum. Sonuçta ben de insanım...

Re: Sokrates Üçlü filtre testi ve ruh sağlığı yerinde insan(alıntıdır ve birazcık uzu

Çok güzel bir yazı özellikle sağlıklı birey kısmını dahada bi dikkatle okudum.Saf yada aşırı iyiniyet değilmiş adı memnun oldum.
    Ellerine sağlık.

VİLDAN HANIM TEŞEKKÜRLER...

Yazıyı yararlı buldum. Arşivime alacağım..Ama yazarı kim? Alıntıysa nereden? Çünkü bunu yazılarımda ya da seminerlerimde kullanmka istediğimde kaynak bilgisi de önemli..

Yararlı, insana hizmet eden, başkalarının zararına olmayan düşünceler, fikirlerin yaygınlaşması dileğiyle...

bu üclü filtre sistemini egitim psikolojisi hocamizdan duymustum ilk...uygulandiginda gercekten ise yariyor,ama ben boyle seylerin kücüklükten kazanildigi inancindayim...cocuklarimizi mumkun oldugunca olumsuz davranislardan uzak tutmamiz gerekiyor ve tabii enbasta o davranislari kendimiz yapmamaliyiz...o zaman sanirim cocuklarimiza en ucuz yoldan ama en guzel gelecegi hazirlamis oluruz...

8. Re:

Cok etkilendim.Paylasimin icin tesekkurler.

re

gayet guzel bı yazıydı en onemlısı faydalı
    tesekkurler.