• KENDİ GÖĞSÜNÜZÜ KENDİNİZ MUAYENE EDİN ...

    KENDİ GÖĞSÜNÜZÜ KENDİNİZ MUAYENE EDİN ...

    Memenin herhangi bir hastalığa yakalanmadan ya da henüz hastalığın erken dönemlerinde bunu yakalayabilmek için periyodik muayeneleri çok önemlidir.Bunun için en ideal olan,kişinin kendi memesini kendisi muayene etmesidir (self-control ). Self-kontrol sırasında farklı olan herhangi bir şeye rastlandığında doktora başvurulması istatistiksel anlamda çoğu zaman hayat kurtarıcı olmaktadır.

    Meme muayenesi neden gereklidir ?
    Daha kaliteli ve uzun yaşamaya yönelik,habis hastalıklardan korunmak ve erken farkederek gerekli müdahalenin zamanında yapılmasını sağlamak için.

    Meme muayenesi ne zamanlar yapılmalıdır ?
    Takip edilmesi gereken özel bir durum yoksa yılda bir kez doktor muayenesi ve ayda bir kez self-muayene (kendi kendine muayene ) şeklinde olmalıdır.Meme muayenesi memelerin gergin ve hassas olmadığı dönemlerde,tercihen adet sonrasında ve her ayın aynı günlerinde yapılmalıdır.

    Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılmalıdır ?
    Birinci aşamada
    öncelikle vücudunuzun üst kısmı tamamen açıkta kalacak şekilde soyunun. Elleriniz belinizde iken dik ve düzgün bir postürde göğüslerinizi görebileceğiniz bir aynanın karşısına geçin.Ayna yardımı ile her iki göğüsünüzü mukayeseli olarak inceleyin.Herhangi birinde renk değişimi,düzensiz bir görünüm ya da ciltte veya meme başında içeri ya da sağa dola doğru bir çekilme olup olmadığını kontrol edin. Çok farklı bir şekilde olmadıkça,bir memenin diğerinden az daha büyük ya da sarkık oluşu normal olarak değerlendirilmelidir.Bu bölüme ilişkin herhangi bir problem tesbit edilmemişse muayenin ikinci aşamasına geçin.

    İkinci aşamada düz bir zemine uzandıktan sonra muayene edeceğiniz meme tarafındaki elinizi bir yastık gibi başınızın altına koyunuz. Diğer elinizin 2,3 ve 4. parmak uçları (işaret,orta ve yüzük parmakları) ile meme dokusuna hafif hafif bastırarak, aşağıda gösterilen A,B ya da C şekillerinde olduğu gibi ilgili göğsünüzün her bölgesini,hiç bir yeri atlamadan kontrol ediniz. Ancak bazı enfeksiyon hastalıklarında (örneğin,tonsilit/bademcik ya da üst solunum yolu enfeksiyonları gibi) koltuk altındaki lenf bezlerinde şişmeler olabilir. Bu durum sizi alert etmekle birlikte endişelendirmesin. Sadece bunların bir enfeksiyon sonrasında meydan geldiğiniden emin olun ve zaman içinde gerileyerek kaybolduğunu takip edin.

     

    Üçüncü aşamada ise muayene ettiğiniz göğsünüz tarafındaki koltuk altını da aynı şekilde parmak uçlarınızla yoklayarak muayene edin. Burada amaç koltuk altındaki lenf bezlerinizi kontrol etmektir. Daha sonra aynı işlemleri aynı sırayla diğer göğsünüz için de uygulayın.

    Muayene sırasında genellikle parmaklarınızla hissedeceğiniz minik, yuvarlak kitlecikler süt bezlerinizdir ve doğaldır. Zaman içinde her ay yaptığınız muayenelerle parmaklarınız bunlara alışacak ve eğer bir gün farklı bir şey oluşmuşsa onu çabucak farkedecek tecrübeye ereceksiniz. Farklı bir oluşuma rastladığınızda ise hemen doktorunuza giderek durumu bildireceksiniz. Koltuk altı muayenelerinde de arayacağınız ve dikkat edeceğiniz unsurlar aynıdır.

    Ancak bazı enfeksiyon hastalıklarında (örneğin,tonsilit/bademcik ya da üst solunum yolu enfeksiyonları gibi) koltuk altındaki lenf bezlerinde şişmeler olabilir. Bu durum sizi alert etmekle birlikte endişelendirmesin. Sadece bunların bir enfeksiyon sonrasında meydan geldiğiniden emin olun ve zaman içinde gerileyerek kaybolduğunu takip edin.

    Meme self muayenesi ilk zamanlar için sıkıcı ya da zaman alıcı bir uygulama gibi görünse de zamanla çok pratik ve kolay bir şekle geldiğini fark edeceksiniz. Unutmayın ki söz konusu olan sizin hayatınız... İnsan hayatı için her ay iki göğüse ayrılan 15 dakikanın çok önemli olduğunu bilmekte çok yarar var...

    DİKKAT !!! : Muayeneler sırasında ele gelen her kitle kanser değildir. Panik olmadan, daha yetkin bir muayene ve tetkikler için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

     

     
     

    Bu site Lidya.Net tarafından hazırlanmış ve yayınlanmaktadır © 1998-2012. Bu sitede yayınlanan yazılar, kaynak ve yazarı belirtilmek kaydıyla kullanılabilir.
    İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren AnneCocuk.com adresimizde 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan ve yazdıkları yazılardan kendileri sorumludur.
    AnneCocuk.com ile ilgili yapılacak tüm hukuksal şikayetler iletişim linkinden iletişime geçildikten sonra en geç 2 (iki) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve size geri dönüş yapılacaktır.